Devět let vězení a pokuta 1,5 milionu korun - takový trest si u pražského městského soudu vyslechl Jiří J. za zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku. Soud se rozhodně neztotožnil s verzí Jiřího J., který se hájil tím, že chtěl naopak usvědčit Žežulku z nějaké trestné činnosti. Předseda soudního senátu Jan Šott mu vyčetl, že nedokázal vysvětlit, proč nešel na policii nebo nepořídil žádný důkaz toho, že by někdo jiný měl páchat něco nezákonného.

„Sám připustil, že toto jednání nedokáže vysvětlit,“ řekl Šott v odůvodnění rozsudku. Fakta jsou podle něj jasná a byl usvědčen přímými důkazy, a to nahrávkami a také výpovědí svědka. „Pan obžalovaný si nepochybně řekl o 10 milionů,“ řekl předseda senátu. Ztotožnil se také s tvrzením obžaloby, že se jedná o velmi závažný čin, který vrhá velmi špatné světlo na práci jeho kolegů i samotný finanční úřad. Obhájce Jiřího J. se proti rozsudku na místě odvolal, státní zástupce Pavel Prygl si ponechal lhůtu.

Oč v kauze šlo?

Celá kauza se týká předání neveřejných informací, které mohly firmě zabývající se dovozem zboží z Asie pomoci krátit daně, u soudu zaznělo, že mohlo jít o stomilionové i vyšší částky. Jeden ze svědků dokonce uvedl, že se mohlo jednat až o jednu miliardu. Obžalovaný úředník měl podle státního zástupce nabízet informace někdejšímu zaměstnanci finanční správy a současnému šéfovi slovenské finanční správy Jiřímu Žežulkovi.

Ten na nějakou dobu odešel do soukromého sektoru a působil v poradenské firmě, která pracovala právě pro společnost, jež pozornost finanční správy vzbudila. Žežulka u soudu vypověděl, že o úplatek si řekl Jiří J., kvůli tomu prý Žežulka také kontaktoval policii a následné dvě schůzky už policie nahrávala. Při jedné z nich Žežulka přinesl Jiřímu J. pět z požadovaných deseti milionů korun, za něž mu Jiří J. předal trestní oznámení, které mělo mířit právě na Žežulkovy klienty.

Na základě toho byl Jiří J. obviněn a následně obžalován. Státní zástupce Pavel Prygl považuje takové jednání podle svých slov za velmi znepokojující. „Škodlivost jeho jednání je nepochybně dána tím, za jakých okolností se jednání dopustil v postavení vysoce kvalifikovaného státního úředníka,“ řekl státní zástupce v závěrečné řeči v pátek u soudu. „Bylo zcela jednoznačně prokázáno, že se Jiří J. zpronevěřil základnímu principu, na kterém je činnost státního úředníka postavena, a tou je loajálnost ke státu,“ dodal závěrem. 

Úplatek jsem nechtěl, hájí se

Obžalovaný úředník se u soudu hájil tím, že úplatek nikdy nechtěl. „Mým cílem rozhodně nebylo si nechat dát úplatek,“ zaznělo v soudní síni. Uvedl také, že naopak on chtěl Jiřího Žežulku přistihnout při nějaké nekalé aktivitě. Během své výpovědi o něm tvrdil, že má vliv na finančním ředitelství i třeba na policii a tvrdil, že toho využíval při získávání informací.

Státní zástupce však tuto verzi rezolutně odmítl. „Mám za to, že takto postavená obhajoba není věrohodná,“ poznamenal a dodal také, že Jiří J. v minulosti pracoval u policie. „Měl policejní vzdělání a policejní akademii, přesto nic z toho, o čem u soudu hovořil, neoznámil policejním orgánům ani státnímu zástupci, jak mu zákon ukládá,“ dodal k tomu. Jiří J. na dřívější dotazy soudce, proč nešel na policii, odpověděl, že i tam má podle něj Žežulka vliv, a on se proto bál, že narazí na nějaké jeho známé.

U soudu také zazněla hodinová nahrávka z restaurace, kde se bavili oba muži například o tom, zda by ještě z požadavku 10 milionů slevil, i nahrávka z finální schůzky, kdy už došlo k předání informací i peněz. „Teď na mě, ty vole, skočí banda,“ uvedl například Jiří J. poté, co si v autě převzal pětimilionovou splátku.

Fotogalerie
7 fotografií