Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zákaz Airbnb v problémových částech Prahy. Marvanová vidí vzor v Amsterdamu

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
15. července 2020
06:05

Stále více měst přichází s plány nebo konkrétními opatřeními, jak omezit ubytovací platformy typu Airbnb. Ani Česko není výjimkou. Obzvlášť v Praze komplikují neukáznění turisté využívající krátkodobý pronájem život starousedlíkům. Ti si stěžují na nekončící hluk, nepořádek na chodbách a především na nemožnost dovolat se pomoci. Vedení hlavního města proto přišlo s návrhem, který by pomohl ubytovací službu regulovat.

„Je právem každé obce regulovat si pravidla podle toho, jak je to výhodné pro ni,“ komentuje pražská radní Hana Kordová Marvanová navrhovanou novelu živnostenského zákona. Ta počítá s tím, že jednotlivé obce budou moci za účelem regulace krátkodobých ubytovacích služeb vydat nařízení, které upraví podmínky, za jakých bude možné v uvedených prostorách ubytovací služby poskytovat.

Podle předsedy spolku Snesitelné bydlení v cetru Prahy ale nejsou ani tak zapotřebí nové zákony, jako zajištění vymahatelnosti těch stávajících. „Souhlasím s tím, že se musí důsledně vymáhat dodržování stávajících povinností. Ale když mají světové metropole možnost vydat vyhlášku, která omezí rozsah služeb, nebo je dokonce může v určité oblasti zakázat, je to správné. To ale neznamená, že se budeme spoléhat pouze na nové zákony,“ oponuje Marvanová.

Video  Podobně jako v Amsterdamu: Marvanová si umí představit zákaz Airbnb v neproblémovějších částech Prahy  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Pokud by nám Parlament umožnil vydání nařízení, dovedu si představit, že v těch nejvíce zasažených lokalitách, kde se skutečně nemohou starousedlíci vyspat, Airbnb pro omezenou lokalitu úplně zakázat,“ vysvětluje radní s tím, že podobnou cestou se vydali už třeba v Amsterdamu. Zároveň ale upozorňuje, že pouze na komunální úrovni problém řešit zcela nelze: „Byty se mění v hotely, aniž by byly rekolaudovány. A to chceme se stavebními úřady řešit. Ale tu pravomoc postihovat tyto přestupky mají stavební úřady a ty jsou řízeny ministerstvem pro místní rozvoj.“

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa