Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jedete na dovolenou do červeně označené země? Víme, jaká pojišťovna vás pojistí

  • Autor: ula,ČTK - 
    Aktualizováno -
    21. 6. 2021
    15:30
    21. 6. 2021
    05:00

    Doba dovolených se blíží. I přes omezení, která s sebou pandemie covidu-19 nese, se Češi hodlají vydat k moři do svých oblíbených destinací. Až 96 procent Čechů na letní dovolenou vyrazí do evropských destinací. Uvedla to Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Uvolňování protiepidemických opatření a zjednodušování podmínek pro cestování přispívají podle ní k růstu zájmu Čechů o letní dovolené. Než však na dovolenou vyrazíte, neměli byste zapomínat na cestovní pojištění, ale také na pojištění, které dokáž krýt rizika spojené s covidem-19 v zahraničí. Řada pojišťoven v letní sezoně pojistí  léčebné výlohy v souvislosti s nemocí covid-19 i v zemích, které ministerstvo zahraničí označuje jako rizikové nebo vysoce rizikové, tedy v celé Evropě. Některé tyto pojistky zlevňují. Pojišťovny pouze nekryjí riziko koronaviru v zemích, kam ministerstvo zahraničí přímo zakáže cestovat.

  • 1.ERV Evropská pojišťovna

    „ERV Evropská pojišťovna dokáže krýt rizika spojené s covid-19 v zahraničí. Lze jej sjednat do všech destinací bez ohledu na jejich barevné označení na semaforu MZV ČR,“ řekl Blesk Zprávám Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV.

    V rámci léčebných výloh jsou v zeleně označených zemích rizika spojená s covid-19 zahrnuta do „základního“ pojištění, do ostatních zemí je nutné sjednat si speciální variantu pojištění.

    Pokud si člověk kupuje pojištění současně se zájezdem v cestovní kanceáři, je klientovi taková varianta doporučena. Pojištění se v takové variantě vztahuje kromě nákladů na léčení covid-19 i na situace, kdy klient musí prodloužit svůj pobyt v zahraničí z důvodu nezaviněného umístění do karantény či nesplnění zdravotních podmínek pro cestu zpět, např. nevpuštění do letadla.

    „Pokud člověk cestuje na vlastní pěst do jiné než zeleně označené země, musí si sjednat takový pojistný produkt, který rizika spojená s covid-19 kryje. U ERV Evropské pojišťovny se jedná o produkt „Sbaleno“ ve variantě „Na maximum“,“ upozorňuje Divoký.

    Rozšířením základního rozsahu o balíček ERV Extra si pak klienti připojistí situace, které obsahují speciální varianty pojištění prodávaných v cestovních kancelářích. (delší ubytování, náhradní letenka, někdy i doplnění stravy)

    40 korun na den

    Nově pojišťovna zahrnula léčebné výlohy spojené s nemocí covid-19 na cesty do oranžově, červeně a tmavě červeně označených zemí v rámci Evropy i do levnějších variant produktů. Zatímco doposud cena pojištění vycházela přibližně na 110 korun na den, nyní lze rizika spojená s covid-19 pojistit za zhruba 40 korun na den, řekl ČTK Divoký. ERV tak má podle něj v rámci Evropy zahrnuty léčebné výlohy bez ohledu na semafor již v základním pojištění. ERV do územní platnosti Evropa počítá i všechny země kolem středozemního moře, tedy i Egypt či Tunisko.

    Hradí pojišťovna testy?

    Když bude mít klient v zahraničí příznaky onemocnění covid-19, které budou ohrožovat jeho zdraví, uhradí pojišťovna testy z pojištění léčebných výloh.

    „Pojištění se ale nevztahuje na namátkové nebo preventivní testy, na testy vyžadované na základě aktuálních protiepidemických opatření vyhlášených v ČR nebo v zahraničí (např. pro vstup do cílové destinace nebo pro návrat do ČR). Neplatí ani pro testy, které stanoví přepravní či letecká společnost jako podmínku nástupu na cestu,“ dodává Divoký.

    A co storno zájezdu?

    Pokud klient onemocní kvůli koronaviru, může uplatnit storno. ERV Evropská pak nabízí i variantu pojištění storna, která se vztahuje na situaci, kdy je klientovi v souvislosti s covid-19 nařízena osobní preventivní karanténa (kvůli kontaktu s nakaženým) zasahující do původně plánovaného termínu cesty.

    Kde vás pojistí proti covidu na dovolené? Kde vás pojistí proti covidu na dovolené? | Profimedia

  • 2.Kooperativa

    „Od  dubna nabízíme sjednání pojištění COVID a pojištění Karanténa. Řídíme se „semaforem MZV ČR“ a v zemích označených zelenou nebo oranžovou barvou hradíme onemocnění COVID našim klientům nad rámec pojistných podmínek ze standardního pojištění léčebných výloh,“ řekl Milan Káňa, mluvčí Kooperativy. 

    Při cestách do rizikových zemí, tedy červeně a tmavě červeně označených, kde je toto riziko ve výlukách ze standardního pojištění léčebných výloh, doporučuje pojištovna sjednat pojištění COVID. Sjednává se s limitem 2 000 000 Kč a vztahuje se na krátkodobé pobyty v zahraničí, max. do 30 dní. Cena po Evropě je 300 Kč za osobu a pobyt a 400 Kč za osobu a pobyt po celém světě.

    A co náklady s karanténou?

    Klient musí mít sjednané Pojištění Karanténa. To kryje nezbytné a přiměřené náklady na stravu, ubytování nebo náhradní dopravu do České republiky z důvodu, že byla pojištěnému nařízena karanténa související s onemocněním COVID.

    „Tedy pro případy, kdy klienti nemohou odcestovat ze zahraničí zpět do ČR v domluveném termínu, Kooperativa uhradí 80 % vícenákladů, které klientům s nařízenou karanténou vzniknou. Klienti jen musí při uplatnění nároku na výplatu pojistného plnění doložit doklady o zaplacení. Pojištění karantény se sjednává s limitem 30 000 Kč na osobu. I toto pojištění je možné sjednat s územní platností pro Evropu nebo celý svět a vztahuje se na pobyty do maximální délky 30 dní. Cena po Evropě/světě je 400 Kč za osobu a pobyt,“ upřesnuje Káňa.

    Pojištění storna zájezdu

    „Ano, onemocnění COVIDem patří mezi oprávněné důvody, na jejímž základě lze uplatnit plnění z pojištění STORNO. V současné době připravujeme zařazení nařízené karantény (s i bez pozitivity) jako jeden z důvodů pro možné uplatnění pojištění STORNA,“ vysvětluje mluvčí.

    Pojištění STORNO stojí 3 % z ceny zájezdu (příklad: cena zájezdu 20.000 Kč, pojištění storno stojí 600 Kč) a je nutné dle pojistných podmínek sjednat do 3 pracovních dnů po úhradě ceny cestovní služby nebo doplatku.

    Kde vás pojistí proti covidu na dovolené? Kde vás pojistí proti covidu na dovolené? | Profimedia

  • 3.Direct

    Pojišťovna Direct hradí náklady spojené s léčbou nemoci -  v rámci připojištění covid-19. Toto pojištění zaplatí náklady spojené s akutním onemocněním covid-19, které vzniklo v době trvání pojištění, které vyžaduje nutné a neodkladné léčení v zahraničí.

    „Péči zaplatíme v takovém rozsahu, aby se klient uzdravil natolik, že bude schopný buď pokračovat v cestě, nebo se vrátit zpět do České republiky. Zaplatíme léky, lékařské ošetření, hospitalizaci, včetně testu na covid-19, pokud ho předepsal lékař nebo asistenční služba, převoz, repatriaci,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí pojišťovny Michal Kárný.

    Náklady na karanténu

    Pokud má klient pozitivní test na covid-19, zaplatí mu pojišťovna náklady na pobyt v hotelu nebo podobném zařízení, náklady na repatriaci po konci karantény do limitu 3 000 korun na den po dobu maximálně 14 dnů. Toto se netýká karantény, kterou vyžadují jednotlivé země při vstupu na jejich území. Test pojišťovna platí, pokud ho v zahraničí předepsal lékař nebo asistenční služba.

    Naopak vám pojišťovna neproplatí testy:

    • Při vycestování z ČR, například autobusem nebo autem, a při vstupu na palubu letadla.
    • Při příjezdu nebo příletu do zahraničí, respektive do cílové země.
    • Po návratu do ČR dle pravidel ministerstva zahraničních věcí nebo zdravotnictví pro příjezd ze zahraničních zemí.

    Připojistit si lze i storno cesty. Týká se i případů, kdy lékař určí, že klient nemůže vycestovat kvůli onemocnění covidem-19.

    Kde vás pojistí proti covidu na dovolené? Kde vás pojistí proti covidu na dovolené? | Profimedia

  • 4.Česká podnikatelská pojišťovna

    „Aktuálně ČPP nabízí cestovní připojištění pod názvem Covid plus, které kryje kromě nákladů na ošetření a hospitalizaci také náklady spojené s nařízenými testy a karanténou v zahraničí a náhradní dopravu zpět domů do ČR v souvislosti s onemocněním covid-19,“ uvedla mluvčí pojišťovny Renata Čapková.

    Onemocnění covidem v průběhu dovolené, které bude vyžadovat lékařskou péči, ev. i hospitalizaci lze hradit z léčebných výloh v rámci běžného cestovního pojištění (pokud pojištěný vycestoval do zelené či oranžové země na semaforu MZV ČR)

    U léčebných výloh limit začíná na částce 2,5 mil. Kč a stojí již od 15 Kč na osobu za den a zahrnuje asistenční služby, nutnou a neodkladnou zdravotní péči, neodkladné ošetření zubů, repatriaci, převoz tělesných ostatků; dále náklady vynaložené na záchranu pojištěného v tísni a náklady za doprovázející osobu.

    „Pokud je pojištěný v době pobytu hospitalizován kvůli onemocnění covid-19 a během hospitalizace jeho pojištění skončilo, zdarma automaticky prodlužujeme dobu platnosti až do doby návratu do ČR,“ dodává Čapková.

    Ale také si lze sjednat cestovní připojištění Covid plus, které se vztahuje na zelené, oranžové, ale také červené a tmavě červené země na semaforu MZV ČR.

    Náklady na karanténu

    Pokud kvůli kontaktu s nakaženým má pojištěný nařízenou karanténu a nemůže odcestovat zpět domů v plánovaném termínu, z cestovního připojištění Covid plus uhradí ČPP pojištěnému náklady na ubytování, stravu a náhradní dopravu zpět do ČR (náklady vynaložené na návrat domů, pokud karanténa byla ukončena po plánovaném termínu návratu).

    Volit může klient ze tří limitů pojistného plnění ve variantách MINI, OPTI, MAXI. Pojištění lze sjednat s limitem až 40 tisíc korun na osobu, na rozdíl od ostatní nabídky na trhu je poskytováno bez spoluúčasti. Je určené pro krátkodobé zahraniční pobyty na dobu maximálně 90 dní. Podle zvolené varianty lze připojištění Covid plus pořídit už od 290 korun.

    Pojištění je možné sjednat s územní platností pro Evropu i pro celý svět. Platí na rizika spojená s onemocněním covid-19 při cestování do destinací označených zelenou, oranžovou, ale také červenou či tmavě červenou barvou na semaforu MZV ČR.

    Hradí pojišťovna testy?

    Ano, pokud cestovní připojištění Covid plus kryje také náklady spojené s nařízenými testy v souvislosti s onemocněním covid-19 (v situaci, kdy klienti musejí zůstat neplánovaně v zahraničí).

    „Ať už pojištěný řeší v zahraničí jakýkoli problém, vždy je nutné kontaktovat asistenční službu, kde doporučí, jak v konkrétní situaci postupovat,“ upozorňuje mluvčí.

    Storno zájezdu

    „Nabízíme pojištění Storno plus = náklady na stornopoplatky za objednanou službu (doprava, ubytování, strava). Pokud pojištěný akutně onemocní, a to včetně covidu, před nastoupením své cesty, z tohoto pojištění poskytneme pojistné plnění,“ upřesňuje Čapková.

    Pokud je pojištěnému nařízena karanténa krajskou hygienickou stanicí nebo ošetřujícím lékařem a pojištěný z tohoto důvodu nemůže svou cestu uskutečnit, tak na základě lékařské zprávy, nebo potvrzení příslušné krajské hygienické stanice pojišťovna poskytne pojistné plnění.

    Limity pojistného plnění na osobu pro pojištění Storno plus jsou ve variantách MINI, OPTI, MAXI: 15 tis./30 tis./50 tis. Kč a cena je 300 Kč/750 Kč/1500 Kč Pojištění storna je třeba sjednat nejpozději 3. den od celkového uhrazení služby.

    Kde vás pojistí proti covidu na dovolené? Kde vás pojistí proti covidu na dovolené? | Profimedia

  • 5.Allianz

    Allianz od konce června pokryje klientům s cestovním pojištění léčebné výlohy v souvislosti s onemocněním covid -19 také v zemích, které jsou označeny jako země s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy (červené a tmavě červené). Toto pojistné se nevztahuje na země s extrémním rizikem nákazy (černé země), do kterých jsou ministerstvem zdravotnictví turistické cesty zakázány, upozornila mluvčí pojišťovny Marie Petrovová. V pojištění léčebných výloh bude hradit i náklady vzniklé v souvislosti s karanténou.

    „Přidají se i ostatní pojišťovny, bez tohoto připojištění nebudou chtít lidé pojištění uzavírat, stále je to riziko, kterého se většina lidí obává. Do budoucna bude pojištění těchto rizik standardem,“ míní analytik společnosti Patron Daniel Horňák.

    Zároveň také Alliaz pojistí stornovací poplatky v případě, že klientovi vážný důvod nedovolí vycestovat a zaplacenou cestu musí zrušit. Tím důvodem může být také onemocnění covid (i u spolucestujícího), bez ohledu do které destinace cestuje.

    „Pokud klient v zahraničí, kde náklady s onemocněním covid hradíme, onemocní covidem a nemůže se vrátit plánovaným spojem, uhradíme náklady na ubytování i zvýšené náklady na přesunutý let. Náhradu mzdy nehradíme,“ doplňuje Petrovová.

    Cestovní pojištění ale nehradí náklady spojené s pobytem v karanténě kvůli Covid-19.

    „Testy na onemocnění covid hradíme pouze v případě, že by byly součástí léčebných výloh v zahraničí  - při příznacích onemocnění v „doporučené“ zemi by si lékař vyžádal covid testy, aby se potvrdilo, nebo vyvrátilo onemocnění covid,“ uzavírá mluvčí.

    Kde vás pojistí proti covidu na dovolené? Kde vás pojistí proti covidu na dovolené? | Profimedia

  • 6.Slavia

    „Náklady spojené s léčbou covid-19 pojišťovna hradí v případě, že se prokáže, že je klient covid pozitivní a samozřejmě, pokud cestoval do zelené/oranžové země, nebo má připojištění covid-19, v případě červených/tmavě červených zemí,“ říká Ladislav Bělina, produktový ředitel Slavia pojišťovny.

    Náklady na karanténu

    Náklady s karanténou jsou hrazeny pokud je klient covid pozitivní a dále v případě připojištění covid-19 hradí pojišťovna i náklady (za ubytování, stravování)  nad rámec tzv. technické karantény.

    Pojišťovna nehradí testy, které jsou podmínkou pro vycestování, vstup do země apod. Testy obvykle hradíme u dlouhodobějších smluv, u krátkodobých je to individuální,“ vysvětluje Bělina.

    „Pojišťovna hradí storno zájezdu v případě, že klient onemocní před nástupem na cestu. Pokud se má jednat o zhoršenou situaci v dané destinaci, tak nikoli, obava není důvod ke stornu,“ říká produktový ředitel.

    Pandemie na jihu Evropy: Do Španělska se jen pomalu vrací turisté (květen 2021) Pandemie na jihu Evropy: Do Španělska se jen pomalu vrací turisté (květen 2021) | Reuters

  • 7.UNIQA

    Pojištění je možné sjednat v souladu s postupujícím uvolňováním a s dodržením podmínek platných v cílové zemi a případně tranzitních zemích.

    UNIQA kryje riziko onemocnění covidem-19 v základním cestovním pojištění, a to ve všech destinacích, tedy i tmavě červených podle vládního semaforu. Zákazník nemusí sjednávat další připojištění ani připlácet. V rámci léčebných výloh hradí UNIQA v případě této diagnózy vyšetření i medikaci, případný převoz a hospitalizaci, testy nemocné osoby a také repatriaci domů. Dva dospělí až se čtyřmi dětmi zaplatí například za 14denní pobyt v Chorvatsku celkem 970 korun.

    Cestovní pojištění je platné v plném rozsahu, řídí-li se turisté pravidly vyhlášenými vládou. Pokud by došlo k obnovení zákazu cestovat, bude adekvátně upraven režim pro sjednání cestovního pojištění podle oznámení vlády.

    Uvíznutí v karanténě

    V případě, že klient mohl v souladu s opatřeními vycestoval do zahraničí a uvíznul v karanténě z důvodu pandemie koronaviru a lokálních opatření, platí následující pravidla:

    •  UNIQA prodlouží zdarma pojištění všem, kdo se z důvodu karantény nemohou vrátit do ČR v původně plánovaném termínu, a to za předpokladu, že neměli jinou možnost návratu (jiný komerční let, popř. vládní repatriační let/autobus atp.). Cestovní pojištění je platné až do chvíle, kdy návrat bude možný.
    • Cestovní pojištění se bohužel nevztahuje na ušlou mzdu (ušlý zisk), náklady na ubytování a s ním spojené náklady, náhradní letenky apod.
    • Zákazník musí prokázat, že se nedostal svým pobytem do rozporu s opatřeními týkajícími se cestování, a to jak českými, tak i místními.

    Stornovací poplatky

    Pojištění storna nelze uplatnit s odvoláním na situaci, že MZV vydalo doporučení necestovat do zvolené lokality (oblasti nebo státu), nebo kdy vláda zakáže cesty do ciziny.

    Pojištění storna nelze uplatnit ani v situaci, kdy zákazník byl umístěn preventivně do domácí karantény, aniž by byla diagnóza potvrzena. Naopak v případě, kdy dojde k potvrzení diagnózy a je vystavena neschopenka, je pojištění stornovacích poplatků platné a je možné žádat o pojistné plnění.

    Video  Do Egypta bez karantény? Papež zmínil nefér restrikce a všechny neznámé u covid pasů  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Frydanel ( 21. června 2021 09:21 )

Strčte si pojišťovny do prd.když mají platit tak najednou to nejde ale prachy hezky berou...na..rat!!!!

Zobrazit celou diskusi