Počet turistů v Praze každoročně stoupá, což má negativní vliv na život Pražanů. Kromě přeplněných ulic a nedostatku běžných obchodů v centru města Pražany nejvíce pálí bytová krize, na kterou má vliv právě i nadměrný turismus. „Zatímco si obyvatelé Prahy marně hledají byt nebo pokoj na dlouhodobý pronájem, téměř čtvrtina bytů v historickém centru Prahy je používána ke krátkodobým pronájmům skrz Airbnb. Celkově se v Praze přes tuto platformu pronajímá přes 15 000 bytů,“ uvádí spolek Stop Airbnb na svém webu.

Byty na kšeft

Velkým problémem je také skupování velkého množství bytů, které následně fungují jen jako krátkodobé pronájmy. „Pojem sdílená ekonomika se stal něčím, za co se schovávají velcí investoři, kteří vlastní až dvě třetiny všech bytů nacházejících se na platformě Airbnb. Jako příklad stačí uvést Ivanu Tykač, manželku známého uhlobarona Pavla Tykače, která poskytuje ke krátkodobým pronájmům stovky bytů na Praze 1,“ píše se na stránkách Stop Airbnb.

Praha 1 přitvrzuje

Do problému se sdíleným bydlením se zapojuje jak magistrát, tak Praha 1, které se tato problematika nejvíce týká. „Krátkodobé ubytovací služby v domech, které mají v první řadě sloužit k trvalému a spokojenému bydlení, stále agresivněji zasahují do atmosféry domů i do jejich bezpečnostní situace. A to musí skončit!“ prohlásil starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN), který je podle svých slov rád, že se do řešení podařilo vtáhnout politiky i Ministerstvo pro místní rozvoj.

Praha 1 také zřídila pro řešení této situace speciální Výbor proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života. Radnice také připravuje spolu s Městskou policií Praha 1 nová opatření v oblasti bezpečnosti. Radní pro bytovou politiku Jan Votoček (Top 09) také inicioval dotace na instalaci rádio vodoměrů a automatické otevírání dveří. Díky první dotaci bude možné rozúčtovat skutečnou spotřebu vody jednotlivým vlastníkům bytových jednotek, druhá dotace pak mj. umožní vpustit do domu v případě výtržnosti a rušení nočního klidu policii.

Nová legislativa

K situaci není lhostejný ani Magistrát. Radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová připravuje ve spolupráci s Prahou 1 změnu právních předpisů. „Měl by se novelizovat občanský zákoník a ustanovení o bytovém společenství. K využití bytu pro účely krátkodobého pronájmu by měl být zapotřebí souhlas společenství vlastníků jednotek. Jinak dochází k omezování bydlení ostatních vlastníků,“ komentuje návrh Kordová Marvanová. Podle ní by měli mít ostatní vlastníci bytů možnost posoudit, zda chce v domě byt pronajímat solidní majitel, který dokáže zajistit dodržování pravidel, případně se bude finančně podílet na zvýšených nákladech na provoz domu, či jde o potenciální problém.

Organizátoři protestní akce lákají návštěvníky především na sérii přednášek o vlivu Airbnb na bytový fond, folkový koncert, ale i na speciální umělecký happening, v rámci kterého budou přímo z postele čteny příběhy lidí, na které nepříznivým způsobem dopadá bytová krize. Čtení příběhů bude zároveň streamováno na internet, uslyší je tak i lidé, kteří přímo na akci nedorazí.

V sobotu bude program pokračovat společnou snídaní, sousedským setkáním, dalším blokem přednášek (Jak se reguluje Airbnb v zahraničí, Bydlení a feminizace chudoby, Vyloučené lokality) a dalším koncertem.

Fotogalerie
6 fotografií