Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Nejdivnější na Češích je otevřenost.“ Britský velvyslanec promluvil i o pivu a fotbale

Video se připravuje ...
Autor: Martin Valeš - 
4. října 2019
05:40

Miluje vážnou hudbu, pražskou architekturu i český humor. Velvyslanec Nick Archer (58) nepřišel na rozhovor do studia Blesku s prázdnou - přinesl totiž do soutěže Blesku 10 VIP vstupenek na fotbalový zápas Česko-Anglie. Řešil však i situaci kolem brexitu. A zdůraznil, že brexit sice nastane, ale české turisty v Británii, ani studenty nebo pracující na britských ostrovech velké těžkosti nečekají.

„Turistika bude pokračovat jako dřív. Koluje spousta poplašných zpráv, ale já se vždycky sám sebe ptám - a nabádám k tomu i ostatní: Komu to prospěje, kdyby se turistika zkomplikovala? Nám ne a vám taky ne,“ řekl v Epicentru Blesku britský velvyslanec Nick Archer. Dodal, že lidé, kteří ve Velké Británii studují nebo pracují, dostali štědrou nabídku.

„Každý, kdo tam žije, i když třeba dorazil jen nedávno, dostane všechna privilegia náležící k trvalému pobytu,“ podotkl Archer.

Bude nedostatek britského zboží?

K opuštění EU k poslednímu říjnu dojde, věří Archer. „Má vláda je zcela odhodlána. Je slyšet šum, ale ne o tom, zda to máme udělat. Debatuje se o případném plánu B, kdyby teď k brexitu z nějakého důvodu nedošlo,“ říká.

Na dotaz, zda hrozí v Česku nedostatek britského zboží, odpověděl: „Nejviditelnější by to bylo, pokud nakupujete v obchodech jako Marks & Spencer, kam veškeré čerstvé jídlo dováží z Británie. Může nastat kostrbaté přechodné období, doufám, že krátké, kdy přecházíme z dnešního uspořádání do nějakého nového. Toho bych se možná obával. Pak přijde nový normál.

Britský velvyslanec v ČR Nicholas Archer byl hostem pořadu Epicentrum vysílaného dne 3.10.2019. Vpravo moderátor Martin Valeš. Britský velvyslanec v ČR Nicholas Archer byl hostem pořadu Epicentrum vysílaného dne 3.10.2019. Vpravo moderátor Martin Valeš. | Blesk:Robert Klejch

Pracoval pro prince Charlese

Britský velvyslanec v Česku také potvrdil svoji náklonnost k Česku, co do hudby, architektury, ale i smyslu pro humor. „Víte, všude po světě lidé tvrdí, že mají stejný smysl pro humor jako my, ale tady je to skutečně pravda. A říkám to, protože si to testuji,“ smál se Nick Archer. Prý si to ověřil na twitteru, kam často přispívá například vtipy. 

K zabydlení v Česku pak podotkl: „Na něco si zvyknete velmi rychle. Na druhé straně mě neustále překvapují lidé a věci, které bych už měl znát. A nejdivnější? Jak jsou lidé otevření. Diplomat má v popisu práce klást otázky, ale nejsme zvyklí dostávat informace dřív, než se zeptáme. Pozitivně to vypovídá o lidech, že nejsou tajnůstkářští, přehnaně opatrní.“

Nicholas (Nick) Archer působí jako britský velvyslanec v Česku od ledna 2018. Vystudoval anglistiku a germanistiku na Durhamské univerzitě, poté nastoupil na ministerstvo zahraničí. V letech 1997-2000 byl asistentem osobního tajemníka prince Charlese. 

„U něj jsem měl na starosti cesty do zahraničí. A uvědomoval  jsem si, jaké břemeno na ambasadory nakládám," vzpomíná Archer. Později byl velvyslancem na Maltě a v Dánsku. S manželkou Erikou Powerovou mají dva dospívající syny.

Cesta za fotbalem a pivo jako atrakce

V Epicentru mluvil i o blížícím se fotbalovém zápase Česko - Anglie, soutěži Blesku i příjezdu britských fanoušků. „Mají dorazit nějaké čtyři tisíce fanoušků, jsme na ně připraveni. Doufám, že se jim dostane přátelského přijetí, a věřím, že se budou chovat vzorně a pěkně si to užijeme,“ uvedl.

Nadále přitom platí, že pro Brity je jednou z velkých atrakcí české pivo. “Řekl bych, že k nim patří. Samozřejmě bych rád viděl víc kvalitní turistiky, není tu jen Karlův most. Zrovna minulý týden jsem s lidmi z letiště a z aerolinek British Airways probíral, jak tuto zemi propagovat coby kvalitní destinaci," podotkl Archer.

Soutěž od lístky na fotbalový zápas ČR - Anglie Soutěž od lístky na fotbalový zápas ČR - Anglie | Blesk

Soutěž od lístky na fotbalový zápas ČR - Anglie Soutěž od lístky na fotbalový zápas ČR - Anglie | Blesk

Thomas6666666 ( 4. října 2019 11:37 )

Nejdivnější jsou lidi co melou o hovnech a to seš Ty...možná bys mohl dělat redaktora

Thomas6666666 ( 4. října 2019 10:25 )

Koho zajímá nějakej velvys­lanec­?????O­tiskne někde v Anglii plátek co si myslí Český velvyslanec o angličanech???Zas výplod chorého mozku,nechápu,že tuhle lůzu někdo platí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa