Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nový projekt Domácí ekonomka ochrání vaši peněženku. S námi ušetříte

Autor: David Vaníček, Andrea Ulagová - 
27. srpna 2015
06:00

Polovina Čechů žije takzvaně »z ruky do pusy« a většinu peněz utrácí hned po výplatě. Vyplynulo to z nedávného výzkumu pro jednu úvěrovou společnost. Je to jeden z mnoha důkazů, že Češi si s rodinným účetnictvím moc netykají. Nový projekt Domácí ekonomka vám ukáže, jak na to. Každý týden ve čtvrtek přinese praktické rady, návody a taháky, které udělají řád v peněžence tak, abyste neskončili v mínusu.

Rodinné účetnictví: Je dobré vědět, jak na tom skutečně jste

Ať už máte v rodině společnou kasu nebo žijete v rámci rodinné rozvahy ekonomicky každý zvlášť, měli byste zauvažovat o tom, že si zavedete evidenci a nekompromisně vedle sebe postavíte všechna plus a mínus rodinného rozpočtu. Ukazuje se, že 50 % domácností si vede přehled o svých útratách. Taková rodina pak není zaskočena náhlými výdaji, nebo pokud jeden z partnerů ztratí zaměstnání. „Pokud ovšem nemá rodina základní povědomí o klasickém má dáti – dal, může to vést k předlužení domácnosti a začíná upadat financování základních potřeb,“ říká Pavel Staněk z České asociace věřitelů.

Lidé se tak velmi často uchylují k půjčkám, úvěrům, které po čase také nejsou schopni splácet. Podle údajů České národní banky se spotřebitelské dluhy obyvatel republiky vyšplhaly na 257 miliard! Ze začarovaného kruhu přitom může pomoct obyčejná tabulka a roztřídění věcí, které opravdu potřebujete.

Důležitá je analýza příjmů a výdajů

Základem je poctivost a hlavně pečlivost. Pokud chcete mít co nejlepší přehled, neměly by být částky nijak zkreslené, jednoduše nesmíte lhát sami sobě. „Ideální je sledovat jeden měsíc provoz domácnosti,“ radí Staněk.

„Kromě běžných výdajů, jako je nájem a hypotéka, je třeba zaznamenat i to, že pravidelně chodíte do restaurací na obědy, že utrácíte za cigarety, a zaznamenat i ty poplatky, které se vám zdají směšné a malé,“ dodává.

Co všechno byste měli započítat do rodinného účetnictví? Dozvíte se v pořadu Domácí ekonomka

Video Domácí ekonomka, 1. díl - Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Lukáš Červený, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

 

Proč Domácí ekonomka?

Každý týden vám redaktorka Andrea Ulagová společně s týmem odborníků poradí v otázkách, na které se ptáte i doma v kuchyni. Hypotéky, šetření, nákupy, tipy a triky, jak vyjít do další výplaty. Každý čtvrtek v Blesku a na Blesk.cz, kde najdete ke každému dílu i televizní pořad. Příští týden se podíváme na to, jak zvládnout začátek školního roku úsporně – musí stát výbava pro školáka tisíce? Poradíme, jak to zvládnout úsporněji.

Poradci Domácí ekonomky Poradci Domácí ekonomky | Archiv Blesku

Téměř polovina lidí nemyslí na poslední záchranu

Lidé do 26 let nemají našetřeno pro „strýčka příhodu“, vyplynulo z průzkumu společnosti Cofidis. Žádnou finanční rezervu nemá až 40 procent lidí. Celkem 13 procent dotazovaných má na náhlé výdaje rezervu nad 50.000 Kč a zhruba stejný počet nad 100.000 korun. Asi 30 procent lidí považuje za „nečekané výdaje“ částku ve výši maximálně 20 tisíc korun. I v tom, jak správně ušetřit, vám Domácí ekonomka pomůže.

Sledujte nás na TV Blesk a v této rubrice, kde kromě tématu týdne budeme publikovat všechny zprávy, které se týkají domácího účetnictví.

e.44 ( 27. srpna 2015 11:52 )

Já, stejně jako ostatní, co se učili hospodařit s rodinným rozpočtem za komančů, jsem dostala od života hodně tvrdou školu, všechno bylo nutný si spočítat a rozpočítat na den na desetník přesně a když se něco překročilo, muselo se to hned jinde ušetřit, jinak se už člověk "vez". Dneska to ti rozumní, co nemají na rozhazování, dělají stejně nebo podobně, bohužel pitomci se díky možnosti snadných půjček brzo "vezou".

andorea ( 27. srpna 2015 08:15 )

Mně stačí excelová tabulka na období 12 měsíců, kde mám evidovány všechny výdaje a příjmy, včetně rezervy. To mi stačí k přehledu, jak moc si mohu či spíše nemohu vyskakovat.

Zobrazit celou diskusi