Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Koupili jste loni byt, dům nebo pozemek? Máte poslední šanci podat daňové přiznání

Autor: ula - 
1. dubna 2021
06:00

Jak se blíží termín pro podání přiznání daně z nemovitosti, vyrojí se každý rok informace, které už mnohdy neodpovíjí platné legislativě. Letos byl kvůli koronavirové krizi termín o dva měsíce odložený, ale čas navíc vypršel a do 1. dubna musí mít všichni povinnost splněnou - pokud nechtějí riskovat pokutu. Kdo je povinen tuto daň odvést, jak se daň z nemovitosti počítá a co dělat v případě, kdy jste loni nemovitost prodali či darovali?

Přiznání k dani z nemovitých věcí je specifické v tom, že se jako jediné podává dopředu, tj. neodvádí se zpětně. Na začátku každého roku tak běží termín pro podání na aktuální kalendářní rok. Letos jste měli navíc čas pro podání prodloužený o dva měsíce. Ministerstvo financí totiž rozhodlo o tzv. prominutí příslušenství daně, čímž se fakticky mění termín pro všechny daňové subjekty z 1. února na 1. dubna. Ministerstvo si od toho, stejně jako v případě odložení termínu pro silniční daň, slibuje v době vrcholící třetí vlny pandemie sníženou zátěž na finanční úřady.

Kdo musí podat přiznání daně z nemovitosti?

„Zákonem předepsaná daňová povinnost se týká všech, kdo se v roce 2020 stali vlastníkem nemovitého majetku – třeba bytu, rodinného domu či pozemku. Povinnost se však týká také těch, kteří na vlastněné nemovité věci udělali nějakou stavební či jinou úpravu, která vedla ke změně druhu nemovitosti nebo výměry pozemku. Typicky jde o přístavbu, nástavbu nebo částečnou likvidaci,“ říká David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates

Daňové přiznání nemusejí podávat ti, kteří ho podali už v předchozích letech a v minulém roce u nich nedošlo k žádné změně zásadní ve vztahu k vyměření daně,“ dodává Novotný. V případě, že jste o zápis do katastru zažádali už v roce 2020, ale bude proveden až v roce 2021, máte lhůtu delší. Přiznání v těchto případech stačí podat do tří kalendářních měsíců následujících po měsíci, v němž k zápisu došlo.

Nemovitost prodaná či darovaná

Finančnímu úřadu o sobě musíte dát povinně vědět i v případě, že už žádnou nemovitost nevlastníte. Když se totiž z této povinnosti neodhlásíte, může vám dorazit složenka, i když už nemáte za co daň platit.

„I za včasné nesplnění oznamovací povinnosti hrozí v krajních případech sankce. Řádným odhlášením se od placení daně z nemovitých věcí budete mít jistotu a ušetříte si drahocenný čas, který byste strávili na úřadech. Pokud jste v roce 2020 prodali nebo darovali jen některou ze svých nemovitostí, může se vás daň týkat také. Záleží pak, jestli je prodaná či darovaná nemovitost ve stejném kraji jako ty, které ve vašem vlastnictví zůstávají. Pak na příslušném finančním úřadě podáváte tzv. dílčí přiznání,“ vysvětluje Novotný.

Daň se přiznává v rámci jednoho formuláře za pozemky a stavby odděleně. Vyměřenou daň určují čtvereční metry vlastněných nemovitostí a poté sazby, které má stát pro jednotlivé typy nemovitostí stanovené různě. Například za větší byty ve větších městech se tak platí více. Ve finální fázi o výši daně rozhodují tzv. koeficienty určené jednotlivými radnicemi, do jejichž pokladny vybrané daně z nemovitostí patří.

Na dani z nemovitosti finanční úřady loni vybraly 11,6 miliardy korun, předloni to bylo 10,9 miliardy.

Video  „Vláda nám do jedné kapsy dává, z druhé o to víc vezme.“ Horská o daních i salámové metodě podpory  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

richard mills ( 8. dubna 2021 11:55 )

Jsem tady, abych poradil každému, kdo hledá půjčku Hledal jsem půjčku na velmi krátkou dobu, abych zaplatil své účty a získal nový dům, a nikdo mi nepomohl a moje bankovní procento bylo pro mě příliš mnoho, takže jsem viděl někoho psát o Pan Richard mills Kontaktoval jsem ho a doufám, že jsem obdržel částku půjčky od jeho společnosti, takže pokud hledáte naléhavou půjčku, doporučuji vám kontaktovat ji prostřednictvím e-mailu: (24h­oursl­oancom­@GMA­IL.CO­M)

Zobrazit celou diskusi