Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Máme nejhezčí hrady a zámky v Evropě, tvrdí expert. A přidal i technické památky

Video se připravuje ...
14. srpna 2019
05:50

Ředitel agentury CzechTourism Jan Herget je přesvědčený, že Česká republika má dost možná nejhezčí hrady a zámky v Evropě. Řekl to v pořadu Blesku Epicentrum s tím, že na rozdíl od mnohých v zahraničí jsou české památky také plné inventáře. Herget hovořil také o technických památkách a turisty dosud neobjevených skvostech Česka, nebo o rozdílech mezi tuzemskými a zahraničními turisty.

Turisté míří, kromě Prahy a Pražského hradu, také stále častěji do vodních center a zábavních parků. Na přední místa se ale dostávají také technické památky a stálicí jsou zoologické zahrady. „Po třech pražských cílech na předních místech jsou Dolní Vítkovice v Ostravě, což je velký úspěch. Ostrava byla symbolem průmyslového města a díky revitalizaci se stala jedním z nejnavštěvovanějších míst v Česku,“ upřesnil Herget s tím, že podobně na tom je plzeňský pivovar.

Ředitel agentury CzechTourism Jan Herget byl hostem pořadu Epicentrum vysílaného dne 13.8.2019. Vpravo moderátor Bohuslav Štěpánek. Ředitel agentury CzechTourism Jan Herget byl hostem pořadu Epicentrum vysílaného dne 13.8.2019. Vpravo moderátor Bohuslav Štěpánek. | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

Stálicí jsou podle šéfa CzechTourismu historické památky, jako hrady a zámky. Většinou není na překážku, že některé přešly do soukromých rukou, návštěvníkům se neuzavírají. „Pokud to umožňuje to, jak jsou opravené, tak jsou kreativnější. Vymýšlí různé workshopy pro děti, různé tematické akce, snaží se dělat i ubytování na zámku,“ doplnil Jan Herget.

Česko není jen Praha

CzechTourism se podle Jana Hergeta snaží zahraniční turisty dostat z Prahy a Českého Krumlova i do dalších míst a měst, jako třeba do Olomouce, na jižní Moravu, do Krkonoš či na Šumavu a podobně. V Česku podle Jana Hergeta tráví dovolenou také čím dál víc tuzemských turistů. „Jezdí na ta neobjevená místa, nebojí se vyjet mimo klasické turistické itineráře,“ zdůraznil.

Zámek Jaroměřice nad Rokytnou Zámek Jaroměřice nad Rokytnou | Profimedia.cz

Šéf turistické agentury si myslí, že čeští turisté jsou většinou velmi ukáznění, na rozdíl od některých zahraničních, kteří například nerespektují zákaz fotografování. Českým památkám a jiným destinacím může prospět jejich pronájem pro svatby a filmování. „Když se to povede; ta destinace je přiznaná, tak je to marketing zadarmo. Já osobně to mám rád,“ prohlásil Jan Herget.

 

Josef124 ( 19. dubna 2023 21:10 )

To si myslím taky. Naše památky jsou nádherné. Jen škoda, že jich je tolik zlikvidovaných a nejsou lidi, nebo spíš peníze na jejich opravu. Naštěstí je stále hodně restaurátorů, jako třeba ti z http­s://ww­w.pa­matko­vyate­lier­.cz/re­feren­ce/sa­kral­ni-stavby/ , kterým nejsou naše památky lhostejné a snaží se je pro nás zase vrátit do původního stavu .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa