Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vysílali jsme: Ministryně Maláčová v Blesku o eNeschopence, důchodech a minimální mzdě

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
2. ledna 2020
14:45

Zvýšení rodičovského příspěvku (ne) pro všechny, eNeschopenka, přilepšení důchodcům i vyšší minimální mzda. O tom všem hovořila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která byla hostem prvního letošního Epicentra Blesku. 

sorgedoktor ( 2. ledna 2020 17:16 )

Je to obsahle...1/Jewtli tedy lekar vystavi papir a ječste odesle elektr. nrschopenku, je to spise zýdrzovaqni.
2/ Jwste si jist, ze pevnich 14 dnu nerschopnoswti proplaci zamestnavatel, nebo se to jenom domnivate.
3/ Toto a jina opatreni delaji z praqktickych lekaru uredniky s vysokoskolskym vzdelanim.Pokud neškomu hnisa prst a pod Supitipresto na cvhirurgii

zlymikes ( 2. ledna 2020 15:47 )

Pro některé různé změny, pro všechny je tady připravena e- neschopenka. Od ledna by se měli lékaři zapojit do připravovaného systému a místo klasické papírové neschopenky by měli vystavit neschopenku elektronickou /EN/. Říkám „by měli“ ,protože jako vždy není vše dostatečně připraveno a někde budou doktoři vydávat ještě klasické neschopenky papírové. Jak to bude?
Při vydání EN nemocný dostane do ruky jen jeden papír, který bude dokladem pro něho – „Průkaz dočasně práce neschopného pojištěnce“. Vše ostatní by měl zařídit nový elektronický systém. Zaměstnanci zbývá ale povinnost oznámit ihned svoji dočasnou pracovní neschopnost zaměstnavateli osobně, telefonem, SMS či e-mailem. Způsob jak a komu se oznámení podá si zřejmě zaměstnavatel určí interním opatřením. Zaměstnanec tedy nemusí nikam chodit ani nic nikam posílat a ale musí si svůj průkaz o dočasné neschopnosti uschovat. V průkazu má zaznamenán datum příští návštěvy u lékaře a třeba povolené vycházky. Při kontrole ze strany ČSSZ či zaměstnavatele musí pak průkaz předložit. Průkazem se také nemocný prokáže jinému lékaři,který by jej přebíral do svého ošetřování. Oznámení potřebných údajů Okresní správě sociálního zabezpečení provede lékař vystavující neschopenku přes internet do druhého pracovního dne. Zaměstnanec nemusí sám žádat o náhradu mzdy od zaměstnavatele, který ji vyplácí v prvních 14 dnech nemoci a ani o nemocenské pojištění od ČSSZ při nemoci delší. Veškerá komunikace k výpočtu nemocenské probíhá mezi OSSZ a zaměstnavatelem elektronicky Peníze zaměstnanec dostane stejnou formou jako dostával svoji mzdu, na tom se nic nemění. Pokud ale chce zaměstnanec dostávat nemocenskou na jinou adresu bydliště než v průkazu uvedenou nebo na jiný účet, pak je to nutné oznámit OSSZ a to tiskopisem který je na webu ČSSZ. Po vyplnění je možné tiskopis odeslat přímo z tohoto webu nebo vytisknout a poslat poštou na OSSZ pod kterou spadá zaměstnavatel. Kdo nemá takovou možnost přístupu na web ČSSZ, mus

odrudne ( 2. ledna 2020 15:06 )

Důchod i mateřská měl být nastavený po 90roce daleko vyšší,než tahle žebrota!Nyní si na tom dělaj volební preference tyhle podobný darebáci-vítači multi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa