Covid obrátil Kašpárkovi kuchyni naruby. Odpověděl i na Pohlreichovu kritiku
Michelinská restaurace Field, které šéfuje porotce ze soutěže MasterChef Radek Kašpárek, od tohoto týdne rozváží obědy pro lékaře - stejně jako na jaře. Šéfkuchař to kromě jiného vnímá jako jedinečnou zkušenost s hromadným vařením tradiční české kuchyně, ke které delší dobu nepřičichl. Na konec restaurace zatím nikdy nepomyslel. Naopak se ji i přes krizi snaží posouvat kupředu, díky čemuž Field i letos opět obhájil michelinskou hvězdu. V Epicentru Blesku se Kašpárek vyjádřil k výrokům prezidenta Miloše Zemana, ale i kolegy z branže Zdeňka Pohlreicha.
„Je strašně nešťastné, co vyplodil náš pan prezident. Slabší podniky to samozřejmě nepřežijí. Ale není to nutně tím, že by to dělaly špatně,“ odpovídá známý šéfkuchař na výrok Miloše Zemana o krachu neschopných podnikatelů. On sám přiznává, že na konec své restaurace vůbec nepomyslel: „To, co vláda nabízí, není špatné. Uvidíme, jak dlouho tato situace bude trvat. Je důležité mít zdravý optimismus a své zaměstnance hecovat.“
Dobu, kdy se podnik hostům uzavřel, se rozhodl Kašpárek využít k vaření pro lékaře z plicního oddělení nemocnice Motol.
„Úplně se to otočilo. Kdy z restaurace, kde připravujeme degustační porce, přeskočíme na velkokapacitní objem. Vařit 160 je tady trošku řehole a je to maximum, co dokážeme. Jdeme úplně tradiční českou kuchyni,“ uvedl.
Známý šéfkuchař vyjádřil mimo jiné vděk české klientele, která restauraci během letních měsíců značně držela nad vodou: „Před covidem jsme měli 75 procent zahraničních klientů. A najednou jsme měli 95 procent Čechů, kteří začali přijíždět z regionů ochutnat kvalitu michelinské restaurace. Snažili jsme se jim jít trochu naproti finančně a začali jsme nabízet tříchodové menu za 590 korun. Musím je strašně pochválit.“
Právě ke snižování cen se po jarním znovuotevření podniků vyjádřil kriticky další ze známých šéfkuchařů Zdeněk Pohlreich. Ten podle svých slov odmítl ničit svůj byznys slevami: „Zaregistroval jsem vyjádření, že by se styděl za to jít touhle cestou. Nemyslím, že by bylo za co se stydět, šlo o holé přežití. Ať si zvolí každý svoji cestu. Turismus je tady v současnosti na nule. Nyní sám nabízí polévku za 60 korun a někde napsal, že už nejde hrát podle jakýchkoli pravidel.“
Ostatně i sám Kašpárek během podnikání v době pandemie přehodnotil některé ze svých přístupů: „My jsme na jaře zavřeli už dva dny před tím, než zavírali všichni. Tehdy přišlo nařízení do osmi hodin a nám by se to prostě nevyplatilo. Teď, když přišla tahle druhá vlna, dělali jsme do poslední chvíle všechno pro to, abychom mohli mít otevřeno. Takže jsme například s nařízením zavřít v osm hodin zrušili polední pauzu, abychom kliety mohli nalákat na pátou šestou hodinu.“
Restauraci se navíc v době pandemie podařilo znovu obhájit michelinskou hvězdu: „Ten první zisk hvězdy byl milé překvapení, a pak teprve nastala řehole. Člověk měl neustále v hlavě, že každý den musí být z naší strany stoprocentní, abychom hvězdu obhájili. Udělali jsme i v té době, jaká byla, spoustu změn, které Field posunuly o nějaký level výš.“ Plány tedy v hlavě známého kuchaře nechybí ani na příští rok. Přiznává, že do budoucna cítí prostor i pro podnik zcela odlišný od Fieldu: „V této době je to hodně odvážné, ale přemýšlím nad tím.“
Vyšli jsme Čechům vstříct snížením ceny. Já si myslím, že tři chody za 590 korun jsou levné... Který muž si najde ženu, která umí skvěle vařit nebo si umí sám uvařit, aby mu chutnalo, tak vyhrál v loterii.