Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Byty v Česku se zmenšují a zdražují viru navzdory, kdo je zabírá? Ministerstvo fandí nájmům

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
3. července 2020
05:30

Drahé malé byty, na které průměrná česká rodina s největší pravděpodobností nedosáhne. Taková je dle expertů nepříliš dobrá vyhlídka na budoucnost bydlení v Česku. Proč ceny za byty neustále rostou i přes koronakrizi a jaká skupina obyvatelstva zvyšování cen svým chování napomáhá? Nejen o tom hovořili v pořadu Epicentrum na Blesk.cz ředitel odboru politiky bydlení na ministerstvu pro místní rozvoj Jiří Klíma a obchodní manažer developera Vivus Miroslav Ocelák.

Trh s novými byty na dva měsíce během nouzového stavu Česka zcela zamrzl, i když realitní podnikání nepatřilo mezi obory, které by se nedaly kvůli opatřením v boji proti koronaviru provádět.

Nyní se však prodeje už dostávají na stejné hodnoty, jako byly před koronavirem. Potvrdili to oba hosté pořadu Epicentrum na Blesk.cz – ředitel odboru politiky bydlení na ministerstvu pro místní rozvoj Jiří Klíma i obchodní manažer developera Vivus Miroslav Ocelák.

Video  Epicentrum – cena bydlení  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Mikrobyty nebo podnájem. Ceny klesat nebudou, míní expert

I kvůli nadále poměrně drahému bydlení v Česku se oba hosté shodli, že do budoucna se bude dále rozvíjet nájemní bydlení. „Musíme vytvořit podmínky především pro to, aby se lidé vraceli do nájemních bytů a aby se stavěly,“ řekl Klíma.

„Trh se už dnes razantně reformuje tím, že ceny bytů jsou vysoké oproti příjmům, které ta klientela má. Snažíme se jim tedy vycházet vstříc tím, že děláme menší a menší byty, protože platíte za metr čtvereční. Jsme nuceni dělat byty příliš malinké, které nejsou dostatečně komfortní, nicméně splní ten základní požadavek klienta,“ upozornil Ocelák na důsledek dramaticky rostoucích cen nemovitostí z posledních let.

Na zvýšené náklady doplácí klient

„Rostou nám bohužel náklady, my ty marže máme všude stejné, ať už stavíme na zelené louce, či v centru,“ vysvětlil zástupce firmy Vivus a přiznal, že na zvyšování cen má podíl i vliv veřejného sektoru, a to zejména zvyšováním DPH, změnami v technických požadavcích, ale zejména i díky neúměrně dlouhým lhůtám při schvalování staveb.

„Všechno trvá dva až tři roky, u některých projektů i šest let. Nikdo nedělá zadarmo a ty náklady spojené s délkou toho řízení stojí developera velké peníze a zase se to musí projevit a někdo to musí zaplatit a bohužel se to dotkne toho konečného klienta,“ vysvětlil Ocelák s tím, že nejen z těchto důvodů si neumí představit, že by ceny bytů mohly v nejbližší době klesat.

Problémy se „singles“

Během posledních pěti let došlo k prudkému růstu cen za byty. Při nákupu nového bytu se nabídková cena ze metr čtvereční v Praze nedostane pod sto tisíc a v Praze 1 se dokonce pohybuje lehce pod hranicí 200 000 korun za metr čtvereční. Ke zvýšení cen došlo i ve zbytku České republiky, tam se však ceny za prodaný metr pohybují v průměru kolem 62 tisíc, což je ale opět o 20 tisíc více než před pěti lety.

Klíma doplnil další důvody růstu cen, jako je vysoká poptávka a malá nabídka bytů, kterou mimo jiné značně ovlivňují i změny v našem chování, o kterých se podle Klímy málo mluví: „Singles zabírají neuvěřitelné množství bytů. Dnes je normální, že ti mladí spolu žijí a nežijí a mají dokonce i dítě… Je to problematické v tom, že potřebují dva byty,“ podotkl.

Podpora mladých

Ministerstvo pro místní rozvoj však momentálně připravuje koncepci bydlení, která by měla být představena a schválena vládou v prosinci tohoto roku. Velké změny se chystají právě pro mladé žadatele o půjčky u Státního fondu pro podporu investic.

„Nejdůležitější je, že mladí už nebudou do 36 let, ale do 40 let,“ prozradil Klíma a dodal: „Končíme s omezením metrů čtverečních… a asi to absolutně nejdůležitější, zároveň budeme už moci ty půjčky pro mladé dávat i na nákup družstevního podílu. A to už myslíme do budoucna, kdy chceme podporovat družstevní výstavbu.“

Ceny bytů rostou v Praze i mimo Prahu. Ceny bytů rostou v Praze i mimo Prahu. | Deloitte ČR/archiv Blesku

hahans ( 3. července 2020 07:14 )

Zlaté "králíkárny" ! Z dnešního pohledu je neuvěřitelné, že po válce bylo postaveno tolik bytů a vyřešen nedostatek slušných bytů !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa