Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zaorálek chce do divadel pustit 500 lidí a hercům zrušit testy. Vouchery na kulturu hájí

Autor: Pavlína Horáková - 
8. května 2020
05:30

Divadla pro sto lidí i podmínka rozestupů vzbudily vlnu kritiky některých zástupců kulturních stánků. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) s pravidly rozvolňování kultury spokojený není, ale považuje je za nutné zlo. A brzy by rád navýšil počet diváků na 500 lidí. O poukázkách na kulturu, testování herců, optimistickém výhledu do budoucna i o komplikované situaci a změnách opatření v Česku promluvil v pořadu Blesku Epicentrum. A glosoval vše stručně: „V tom by se ani divá sviňa nevyznala.“

Nová pravidla dlouho očekávaného otevření divadel a kin, jako je maximální kapacita 100 lidí, sezení po dvojicích a v rozestupech nebo i covidové testování herců, vzbuzují rozporuplné reakce napříč celou kulturní scénou.

Není s nimi spokojený ani ministr Lubomír Zaorálek. „S tím přece nemůže být nikdo spokojený, protože je to strašné, jak tady sedíme s těmi rouškami – a celý ten život je strašně komplikovaný. Dokonce když to projednáváme na vládě, nejčastější komentáře, které zaznívají z úst členů vlády… pamatuji si, že i premiér to komentoval slovy: ‚V tom by se ani divá sviňa nevyznala‘,“ uvedl ministr kultury.

Zaorálek zdůraznil nutnost dodržování pravidel i návratu normálního života do země beze strachu. „My to neděláme, jako že je to nádhera, my to děláme jako nutnost. My jsme si tuhle situaci nevymysleli a sami si občas rveme vlasy, že takovýto systém se bude muset dodržovat, ale nemůžete jinak,“ poznamenal.

Video  Epicentrum – Zaorálek  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kulturní poukázky spolu s Dostálovou

Prozradil, že se s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO) rozhodli spojit síly a snaží se najít řešení, které by mohlo pomoci nejen kultuře, ale také cestovnímu ruchu. „Chtěli bychom spojit vouchery pro hotely s kulturními akcemi a s kulturní nabídkou. Takže vlastně tu propagaci hradů a zámků, propagaci kulturních míst, anebo dokonce i kulturních akcí, pokud se budou moci konat, chceme spojit do jednoho,“ uvedl.

I když provoz hradů a zámků bude podstatně dražší, je podle Zaorálka důležité jejich chod zajistit. Podle jeho informací ze zámků nezmizí ani tradiční papuče, jen si návštěvníci budou muset dezinfikovat ruce.

První kroky k normálu

To, že po 11. květnu budou malá divadla moci začít hrát, je pro Zaorálka prvním krokem k normálu a věří, že pokud občané budou respektovat všechna opatření, může pak postupné rozvolňování nabrat i větších obrátek. A na kulturní akce by mohlo zamířit více diváků. „Já se třeba těším na to, že když to bude fungovat dobře, tak můj takový spekulativní odhad je, že když to půjde dobře, tak my za pár týdnů řekneme dobře, tak zkusme pět set,“ vyčíslil.

S divadelníky pravidelně diskutuje o situaci a některých debat se účastní i hygienici. „Do 11. 5. chceme vytvořit určitou metodiku a pravidla, co je možné,“ řekl Zaorálek ve čtvrtečním Epicentru a dodal: „V této první fázi chceme, aby se herci testovali... Je pravda, že v tom opatření je dneska napsáno, že by to měli co čtrnáct dní opakovat.“ Prozradil také, že jedná s hygieniky o změně. „Když to bude fungovat, že bychom to opatření rádi zrušili. Když to půjde dobře, tak třeba na červen… protože chápeme, že je to pro ně zatěžující,“ uvedl směrem k hercům.

„S koronavirem se jednat nedá“

Zaorálek se snaží najít cestu, jak se ze současné situace dostat s nejmenšími ztrátami, a to pro zákazníky i pořadatele. „V téhle kaši jsme společně, každý ví, že jsme ji nezavinili a s koronavirem se jednat nedá, on nám sám žádné škody nezaplatí a my musíme být ti, kteří se chovají chytře,“ uvedl ministr kultury a přiznal, že se odpovědnost primárně klade na veřejnost a jejich chování. Stát podle něj nikoho za ruku vodit nemůže.

Budoucnost Česka vidí poměrně optimisticky: „Je možné, že druhá vlna nemusí dorazit, nebo dorazí v oslabené formě, takže nebuďme vystrašení z hrůzy, která přijde, protože do této chvíle jsme to zvládali slušně.“

krkoun ( 8. května 2020 09:36 )

Herci nemusí testy,v televizi nemusí roušky,ti nemusí to,tamti nemusí ono,jenom my obyčejné ovce pod pohrůžkou pokuty musíme držet hubu a krok.Běžte už do..pr..dele.Už se to začíná zdát opravdu jako buzerace.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa