ONLINE CHAT
Co byste poradila ženě, která už třikrát během pěti let potratila kvůli stresu z partnera? Dal by se jeho neustálý psychický teror s následkem potratů ohlásit na policii? Už chci opravdu odejít,ale bojím se, že si mě najde. Kdyby ho zavřeli, ulevilo by se mi. Je to strašně těžké...(Jana)
Foto
Samožřejmě se může jednat o psychické domácí násilí. To co popisujete je velmi závažné. To, že chcete od partnera odejít, je první krok k tomu, to opravdu udělat. Právě pro vás je tato naše linka důležitým pomocníkem, který vás může provázet. Volat můžete opakovaně, sdělovat své pocity, pokroky nebo zvolit cestu přímého plánu, jak od partnera odejít. Budete mít naši plnou podporu.Proto, abych vám odpověděla, zda ohlásit nebo ne, mám málo informací.
Dnes jsem se dozvěděla ,že přítel mé dcery ji napadl ,praštil přes oko,kde ji udělal trhlinu.Řekla mi ,že nemohla přijít,protože na chvíli stratila vědomí.CHci se zeptat ,přítel včera od ní odešel,zda mohu to ještě nějak řešit a jak. Látalová (Látalová Hana)
Foto
V první řadě doporučuji navštívit s dcerou lékaře, aby pro jistotu zkontroloval její z zdravotní stav, pokud jste tak již neučinili. Ztráta vědomá rozhodně nepodceňujte. Rozhodně vám doporučuji si zavolat na linku pomoci 116 006.
Dobrý den. Stalo se Vám někdy, že máte nějakou zpětnou vazbu na přijatý hovor? Například, že volající situaci s vaší pomocí vyřešil? Děkuji(Olga)
Foto
Ano i takové hovory přijímáme. Jsme rádi za každé zpětné zavolání, kdy se dozvíme, že naše pomoc byla úspěšná.
Je možné, že se násilník (ač jde o psychické nebo fyzické násilí) změní? Bývají to vždy jen osoby s poruchou osobnosti (psychopati)? Děkuji za odpověď.(Anna)
Foto
Možnost je, ale násilník si musí uvědomit, že to co dělá není v pořádku a chce na sobě pracovat. Bohužel to není tak časté.
Jak poznam, kdy uz jde o tyrani a kdy je to ken legrace. Manzel obcas upusti poznamku, ktera se mi nelibi... (marcela)
Foto
Ráda bych vám odpověděla, ale bohužel mám málo informací. Doporučuji vám svěřit se na naší lince pomoci.
Kdo jsou operátoři na Lince?Mají speciální vzdělání? Kde mám jistotu, že mi poradí dobře, když mě neznají?(Vanessa)
Foto
Operátoři na lince jsou proškolení pracovníci, kteří pracují na základě svých znalostí a zkušeností, ale hlavně s informacemi, které jim podáte. Je velmi důležité popsat svoji situaci přesně tak, jak se děje. Nebát se svěřit, protože právě na těchto informacích může operátor spolu s vámi vystavět plán, který vám může pomoci.
Dobrý den, jak je, prosím, možné poznat násilníka dříve, než se vztah upevní natolik, že je težké z něho odejít. Děkuji(Michaela)
Foto
Ráda bych vám odpověděla, že ano. Předešli bychom mnoha nebezpečným situacím. Pokud je člověk agresivní, manipulativní nebo chorobně žárlivý může nás to do jisté míry varovat. Ale někdy člověka neznáme ani po několika letech společného soužití. Je důležité mít okolo sebe zázemí rodiny nebo blízkých, kteří nás budou podporovat a stát při nás, když bychom cokoliv potřebovali.
Je to, že se žena nechá týrat, známkou její nízké inteligence? Nebo to s tím nemá nic společného? Manžel si myslí, že bít se nechají jen úplné blbky.(Renata)
Foto
Rozhodně to není známkou inteligence. Obětí domácího násilí se může stát kdokoliv z nás.
Sousedku manžel pravidelně bije. Slyším to za zdí. Když jsem s ní o tom mluvila, vrtěla hlavou, že ne. A o pomoci nechce slyšet. Co mohu udělat víc?(Karla)
Foto
Váš soused se pravděpodobně dopouští trestného činu. To, že pravidelně slýcháte křik, muže svědčit o závažnosti. Je pravdou, že oběti domácího násilí ve většině případů, věc bagatelizují a nesvěřují se, stydí se za to. Pokud jste s ní v kontaktu a je možné jí předat kontakt na naši linku 116 006 nebo na Bílý kruh bezpečí www.bkb.cz, kde si o své situaci může promluvit, mohlo by jí to velmi pomoci. Pokud byste ale slyšela volání o pomoc nebo křik vyhodnotila jako velmi závažný, neváhejte volat na místo policii 158. Samožřejmě se i vy sama mužete na naší linku obráti s dalším dotazem.
Kde je hranice DN a kde ještě normální partnerské soužití? Přítel je jiné národnosti a občas bývá pořádně výbušný, křičí na mně,já se ho pak bojím a radši jsem zticha. Nikdy mě ale neuhodil. Když jsem ho jednou osočila že mě šikanuje psychicky, řekl ať neblbnu a nejsem hysterická,že hádky k soužití dvou lidí patří. (Peťulinka)
Foto
Jde velmi špatně pouze na základě vámi uvedené věty rozklíčovat, zda se jedná o domácí násilí nebo ne. Rozhodně však není v pořádku, aby jste se vašeho partnera bála. Jak jsem již zmínila v předchozí otázce, domácí násilí nemusí být pouze fyzivkého rázu. Je třeba si promluvit a tím spolu s vámi najít cestu řešení, právě například prostřednictvím naší linky pomoci.
Muž mě nebije, ale slovně mě ponižuje a nedává mi žádné peníze. Všechno ze svého platu táhnu já. Kdyby mě bil, řešila bych to. Ale takhle mám pocit, že se mi každý vysměje. Vždyť se mi nic moc neděje...(Kristýna)
Foto
Domácí násilí nemusí být pouze fyzické. Může se jednat i o ponižování, psychický nátlak, ekonomické vydírání. Každý případ je s vým způsobem specifický. Často slýcháme vámi zmíněnou větu ,,Vždyť se mi nic moc neděje." Ale i bez fyzického násilí se může jednat o velmi závažné domácí násilí. Doporučuji vám zavolat na linku 116 006 a anonymně vaši situaci zkonzultovat.
Je pomoc obětem podmíněna podáním trestného oznámení na partnera?(Nikola)
Foto
Není podmíněna podáním trestního oznámení. Je více možností, jak situaci řešit.
Dobrý den, setkáváte se i s domácím násilím páchaným na mužích? (David M., Poděbrady)
Foto
Ano, setkáváme se i s domácím násilím páchaným na mužích. I muž si může zavolat o pomoc.Na lince se ke každému volajícímu přistupuje s velkým respektem a vstřícností.