Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na dovolenou v Česku letos přibalte svetr. Expertka zmínila i další víkendové bouřky

Autor: Pavlína Horáková - 
30. června 2020
05:01

Od rekordního sucha k záplavám a povodním. Extrémní počasí v Česku si vybírá svou daň – a to nejen v podobě stomilionových škod na majetku, ale bohužel také na lidských životech. Jak se bude vyvíjet situace s povodněmi během léta, kam za pěkným počasím i o tom, jak si koupit bouři k narozeninám, promluvila v pondělním Epicentru meteoroložka Dagmar Honsová. Jaká bude dovolená v Česku, na kterou kvůli pandemii koronaviru láká vláda?

V pátek jsme se na území Česka setkali i s takzvanou supercelární bouří. „Ta je doprovázena daleko nebezpečnějšími meteorologickými jevy, jako jsou daleko intenzivnější přívalové srážky, ale zejména pak daleko intenzivnější nárazy větru… a kroupy. Konkrétně na Moravě padaly až o velikosti čtyř centimetrů,“ řekla v Epicentru meteoroložka Dagmar Honsová. Zmínila, že v Česku největší zdokumentovaná kroupa v historii měla sedm centimetrů, ale v zahraničí to bylo až 20 centimetrů.

Video  Meteoroložka Dagmar Honsová a moderátorka Pavlína Horákova v Epicentru 29. 6. 2020  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Z Německa se o víkendu přihnala bouře Silivia. Honsová vysvětlila, že v Česku jednotlivé útvary nepojmenováváme, ale přebíráme názvy ze zahraničí, nejčastěji z Německa.

„Je tam institut v Berlíně, kde si lidé mohou zamluvit pojmenování oblasti vysokého nebo nízkého tlaku vzduchu, je to samozřejmě zpoplatněné, ale je to velmi dobrý dárek,“ popsala, jak se lidé mohou zapsat do meteorologické historie, třeba k narozeninám.

Další víkend bouřek a povodní

Půda byla prosáklá vlivem srážek už na konci května a k tomu byl měsíc červen srážkově nadprůměrný. Rozvodněné toky a povodně by tedy mohly v současné době vyvolat i srážkové úhrny jen v hodnotě 20 mm. „Buďme obezřetní, protože už ve čtvrtek přichází další studená fronta s bouřkami a další je tam na sobotu…,“ upozornila na další možnost povodní a záplav.

Na dovolenou s teplým svetrem, opalovací krém i pod tričko

„Vyžeňme si z hlavy vzpomínky na loňské a předloňské léto, kdy rtuť teploměru šplhala hodně vysoko… Pokud plánujete dovolenou v tuzemsku, tak rozhodně přibalte nejen opalovací krém a sluneční brýle, ale také nějaký teplejší svetr,“ popsala počasí v době dovolených a připomněla, že takto proměnlivé léto je pro Česko mnohem typičtější než tropické dny let minulých.

Za stabilnějším počasím se naši občané tedy budou muset vydat do jižních evropských států. Slunce je však nebezpečné i u nás. „I tento víkend jsme se setkávali s podprůměrnými hodnotami ozonu a UV index se pohyboval na hodnotách srovnatelných se středomořím,“ prozradila meteoroložka a zdůraznila, že bychom se měli mazat i pod tričko.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 30. června 2020 11:56 )

Paní Honsová zapomněla dodat, abyste si přibalili i kufr peněz, protože podnikatelé se snaží dohnat zisky, o které přišli díky neschopnosti vlády komunistů a eStéBáků.

ALENA MAZANCOVÁ ( 30. června 2020 10:39 )

že tady tedy bydlíte ,když je tady tak špatně klidně si na té své chatě zůstaňte chudinko

naidka ( 30. června 2020 08:56 )

Paní Honsová se zapomněla namazat pod tričko, už má úpal.

naidka ( 30. června 2020 08:49 )

Neplivej na Česko, podle pravopisu ani Češka nejsi, co je to "křtán"?

naidka ( 30. června 2020 08:46 )

To je jak na potvoru, zrovna, když se nedá nikam vyjet. Jiné roky byly teplotně a srážkově srovnatelné s přímořskými oblastmi, jet na jih bylo z vedra do vedra.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa