Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bojujete s účty za vodu a elektřinu? 10 způsobů, jak ušetřit při vaření

  • Autor: ula - 
    18. 5. 2016
    06:12

    Snažíte se šetřit na potravinách a vaříte si doma? I to se vám může pěkně prodražit, pokud nebudete během vyvařování šetřit energiemi a vodou. Máme pro vás deset jednoduchých tipů, jak nezvyšovat účty dodavatelům elektřiny.

  • 1.Myjte nádobí šetrně

    Přestaňte nádobí umývat pod tekoucím proudem, nebo si ho snižte na minimum. Jedno desetiminutové umytí nádobí pod plným proudem vody se rovná po okraj napuštěné vaně. „Daleko lepší je umývat nádobí v napuštěném dřezu a tekoucí vodu použít jen na opláchnutí. Nejúspornější je ale myčka energetického třídy A+ a lepší. Oproti ručnímu mytí spotřebuje o 25 % méně vody,“ radí odborníci z portálu Ušetřeno.cz.

    Mytí pod tekoucí vedou vás vyjde draho. Mytí pod tekoucí vedou vás vyjde draho. | Shutterstock.com

  • 2.Minutka pro zdraví i úsporu

    Česká kuchyně není příliš snadná. Jak na trávení, tak na samotnou přípravu. Někdy potřebujete i několik hodin, aby bylo maso správně měkké. A to je samozřejmě energeticky náročnější. Střídejte tradiční české pokrmy se zdravějšími minutkami, které potřebují ke své přípravě daleko méně času. Lehký oběd nepomůže jen vašemu zdraví, ale i vašim účtům za energii.

    Minutka pro zdraví i úsporu Minutka pro zdraví i úsporu | Shutterstock.com

  • 3.Pořiďte si mikrovlnku

    Pořiďte si mikrovlnku, s ní ušetříte za energie, zvláště při ohřevu potravin. Uspoříte až 50 % ve srovnání s varnou deskou či troubou. Při vaření ušetříte čas i peníze také použitím rychlovarné konvice k ohřevu vody. Jakmile bude horká, jednoduše ji přelijete do hrnce a pokračujete ve vaření. Tento způsob je vhodný pro všechny typy plotýnek s výjimkou indukční desky. Ta umožňuje velmi rychlý ohřev vody.

    Pořiďte si mikrovlnku. Pořiďte si mikrovlnku. | Shutterstock.com

  • 4.Pozor na vodu

    Ohřívat celý litr vody, když vlastně potřebujete jen čtvrt litru – to zvyšuje energii až o 75 %. Čím víc vody ohříváte, tím více energie spotřebujete.

    Pozor na vodu. Pozor na vodu. | Profimedia

  • 5.Zbytkové teplo

    Vaříte na litinových plotýnkách či sklokeramické desce? Využijte setrvačnosti tepla varné plochy a vypněte sporák o 5 minut dříve. Stejný způsob můžete využít i při pečení v troubě. Jídlo se bez problémů dopeče a vy šetříte peníze.

    Zbytkové teplo Zbytkové teplo | Profimedia

  • 6.Indukční deska = úspora

    Zvažte pořízení indukční varné desky. Zaručuje nejúspornější vaření ze všech nabízených variant. Problém je její vysoká pořizovací cena, ale ta se vám vyplatí, pokud vaříte prakticky denně. Pokud vaříte jen nedělní obědy, uvaříte je levně i na plynovém sporáku.

    Indukční deska = úspora Indukční deska = úspora | Profimedia

  • 7.Kvalitní nádobí

    Myslíte si, že ty hrnce po babičce jsou stále funkční? Možná ano, ale také možná nevědomky plýtváte energií. Zvláště sklokeramické desky totiž potřebují rovné dno hrnců, které zabraňuje tepelným ztrátám až o 40 %. A ne všechny starší hrnce dobře „přilnou“.

    Pořiďte si kvalitní nádobí. Pořiďte si kvalitní nádobí. | profimedia.cz

  • 8.Správná velikost

    Stačí, aby byl hrnec menší o tři centimetry než varná plocha, a už zvyšujete spotřebu energie až o 30 %. Dbejte na to, aby hrnec odpovídal velikosti plotýnky. Kdybyste nezvolili tu správnou, spousta tepla unikne pryč bez užitku nebo naopak budete potřebovat daleko více energie na přípravu.

    Pozor na velikost hrnce. Pozor na velikost hrnce. | Shutterstock

  • 9.Poklička a papiňák

    Pokličky dokážou snížit spotřebu energie až o 150–300 % oproti vaření v otevřených hrncích. Vhodné je používat k vaření i tlakový hrnec. Nejenže je jídlo mnohem chutnější, ale takový způsob vaření je mnohonásobně rychlejší. A čím méně času k vaření potřebujete, tím méně energie spotřebujete.

    Nezapomínejte na pokličky. Nezapomínejte na pokličky. | profimedia.cz

  • 10.Vyčistěte spotřebiče

    Čas od času vydrhněte dvířka u trouby, abyste se přes sklo mohli pohodlně dívat na připravované jídlo. Při každém otevření dvířek totiž zbytečně uniká až 20 % tepla. Nezapomeňte čistit rychlovarnou konvici od vodního kamene, i to je způsob, jak snížit spotřebu energie.

    Vyčistěte spotřebiče. Vyčistěte spotřebiče. | Profimedia

satanklaus ( 18. května 2016 14:31 )

To psal asi idiot V napuštěné vodě ve dřezu myje nádobí jenom dobytek a blbec. Nejdřív napustit dřez a pak ještě oplachovat, to není žádná úspora. Rozumné je používat spořič, který stojí pár korun. Další kravina je, že se s rychlovarnou konvicí, která žere za tu krátkou dobu víc než jakákoliv plotýnka za dobu než se na ní začne voda vařit, něco ušetří. Dál jsem nečetl. Proč taky? Když je začátek jak od idiota, tak proč číst dál?

petrusaa ( 18. května 2016 07:59 )

11.způsob šetření,uřízneme na zahradě cca 2 cm silný a 1 m dlouhý lískový prut,zjistíme si na radnici kdo prodal akcie vodárny ve vašem městě,navštívíme jej v a švihem opakovanými údery na jeho pozadí lískovkou, se snažíme o snížení ceny vody

Zobrazit celou diskusi