Točení zmrzliny, rozdávání letáků, práce v kanceláři nebo třeba pomoc při inventurách. Na prácechtivé čekají tisíce brigád. Ale s výběrem dlouho neváhejte. Podle odborníků je totiž každoročně větší zájem než počet volných míst.

Nejlépe placené brigády samozřejmě mizí nejrychleji. Nejvíc peněz dostanete za pořádnou dřinu (stěhování, noční doplňován í zboží) nebo když využijete svých znalostí (doučování, hlídání dětí cizinců). Tady se výdělky šplhají i nad stovku za hodinu. Na ještě vyšší příjem pak dosáhnou studenti se znalostí informačních technologií, nebo ti, kdo jsou odměňování podle výkonu. Nejvyšší odměny za brigády tradičně hlásí Praha, kde jsou firmy nejštědřejší.

Brigád je víc než vloni

Brigádníci jásejte! Brigád je podstatně více než vloni. Podle Tomáše Dombrovského bude na Prace.cz v červnu zhruba 6 tisíc brigád. Dalších 5 tisíc brigád nabídne portál i v červenci. Zvýšenou nabídku hlásí i ostatní brigádní servery. „Měsíčně u nás zájemci najdou několik tisíc nabídek, aktuálně na webu nabízíme přes 1800 brigád či krátkodobých úvazků,“ potvrzuje Zbyněk Hrtáň ze společnosti fajn-brigady.cz.

Stejnou zkušenost má i Pavel Hájevský z nabrigadu.cz. „Poptávka na trhu je velmi vysoká. Srovnání s minulými léty oblíbenost opět stoupla. Firmy velmi často hledají alternativu, jak sehnat narychlo a za rozumné peníze pomocnou sílu ke stávajícímu stavu,“ dodává Hájevský.

Nejžádanější jsou pokladní a uklízečky

Nečastější nabídky práce, na které narazíte, se odehrávají v obchodě, hospodě nebo na ulici. Ale neděste se. V obchodě budete sedět za kasou nebo doplňovat zboží, v hospodě roznášet jídlo a pití a na ulici rozdávat letáky. „Dlouhodobě je nejvíce brigád nabízeno ve službách, obchodu a prodeji, administrativě a také v marketingu - například rozdávání letáků, různé marketingové akce na festivalech a podobně,“ vysvětluje Tomáš Dombrovský z portálu Prace.cz. Často se objevují i nabídky na úklidové práce, práce ve skladu a schopné lidi stále nabírají i callcentra.

Mezi brigádníky frčí peníze a flexibilita

Jak vypadá brigáda snů? Je dobře placená a s flexibilní pracovní dobou. Pokud pak ještě navíc nabídne možnost kariérního růstu nebo dlouhodobou spolupráci s významnou společností, jde pro brigádnický dar z nebes. Důležitý je ale i termín výplaty. „Když je výplata zhruba do týdne, je to pro brigádníky mnohem zajímavější,“ říká Zbyněk Hrtáň ze společnosti fajn-brigady.cz. Mladí se ale i při práci chtějí trochu bavit. „Nejoblíbenější jsou proto brigády na akcích jako koncerty, festivaly, sportovní utkání nebo firemní akce,“ popisuje Pavel Hájevský z nabrigádu.cz.

Praha platí nejlépe

Chcete dobrý plat? Tak v tom případě si brigádu hledejte v hlavním městě. „V Praze se průměrná mzda pohybuje okolo 80-100 Kč, v jiných městech je to asi 10-20 Kč nižší,“ vypočítává Zbyněk Hrtáň. Kromě místa pak výši platu ovlivňuje i náročnost práce. Čím je náročnější a vyžaduje určité schopnosti nebo znalosti, s tím vyšším výdělkem může brigádník počítat. Najdou se tak i brigády i výdělkem nad 150 či 200 Kč za hodinu. „Naopak v případě méně kvalifikovaných činností se uchazeči nemohou divit, pokud jim někdo nabídne odměnu nepřevyšující 65 korun za hodinu práce,“ říká Tomáš Dombrovský.

Nejlépe a nejhůře placené brigády

Znalosti nebo tvrdá dřina. To jsou dvě věci, za které jsou šéfové ochotní zaplatit. Mezi nejlépe placené brigády tak patří doučování nebo práce v callcentru. Tam ale musí brigádník počítat s tím, že jeho plat se bude odvíjet od jeho výkonu. Slušně zaplacené jsou i brigády programátorů a hostesek, dřina ve skladech, stěhování a zahradnické práce. Ženám pak kromě práce hostesek vynáší i práce s dětmi nebo třeba balení kosmetiky. Naopak žádný finanční nářez se nedá čekat při ostraze objektů, úklidu nebo třeba sběru jahod či práci na poli.

Co potřebujete vědět:

* Slovo brigáda zákoník práce nezná. Pracovat jako brigádník je možné buď na dohodu o provedení práce nebo na dohodu o pracovní činnosti.

* Obě »dohody« je nutné mít uzavřené písemně, jinak jsou neplatné.

* V případě zrušení dohody nemá zaměstnanec nárok na odstupné.

* Na brigádu je možné nastoupit až po ukončení povinné školní docházky.

* Zaměstnavatel vám může dát výpověď bez udání důvodu. Výpovědní doba je 15 dní ode dne doručení výpovědi. Výpověď za stejných podmínek ale můžete dát i vy svému šéfovi.

Dohoda o provedení práce: 300 hodin ročně

* Na tuto dohodu je možné pracovat pro jednoho zaměstnavatele jen 300 hodin za kalendářní rok.

* Většinou se sjednává na provedení konkrétního jednorázového úkolu nebo sezónní práce.

* Pokud si vyděláte maximálně 10 tisíc korun měsíčně, nemusíte odvádět zdravotní a sociální pojištění.

Dohoda o pracovní činnosti: 20 hodin týdně

* Tento typ dohody se uzavírá, pokud je předem jasné, že brigádník u jednoho zaměstnavatele odpracuje více než 300 hodin za kalendářní rok.

* Pracovní doba musí odpovídat jen polovičnímu úvazku, tedy maximálně 20 hodinám týdně.

* Zdravotní a sociální pojištění se odvádí v případě, kdy smlouva trvá alespoň 15 kalendářních dní a výdělek činí více než 2 500 Kč měsíčně.

Bez smlouvy ani krok

Pracovní smlouva chrání vaše práva. Musí obsahovat:

* druh práce, kterou budete dělat

* místo, kde budete pracovat

* den nástupu do práce

Kromě toho můžete mít v pracovní smlouvě uvedené i další věci (délku pracovní doby, odměnu apod.)

Výdělek si ohlídejte

Minimum, které si můžete na brigádě vydělat, je 50,60 Kč hrubého za odpracovanou hodinu. Pokud je mzda sjednaná jako měsíční, nesmí být nižší než 8500 Kč (to je minimální mzda, kterou určuje zákon).

Servry, kde můžete brigády hledat:

* prace.cz

* fajn-brigady.cz

* nabrigadu.cz

Zdroj: Prace.cz