ONLINE CHAT
Byla jsem na vyšetření u lékaře. Na zprávě, kterou mi dal, je čas 9 hod. Mně se ale udělalo nevolno a seděla jsem ještě hodinu v čekárně a teprve pak jela domů, kam jsem dorazila asi v 11 hod. Mezi tím u mě byla kontrola. Nepomohla lékařská zpráva, prý jsem od devíti už měla být dávno doma. Můžu se nějak bránit?(Kynclova)
Foto
Můžete, rozhodně čas uvedený na zprávě neznamená, že jste v tu dobu měla být už doma a dále můžete tvrdit výše uvedené skutečnosti a snažit se je prokázat, např. svědeckou výpovědí někoho z čekárny nebo potvrzením od lékaře, že při Vašem onemocnění je možné, že se Vám udělalo nevolno. Každopádně by zaměstnavatel neměl při prvním pokusu o kontrolu a v tomto případě přistoupit hned k sankci.
Mohu narodit na jiné adrese než trvale adrese zapsané v OP? (Lucie)
Foto
Ano, můžete marodit na jakékoli adrese, kterou sdělíte ošetřujícímu lékaři při vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Toto místo pobytu je pak pro Vás závazné a můžete ho změnit jen se souhlasem lékaře.
Dobrý den, zajímalo by mě, jak je možné, že doktor může lidem prakticky nařídit domácí vězení. Vždyť co jiného je nemocenská bez vycházek? Není to proti nějakému zákonu nebo ústavě? (Vilímek)
Foto
Stanovení vycházek je upraveno zákonem a lékař může vycházky povolit pouze v rozsahu, který odpovídá zdravotnímu stavu nemocného a který nenarušuje stanovený léčebný postup. Lékař je vázán při povolování vycházek zákonem. Pokud lékař rozhodne správně, tak jeho rozhodnutí není ani proti zákonu ani proti ústavě. V případě, že pacient si myslí, že lékař nerozhodl správně může se bránit zákonným způsobem.
Šla jsem k podnikovému doktorovi s virózou a horečkami. Dal mi neschopenku, ale odmítl napsat vycházky, prý nemám s horečkou nikde courat. Jsem ale samoživitelka s dítětem, které chodí do školky. Musím ho tam vodit a vyzvedávat. takže vědomě porušuju podmínky nemocenské. Mám nějakou jinou možnost jak to řešit? Takhle se klepu, že mi přijde kontrola a budu mít v práci malér.(Bobková)
Foto
Pokud jste v takovém stavu, že byste se nemohla o dítě dostatečně postarat a je pro Vás lepší dítě odvést do školky (a nikdo jiný to za Vás nemůže udělat), tak v takové situaci by Vás zaměstnavatel neměl za porušení režimu nijak sankcionovat. Můžete se také pokusit bránit proti postupu lékaře, který Vám vycházky nepovolil. Ten by Vám měl na Vaši žádost vydat příslušné rozhodnutí, proti kterému podáte opravný prostředek dle poučení na tomto rozhodnutí.
Dobrý den, pracuji v jedné velké české firmě v administrativě. A vedoucí chce, abych jezdila ještě s kolegou kontrolovat své nemocné kolegy. Nemám to v popisu práce, ale pokud to nevezmu, zřčejmě přijdu o místo. Jak se mohu bránit? (Hanka)
Foto
Záleží na tom, jak přesně máte vymezený druh práce v pracovní smlouvě a zda máte popis práce také uveden v pracovní smlouvě nebo na separátním dokumentu. Jestliže se dá kontrola nemocných kolegů podřadit pod sjednaný druh práce a popis pracovní pozice je mimo Vaší pracovní smlouvu, může zaměstnavatel Vaši náplň práce rozšířit i na tuto kontrolní činnost bez Vašeho souhlasu a Vy jste povinna tu činnost vykonávat. Pokud máte ale náplň práce pevně sjednanou v pracovní smlouvě, veškeré změny v náplni práce musí být Vámi odsouhlaseny ve formě dodatku k pracovní smlouvě. Pokud byste s takovou změnou nesouhlasila, zaměstnavatel Vás ke kontrolní činnosti nesmí nutit.
Dobrý den, do kolika hodin večer může domů přijít kontrola? Děkuji za odpověď. (Herynková Eva )
Foto
Viz výše. Na tuto otázku jsem již odpověděla.
Dobrý den, když mě kontrola nezastihne doma, jaká je sankce? Seberou mi peníze za celou dobu neschopnosti, nebo jen za ten jeden den?(Jitka)
Foto
Podle závažnosti porušení může zaměstnavatel rozhodnout o snížení náhrady mzdy nebo o neposkytnutí náhrady mzdy za celou dobu pracovní neschopnosti. V nejzávažnějších případech Vám může dát výpověď, ale pak Vám musí vyplatit celou náhradu mzdy.
Šéfová na mě řvala jako tur jen proto, že jsem nedoručila neschopenku do 3 dnů, což je prý moje povinnost. Já ale měla střevní problémy, a nebyla schopná tři dny vůbec vyjít z bytu. Praktická lékařka musela přijet za mnou. Do práce jsem ale volala. Pracuji v jiném městě a jedinou možností jak tam doručit neschopenku je pošta. Také jsem ji odeslala hned, jak to bylo možné, šéfové to ale nestačilo a sebrala mi na příští tři měsíce osobní ohodnocení. Může si to dovolit?(Kristýna)
Foto
Ze zákona máte povinnost neprodleně zaměstnavateli předat rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Pokud jste nesplnění této povinnosti nezavinila, zaměstnavatel Vás nemůže žádným způsobem sankcionovat, ani Vám odebrat osobní ohodnocení. Měla byste se tedy proti tomuto rozhonutí bránit a prokázat, že jste nemohla neschopenku zaslat dříve.
Potreboval bych poradit. Kontrola od zamestnavatele mi nechala listek ve schrance ze me mezi 9:40-9:50 nezastihla doma. Jenze ja doma byl a tak mi urcite bez zazvoneni a klepani jen hodili listek do schranky.Da se proti tomu nejak branit?(Burda)
Foto
Neprodledně informujte zaměstnavatele o tom, že jste byl v tuto dobu doma a měl byste být schopen to nějak prokázat. Zaměstnavatel by Vás neměl sankcionovat hned po první kontrole a v tomto případě by to měl prověřit znovu.
Můžu se zeptat, jak dlouho kontrola čeká než přijde někdo po zvonění otevřít ? Než si vezmu župan, seběhnu v domě schody a otevřu, tak je většinou každý pryč, ať je to pošta, návštěva apod. Trvá do dlouho i když nespím, natož, když jsem třeba nemocný a s horečkou. Tak by mě zajímalo, jestli je nějak určená doba, jak dlouho musí kontrolor čekat.(Pávek)
Foto
Žádná doba na čekání není stanovena, kontrola by měla postupovat vždy individálně vzhledem ke konkrétní situaci. Např. když musíte vyjít ven před dům a otevřít branku, musí počkat alespoň pár minut. Určitá pravidla by měl v tomto ohledu stanovit zaměstnavatel např. v pracovním řádu a své zaměstnance o těchto pravidlech informovat.
Měla jsem zlomenou nohu a ložnici mám na opačnou stranu než je branka. Přišla mi kontrola, jenže než jsem se s berlemi dobelhala k oknu, zase odešli a ve schránce byl lístek, že mě nezastihli doma. Měla jsem s tím v práci pořádné problémy. Jak takovou situaci příště řešit?(Bíba)
Foto
Při obdobné situaci informujte zaměstnavatele o tom, že v případě kontroly bude nutné chvíli vyčkat, než otevřete, a to např. e-mailem se žádostí o potvrzení přijetí.
Dobrý den, může mě zaměstnavatel kontrolovat i během prvních tří dní nemoci, kdy mi nic nevyplácí? A co mi případně může vzít, když mi nic nedává? Děkuji.(Mařák)
Foto
Může Vás kontrolovat a pokud zjistí porušení stanoveného režimu, může Vám snížit nebo odejmout (podle závažnosti porušení) náhradu mzdy, kterou Vám bude vyplácet následně za dobu po uplynutí prvních třech dní. Pokud byste režim porušil zvlášť závažným způsobem, např. byste odjel na dovolenou, tak Vám zaměstnavatel může dát výpověď (ale nesměl by Vám už sáhnout na peníze).
Dobry den, jsem v prac.neschopnosti po urazu. Mam vychazky, ale obcas se mi stane ze uvedenou dobu přetahnu. Jaky postih mi hrozi,kdyz prijde kontrola a nebudu doma? A muze to byt i duvod aby me zamestnavatel dal vypoved? (Drobny)
Foto
Pokud je to možné, tak povolené vycházky dodržujte, ať se vyhnete zbytečným problémům. Nicméně ale pokud je přetáhnete pouze o chvíli a z omluvitelného důvodu (např. musel jste si jet nakoupit a po cestě byla dopravní nehoda, takže jste se nestihl vrátit včas), neměl by Vás zaměstnavatel nijak sankcionovat. Musíte se ale bez prodlení ozvat a zaměstnavatele v tomto smyslu informovat, pokud ve schránce naleznete lístek o neúspěšné kontrole. V případě, že by se kontrola opakovala a opět by Vás nenašla doma, mohl by to být důvod pro snížení náhrady mzdy poskytované zaměstnavatelem a nikoli pro výpověď (ta připadá v úvahu jen při zvlášť hrubém porušení stanoveného režimu).
Slyšela jsem, že když mě kontrola z firmy nenajde doma, může mi napařit pokutu až 20 000 korun. Je to pravda?(Martina)
Foto
Není to pravda. Zaměstnavatel Vám žádnou pokutu udělit němůže. Může pouze rozhodnout o snížení nebo odejmutí náhrady mzdy, která Vám náleží po dobu prvních 14 kalendářních dní dočasné pracovní neschopnosti. Pokutu až do výše 20.000 Kč Vám může udělit jen příslušná správa sociálního zabezpečení např. když budete porušovat léčebný režim stanovený lékařem (tj. budete sice doma, ale nebudete se léčit a budete třeba malovat byt).
Do kolika hodin mi může přijít na kontrolu nemocenské někdo z firmy? Máme malé děti a nechci, aby je někdo večer budil zvonkem. Děkuji za odpověď,.(Mareš)
Foto
Již jsem psala, že konkrétní časové rozpětí pro kontroly není dáno. Rozhodně by tedy nemělo být pravidlem vykonávat kontrolu ve večerních hodinách (navíc večerní nebo noční kontroly se zaměstnavateli prodraží - příplatky za práci přesčas nebo i za noční práci). Případně můžete v době nemoci upozornit zaměstnavatele, že máte malé děti, ať Vás v případě kontroly raději kontaktují telefonicky.
Šéf mi pohrozil výpovědí, protože často marodím. Má šanci svou výhrůžku uskutečnit? (Denisa)
Foto
Podle zákoníku prácě ne, ale zaměstnavatel se může snažit Vás vyhodit z nějakého jiného ¨zákonného¨důvodu, např. vymyslí nějakou organizační změnu a Vy se stanete nadbytečnou nebo Vás začne více sledovat a za sebemenší porušení pracovních povinností Vám udělí výtku a následně výpověď atd. Buďte tedy ostražitá, plňte si své pracovní úkoly svědomitě a v případě nějakých účelových kroků zaměstnavatele se braňte, případně vyhledejte právní pomoc.
Dobrý den, do kolika hodin může chodit večer kontrola domů na nemocného? Maminka je na neschopence a večer nepravidelně chodí spát. Někdy ve 20:00, jindy ve 22:15. A když usne, tak již tvrdě. Že jí málo co probudí. Jak pak může dokázat, že je doma a i přes 2 zvonky neslyšela? Děkuji za odpověď a přeji hezký den! (Herynková )
Foto
Právní předpisy nestanoví žádnou dobu, ve které je možné kontrolu uskutečnit, ale kontroly by neměly probíhat v rozporu s dobrými mravy. Takže kontroly by např. neměly probíhat v nočních hodinách, ledaže má zaměstnavatel důvodné podezření, že zaměstnanec právě ve večerních hodinách porušuje stanovený režim. Pokud by maminka zvonky neslyšela, musí jakýmkoli způsobem prokázat, že byla doma, např. svědeckou výpovědí člena rodiny, případně ať předem informuje zaměstnavatele, že má problémy se spaním, tak jak popisujete. Každopádně zaměstnavatel by neměl vyvozovat negativní důsledky pro zaměstnance hned po první neúspěšné kontrole, zvlášť pokud by byla vykonána ve večerních hodinách, kdy se dá předpokládat, že zaměstnanec může již spát.
Co se stane, když kontrolu prostě neuslyším. Domovní zvonky moc nezvoní, a jinak není možné se do domu dostat. Mohu nějak svědecky doložit, že jsem byla doma? (Veronika)
Foto
Dobrý den, jako zaměstnanec jste povinna umožnit zaměstnavateli výkon kontroly. Pokud víte, že Vám nefungují zvonky a je ve Vašich silách zařídit, aby byly opraveny, bylo by dobré to udělat, abyste předešla zbytečným problémům. Nebo alespoň informujte zaměstnavatele, pokud onemocníte, že Vám špatně fungují zvonky a ať při případné kontrole volají raději ještě na mobil. Nicméně ale pokud budete doma a pouze neuslyšíte zvonek, je možné se bránit třeba i svědeckou výpovědí někoho druhého.