Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Letní brigády a placení daní: Podívejte se, jaká smlouva je nejvýhodnější

Fotografie
Oblíbenou letní brigádou je práce v kavárně.  (Autor: internal)
Autor: Mii - 
1. července 2016
12:00

Letní měsíce jsou ideální příležitostí, jak si přivydělat. Zejména studenti tuto roční dobu využívají k přilepšení svého rozpočtu. Prázdninové brigády se obvykle vykonávají na dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti. Jak je to s daněmi z tohoto příjmu? Je možné je získat zpět? Odpoví vám následující článek.

Celkové zdanění se u letních brigád liší v závislosti na dosažené měsíční odměně a na tom, je-li podepsáno prohlášení k dani, či nikoliv. „Měsíční daňové slevy je možné uplatňovat pouze při podepsaném prohlášení k dani, přičemž prohlášení k dani je možné podepsat na daný měsíc pouze u jednoho zaměstnavatele,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

U práce na dohodu je velkou výhodou fakt, že do určité peněžní částky se neplatí sociální a zdravotní pojištění. U dohody o provedení práce se povinné pojistné neplatí při měsíční odměně do 10 000 Kč, u dohody o pracovní činnosti do 2 499 Kč. Pokud jsou tyto částky přesaženy, pak se pojištění odvádí. Z měsíčního výdělku do limitu však nevzniká nárok na nemocenské dávky a nezapočítává se pro důchodové účely a případné dávky v nezaměstnanosti.

Pokud má člověk u jednoho zaměstnavatele dvě dohody pro různé činnosti, odměny se do limitu sčítají. „V případě práce pro jednoho zaměstnavatele na dvě dohody o provedení práce pro různé činnosti se ovšem odměny z dohod pro účely limitu sčítají, například ze dvou dohod na 8 tisíc pro jednoho zaměstnavatele se tedy povinné pojistné odvádí,“ doplňuje Gabriela Ivanco.

Oblíbenou letní brigádou je práce v kavárně. Oblíbenou letní brigádou je práce v kavárně. | Shutterstock.com

Tématem jsou i daňové slevy. Všichni zaměstnanci mají nárok na měsíční slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč. Další daňové slevy jako slevu na studenta či invalidu lze uplatnit jen v případě splnění podmínek daných zákonem. Daňové slevy se uplatňují jen u jednoho zaměstnavatele a je možné je využít i při práci na dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce.

Je ovšem třeba si to pohlídat. Řada zaměstnanců pobírá měsíční odměnu ve výši 10 000 Kč a méně a u zaměstnavatele prohlášení k dani nepodepsala. Z měsíční odměny jim tak je odvedena 15% daň z příjmu, což je u 10 000 Kč 1500 Kč.

Tuto daň je možné získat zpět v případě, že během roku 2016 nebude v plném rozsahu uplatněna roční daňová sleva poplatníka ve výši 24 840 Kč a případné další daňové slevy. Při brigádách, které trvají jen během letních měsíců, nejsou roční daňové slevy vyčerpány, za celý rok 2016 je tudíž možné obdržet sraženou daň z dohody o provedení práce zpět. „Podmínkou je podání daňového přiznání a vyžádání si potvrzení o příjmech a výši sražené daně od všech zaměstnavatelů. Při splnění zákonných podmínek je možné rovněž požádat posledního zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daně,“ dodává Gabriela Ivanco.

Daňové odpočty je možné uplatit až za celý kalendářní rok. I při práci na některou z dohod a podepsaném prohlášení k dani je možné požádat o provedení ročního zúčtování. Tuto žádost je třeba nutné donést na účetní oddělení do 15. února. Při nesplnění podmínek pro provedení ročního zúčtování, kupříkladu při práci pro více zaměstnavatelů současně s odvedenou zálohovou daní, je k uplatnění daňových odpočtů potřeba podat vlastní daňové přiznání.

Jak vyplnit daňové přiznání jako student čtěte ZDE

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi