Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Depresemi v Česku nejvíc trpí manažeři. „Jsou pod tlakem shora i zdola,“ tvrdí psycholožka

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
23. ledna 2020
17:22

Změna společenského uspořádání, změna životního rytmu, pracovní doba uzpůsobená zisku. To jsou podle psycholožky psychoterapeutky Radany Roveny Štěpánkové některé příčiny, proč lidí s depresivní poruchou přibylo a přibývá. Nejvíce depresemi trpí střední management. „Mnoho lidí přišlo o něco, na co mají vliv. Jdou na ně tlaky jak shora, tak zespoda,“ řekla v Blesku. Přidala i další příčiny a poradila, co proti depresím dělat.

„To jsou nejvíce depresivní lidi, protože mají nejmenší vliv a mají plnit samá očekávání,“ řekla psychoterapeutka. Podle ní, takový člověk má pocit, že je bezmocný a vede to ke vzniku deprese. „I když ten člověk říká, já vím, já mám být rád, že mám tu dobrou práci. Jsou na tom lidi hůř, vlastně mi nic nechybí,“ dodala. Podle statistik trpí depresemi dvakrát častěji ženy, než muži, u tzv. sezónních depresí dokonce čtyřikrát častěji.

Seniorka v depresi (ilustrační foto). Seniorka v depresi (ilustrační foto). | profimedia.cz

Odhaduje se, že depresemi trpí kolem 700 tisíc Čechů a nejméně polovině z nich se nedostává adekvátní diagnostiky a léčby. Skutečnost podle Štěpánkové ale může být ještě horší. „Z lidí, kteří chodí k psychiatrovi a jsou jim předepisována antidepresiva, tak snad pouhá čtyři procenta podstupují psychoterapii nebo pravidelnou spolupráci s psychologem,“ upozornila s tím, že spousta lidí léky ani nedobere, nebo se u nich léky nevhodně kombinují.

Nesrovnávat se

Depresi ale způsobuje většinou kombinace několika faktorů, vliv má i dědičnost nebo chemické nastavení organismu, přesycenost okolí reklamou, která způsobuje nežádoucí srovnávání, kterému pomáhá přesycení reklamou. „Máme potřeby, které nemůžeme uspokojit a když na to nedosáhneme, tak z toho můžeme mít depresi,“ vysvětlila expertka. Depresi může prohloubit špatné počasí s nedostatkem slunečního svitu na podzim a v zimě.

Antidepresiva nezabírají až u 30 procent pacientů, kteří trpí klinickou depresí. Vědci věří, že to má co do činění s tvarem jejich neuronů (ilustrační foto) Antidepresiva nezabírají až u 30 procent pacientů, kteří trpí klinickou depresí. Vědci věří, že to má co do činění s tvarem jejich neuronů (ilustrační foto) | profimedia

S přibývajícím denním světlem směrem k letnímu období se v lidském těle vyplavuje hormon serotonin a sklonů k depresím ubývá. „Je největší zájem o sexualitu, nejvíce se prodávají erotické hračky a nejvíc lidé googlují erotické stránky,“ uvedla psycholožka. V zimním období s nedostatkem denního světla se naopak v organismu vylučuje melatonin, který nás spíš utlumuje. Měli bychom proto v zimě spát více, než v létě.

Jak na ně

U každého se deprese také projevuje jinak. „Ženy jdou spíš do deprese a závislosti na lécích, kdežto muž sáhne po alkoholu a eventuálně vybíjí svoji agresi někde jinde,“ popsala Radana Rovena Štrěpánková. Dobrý partnerský vztah může při depresi pomoci, naopak špatný vztah nebo samota ji prohloubí.

Radana Rovena Štěpánková - psycholožka a psychoterapeutka Radana Rovena Štěpánková - psycholožka a psychoterapeutka | Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

Boj proti depresi vyžaduje hned několik věcí. „Být sám sebou, poslouchat, co se ve mně děje a mít svou vlastní vizi života. Rozložit rovnoměrně práci, vztahy, zdravý pohyb,“ řekla psychoterapeutka s tím, že nedostatek času na zdravý pohyb je jen výmluva. „Čas máme, na co si ho uděláme. Je otázka, jestli potřebujeme tolik peněz, kolik vyděláme,“ uzavřela.

Celý záznam rozhovoru můžete shlédnout zde:

Video  „Depresemi trpí nejvíc střední manažeři, mají malý vliv,“ řekla psycholožka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa