Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Chorvatsko není hrozba,“ říká velvyslanec. S kritikou „mega party“ na Zrće měl Maďar pravdu

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
27. srpna 2020
05:02

I když Chorvatsko zažívá vrchol epidemie koronaviru, na nedostatek turistů si stěžovat nemusí. Podle slov českého velvyslance Vladimíra Zavázala je na dvou třetinách návštěvnosti z loňské rekordní sezóny. Češi letos nejčastěji míří na Istrii, kde je výskyt onemocnění covid-19 velmi nízký. Všeobecně situaci v zemi český diplomat nepovažuje v tuto chvíli za nijak nebezpečnou. 

Rakousko, Slovinsko a Itálie před cestami do Chorvatska varují. Německo zase radí, kterým oblastem se vyhnout: „Nedoporučuje Splitsko a Šibenickou županii, což jsou velmi exponované turistické oblasti. Letos ale turistů od severu k jihu ubývá a nejvíce je jich na Istrii, nejméně zase v Dubrovníku. Split už v nárůstu předstihl i Záhřeb. A je pravda, že odtamtud německá auta velmi rychle vymizela,“ uvedl velvyslanec.

Video  Epicentrum - Vladimír Zavázal  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zavázal zatím nepovažuje za nutné zařazovat Chorvatsko mezi rizikové země a radí především udržet si zdravý rozum: „Dodržovat sociální distanc, hygienu, povinné věci, kterých je v Chorvatsku jen pár - jako roušky ve veřejné dopravě, v obchodech a bankách. Kluby jsou od 14. srpna omezeny pouze do půlnoci,“ vysvětluje s tím, že ty jsou skutečně nejrizikovější a dává za pravdu i epidemiologovi Rastislavu Maďarovi, který kritizoval příval mladých lidí na party pláž Zrće. 

„V tu dobu, kdy o tom pan Maďar mluvil, byl skutečně průměrný věk nakažených lidí mezi jednatřiceti a čtyřiatřiceti. Z toho je naprosto jasné, že tyto noční kluby v tom hrály obrovskou roli. A Zrće je v tomto skutečně nejhorší,“ upřesňuje velvyslanec a dodává, že svou roli hrají i místní tradice: „Tady jsou specifické velké svatby, a tam když přijde jeden nakažený, tak jich jsou pak skutečně až desítky.“ 

Samotní Chorvati příjezd neomezují nikomu a asi i z toho důvodu nemají i k vlastnímu překvapení o turisty nouzi. Jenom Čechů letos zatím dorazilo osmdesát procent ve srovnání s abnormálně vydařenou loňskou sezónou: „Guvernér chorvatské národní banky dokonce říká, že pokud se ta sezóna dotáhne v tomto duchu, mohl by být i pokles HDP nižší, než se původně předpokládal.“

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa