ONLINE CHAT
Starám se o babičku po mrtvici jako pečovatelka. Bohužel, babička má halucinace, je přesvědčená, že došlo k světové katastrofě, atd. Je někdy nebezpečná i sama sobě, nicméně v jasnějších chvílích vypadá úplně v pořádku. Bojím se jí nechat doma samotnou, minule chtěla zabít našeho psa, aby nezemřel žízní. Její lékařka ovšem říká, že hospitalizace ji zabije. Jak řešit takovou situaci.(Vlaďka)
Foto
Nedokážu určit jak blouznění Vaší babičky zmírnit, omezit. Způsob řešení musí stanovit psychiatr. Možná by pomohl přechodný pobyt ve specializovaném zařízení.
Moje matka odmítá brát předepsané léky. Snažím se k ní chovat s respektem, bohužel, její chování je na úrovni tříletého děcka. Jak vybalancovat důstojnost seniora a praktickou nutnost?(Kelišová)
Foto
To, co píšete nasvědčuje o možné demenci. Ale to nemohu v žádném případě z jedné věty poznat. Doporučuji se poradit v ambulanci České alzheimerovské společnosti. Poradí Vám nejen, jak s maminkou komunikovat, aby Vás více respektovala, ale nabídnou i další sužby. Potřebujete podporu profesionálů.
Dobrý den, poraďte seniorům, jak se mají bránit v běžném městském životě, když na ně útočí za bílého dne skupinka výrostků. Začíná to být velmi časté a pokuď nemá senior něco po ruce, je to zlé.(JoKo , Podkrkonoší)
Foto
Policie a další organizace pořádají kurzy sebeobrany pro seniory. Existují ověřené návody, jak se rizikům vyhnout, jak a čím se bránit. Kupříkladu osobní alarm, nebo mobilní tísňová péče, spojí Vás s nonstop dispečinkem.
Bojím se nechat 94letou babičku samotnou doma, ale zároveň pracuji a nemohu s ní pořád být. Ona nechce o opuštění domova ani slyšet, zároveň by potřebovala dohled, pomocnou ruku, kdyby se něco stalo, udělalo se jí špatně nebo upadla. Jak tohle mám vyřešit?(Tereza)
Foto
Myslím, že by Vám pomohla služba tísňová péče. To je nonstop asistence s telefonickou a elektronickou komunikací. Je to registrovaná služba v refistru ministerstva práce. Nejrozšířenější je služba Areíon, zavolejte 222 333 546 nebo 500.
Mám maminku ráda, ale když se mně popáté ptá, kdy dostane oběd, přesto, že ho před půl hodinou snědla., už to nervově nezvládám a dokážu být na ni hrubá. Co se dá dělat? Dokáže mi někdo pomoci? (Jarmila z Plzně)
Foto
Děkuji Vám za maminku, kterou necháváte i nadále žít doma, kde tomá ráda. Podělte se o péči s profesionály. Sama to nezvládnete. To není ostuda, tak už to na světě je. Poradí Vám na nejbližším sociálním odboru, nebo zavilejte pordnu Život 90 - 222 333 500, nebo bezpletnou nonstop linku 800 157 157
Můj syn se opíjí a přivazuje mne k židli, dokud mu nevydám důchod. Nedokážu se bránit. Bojím se ho. Když to oznámím, potrestá mne. Co mi radíte? (Radka z Olomouce)
Foto
Paní Radko, co nejdříve se obraťte na linku pomoci (800 157 157), obraťte se na intervenční centrum v Olomouci, nebo se svěřte někomu, komu věříte. Nenechávejte agresi rozvinout. Nemáte povinnost takové příkoří snášet! Je to trestný čin. Vím, že je to těžké, jedná se o Vaše dítě, ale ze zkušenosti vím, že situace se nezpelší, spíše naopak.
Má starý člověk jako oběť trestného činu právo na zvláštní ochranu u soudu? (Josef)
Foto
Děkuji za otázku. Parlament projednává novelu zákone 48/2013 o obětech trestných činů, podle které osoba vyššího věku s přihlédnutím k dalším okolnostem by měla mít nárok na statut "zvláště chráněné osoby". Z toho plyne následující právní podpora, finanční pomoc, separovaný výslech atd. Doufám, že poslanci takový návrh uznají za oprávněný.
Viděla jsem, jak v eldéence nechala sestra sedět na toaletní židli starou paní uprostřed pokoje a přitom jí dala večeři. Na její prosbu, aby ji dovedla do postele, sestra hrubě odsekla. Co mám dělat, Když takový případ vidím. (Jana)
Foto
Je třeba ihned informovat vedení ústavu, nebo alespoň službu konajícího lékaře, hlavní sestru. Takové dehonestující jednání je nepřípustné. Nesmí být tolerováno. Často jsou obětí ti, kteří nemají ropdinu, za kterými nikdo nechodí.
V našem případě byl náš dědeček zřejmě zastrašován v pražském domě seniorů, který je pod správou MHMP. Byla to šikana, rodina nemohla k němu na pokoj, jen do veřejných prostor, a personál byl vždy na blízku. Situace nastala od doby, kdy si nám dědeček postěžoval na špatnou zdravotní péči.Fakticky došlo k nezákonnému jednání/ odejmutí diabetolog.péče odhlášením bez jeho souhlasu, a zřejmě neměl přístup k vlastním financím, neměl u sebe osob.doklady Zatím se domu seniorů toto neprokázalo. Starší lidé se bojí, chtěji mít svůj klid amívají i psychické poruchy , což je možné zneužít k majetkovému prospěchu jinými osobami. Došlo k ztrátě hotovosti, která se zaměnila za peníze, které dědeček uložil na účet domu seniorů výhradně na svůj pohřeb. Notářka řekla, že je to "jen" forma. Hotovost v domě seniorů měla být mnohem vyšší než částka určená na pohřeb, ale nenašla se./ Podle vyjádření notářky jsou banky svět sám pro sebe/ nakonec nás informovala, že dohledávání je věcí rodiny. V pozůstalosti chybí 750 000(MarieJanamattahari@centrum.cz)
Foto
To, co popisujete je několik trestných činů. Zabývala se situací policie? Nebo inspekce sociálních služeb? Jestliže ne, neváhejte to oznámit. Každopádně by veřejnost měla vědět o jaký domov se jedná, varovat ty, kteří se do domova chystají. Mohu Vám nabídnout právní poradnu Život 90, zavolejte na 222 333 500 nebo hledejte na www.seniorum.cz
Dobrý den, ve společné domácnosti bydlíme s maminkou, kterou nechci dávat do žádného domova důchodců ani žádného ústavu tomu podobnému, protože se bojím, že na ní budou oškliví a já na to nedohlédnu. Soužití s ní je ale dost náročné. Musím přiznat, že je to horší než péče o malé dítě. Těch řečí...Potřebuji si odpočinout, nabrat nové síly, shodit ze sebe to napětí, ale nevím jak. Nechci být na maminku ošklivá, ale bojím se, že mi brzo rupnou nervy. Už teď jsem dost nervózní a vyčerpaná, což se bohužel odráží i v mém chování k ní. Nechci, aby to zašlo dál, protože bych si pak svoje chování neodpustila, ale někdy mám takovou zlost... Zdá se mi to jako bezvýchodná situace, ale budu ráda za názor někoho, kdo se prací se starými lidmi zabývá. Děkuji(Dana)
Foto
Děkuji Vám za maminku, která určitě chce žít dále doma, s Vámi. Ale péče o závislého seniora je nesmírně náročná. Já bych Vám doporučil rozdělit péči o maminku s profesionály, kteří by se postarali o náročnější úkony. Říká se tomu sdílená péče. Vy si potřebujete odpočinout, jinak se vyčerpáte a nakonec nebude mít maminka ani Vaši péči. Je možné, aby Vám Život 90 zřídil službu tísňové péče, nonstop telefonická a elektronická asistence, nebo svěřit maminku na čas (max 3 měsíce) do pobytové odlehčovací služby. Zavolejte na 800 157 157 nebo 222 333 500.
Dobrý den. Mám konflikty se synovou ženou, která s námi žije. Křičí, chce dělat všechno po svém a mít všechno přesně určené. Musím platit polovinu všech poplatků za dům a taky přede mnou zamyká spíž, i když v ní mám nějaké jídlo. Myslím, že nejlepší je, když se držím zpátky. Co jiného bych měla dělat?(J. K.)
Foto
To, co popisujete vypadá na naplnění §199 trestního zákoníku o osobách žijících ve společném obydlí. Zavolejte na linku důvěry Senior telefon 800 157 157.
Chtěli bychom pro tatínka najít nějaký spolehlivý domov pro seniory. Jak ho poznáme? Díky za odpověď.(Jana)
Foto
Nejlepší způsob je takový domov navštívit. Přesvědčit se, jak tam život vypadá, jak lidé bydlí, jaké je jídlo, hygiena, chování personálu. Zeptat se těch, kteří už tam žijí delší dobu. Nejprve ale hledejte v registru ministerstva práce, nebo se obraťte do poradny Života 90, aby Vám dali základní informace o možnostech.
Dobrý den, je mi 74 let a na všechno už nestačím. Bojím se odchodu do domova důchodců, podmínky tam bývají hrozné... chtěla bych raději žít doma. Jak to zařídit?(Jarmila)
Foto
Doporučuji Vám získat věrohodné informace v poradně našeho ústavu Život 90. Je třeba zhodnotit Váš zdravotní stav, sociální, rodinné poměry, bydlení atd. pak navrhneme způsob podpory, který by byl optimální. Zavolejte na linku 222 333 500, nebo zajděte do Dopmu Portus, Praha 1 K. Světlé 18. Můžete také využít nabídky kurzů, zapojit se do skupin, kde najdete přátele. Váš život může dostat jiný rozměr.
zdravím, má matka dostala opakovaně políček v Penzionu od své spolustolující klientky, protože jí požádala, aby jí uhla kvůli chodítku. Personál řešil domluvou spolustolující a přesazením matky k jinému stolu.Dále slibili všeobecný pohovor s klienty Domova o nevhodnosti takového chování obecně. Šlo udělat i více? Děkuji za odpověd.(Jana)
Foto
Na Vašem místě bych nejprve situaci řešil s vedením penzionu. Měli by mít v pravidlech uvedeno, jakým způsobem se řeší konflikty mezi klienty. Případ, který popisujete může svědčit o individuální animozitě, ale také může jít o širší porušování pravidel soužití v penzionu "spolustojící" obyvatelkou. V případě, že by vedení penyionu nedokázalo situaci řešit můžete se obrátit na provozovatzele penyionu a pak na inspekci sociálních služeb.
Hezký den,mám výlučné věcné břemeno do své smrti. Dědicové mají nárok chodit jen na zahradu. Nelíbí se jim že mě tu navštěvuje a někdy přespí návštěva zakazuji mě to i padlo slovo že budu za ně platit nájem. Není to hezký život furt strach co bude dál. Dost se to podepsalo na mých nervech. Děkuji za odpověd (Eva)
Foto
Vlastník rozhoduje o užití svého majetku. Měl by o Vaší návštěve být informován. Ale neumím si představit, že by se příležitostné návštěvě dal vyměřit nájem. Doporučuji se poradit s právníkem. Dlouhodobý strach se může projevit na Vašem zdraví, je otáykou, jestli nenajdete vůli situaci změnit.