ONLINE CHAT
Jaká jsou pravidla pro grilování v přírodě a jaké pokuty když se to poruší? Mám na mysli především rozdělávání ohýnku a rožnění když jedu někam pod stan. Nic velkého, ale na místech kde není ohniště.(Petr Alexa)
Foto
Pokud grilujete v přírodě, je potřeba vhodně zvolit už místo, kde budete oheň rozdělávat. Musí být dostatečně vzdáleno od všch hořlavých materiálů, musí být minimálně 50 m od lesa a 100 m od stohu. Místo kolem pálení musí být zbaveno suché trávy. Pokud používáte přenosný gril, musí stát stabilně, aby se v průběhu grilování nepřevrátil. K podpalu nikdy nepoužívejte vysoce hořlavé látky, jako je benzín nebo líh. Oheň nesmíte nikdy nechat bez dozoru a odejít od něj můžete až po jeho důkladném uhašení. Za silného větru oheň raději vůbec nerozdělávejte, snadno rozfouká žhavé uhlíky po oklí. Podus svým neopatrným chováním způsobíte požár, hrozí vám ze strany HZS ČR pokuta až do výše 25 000 Kč.
Dobrý den, může mi dobrovolný hasič udělit nějakou pokutu? Pálila jsem suchou trávu na mezi a začal tam jeden běhat, že to mám uhasit a tak, přitom prý v obecní vyhlášce nic podobného není jako trestné ani pokuta.(Jiřina Holečková (72))
Foto
Ze strany dobrovolného hasiče vám pokuta nehrozí, ale ze strany "profesionálních hasičů" už ano. Podle zákona o požární ochraně si každý musí počínat tak, aby nezpůsobil požár, pokud toto porušíte, můžete dostat už na místě ze strany HZS ČR pokutu. Pálení opravdu upravují i vyhlášky obce a některé je zcela zakazují. Doporučuji proto, tuto vyhlášku prostudovat.
Dobrý den paní Zaoralová, mám dřevostavbu a bojím se, že začne hořet. Jak daleko od ní mohu kupříkladu pálit suché listí apod. Je to jinak než v případě zděného domu? Jak k tomu přistupují hasiči a pojišťovny?(Jiří M.)
Foto
Dobrý den, přesné vzdálennosti nejsou stanoveny, je to velmi individuální a musíte při pálení přihlédnout k mnoha faktorům, například i k tomu, zda je dlouhodobě sucho, zda fouká vítr a z jaké strany a podobně. Obecně platí, že je potřeba učinit všechna opatření, aby nedošlo k pořáru a raději zvolit větší vzdálenost. Podle zákona o požární ochraně si musí každý počínat tak, aby nezpůsobil požár. Pokud při pálení na vaší zahradě požár způsobíte, hrozí vám nejen pokuta ze strany hasičů, ale i to, že vám pojišťovna škodu neproplatí.
Je pomoc od hasičů vždycky zadarmo, nebo se někdy musí něco i platit? (Kleo)
Foto
Hasiči ze zákona chrání životy, zdraví a majetek a tato pomoc je vždy bezplatná. Jinak je to u činností, které přímo nesouvisejí se záchranou zdraví, života a majetku, jako jsou například likvidační práce při dopravních nehodách, ale to je velmi obsáhlá kapitola a pro vás je podstatné, že pokud se ocitnete v nouzi, hasiči jsou stále připraveni, aby vám vyjeli pomoct. S jejich zavoláním proto nikdy v krizové situaci neotálejte.
Na zahradu naší chalupy přiletěl velký roj včel. Když jsme volali hasičům tak nám řekli, že máme zavolat nějakou specializovanou firmu nebo požádat o pomoc místní včelaře. Byl jejich postup správný? Je mi to divné, protože v zimě hasiči odstraňují ze střech soukromých domů závěje sněhu a rampouchy, i když by si ti majitelé také mohli platit odborníky.(Kamil)
Foto
Podstatou výjezdu hasičů k likvidaci rojů bodavého hmyzu je, když hrozí nebezpečí. Hasiči vyjíždějí likvidovat roje na veřejná prostranství, kde hrozí například pobodání dětí, seniora nebo alergika. Je to v případech, kdy se roj usadil například na veřejné buově, dětském hřišti, mateřské škole apod. Operační důstojník vždy musí vyhodnotit míru rizika a posoudit, zda hrozí nebezpečí. Podle toho jednotku na místo vyšle nebo ne. Hasiči nejsou deratizační firma a nevyjedou k zásahu na požádání každého. Proto si musí každý sám, podle svého uvážení vyhodnotit, zda hasiče zavolá nebo si pozve specializovanou firmu. Stejné pravidlo platí i v případě shazování rampouchů.
Dobrý den, přijímáte k hasičům i lidi bez maturity, vyučené nebo jen po základní škole? Díky.(Marián)
Foto
Bohužel vás musím zklamat, jednou ze základních podmínek pro přijetí k HZS ČR je maturita.
Babička mi vždycky říkala, že při bouřce nemám chodit s deštníkem, protože je kovový a přitahuje blesky. Manžel zase doma od svých rodičů slyšel, že se má při bouřce zbavit klíčů. Je to pravda nebo jde o fámy? (Magda)
Foto
Vždy záleží na tom, kde se pohybujete. Pokud vás zastihne bouřka ve městě, kde je mnoho budov, které jsou vyšší než vy, deštník vás ohrozit nemůže. Pokud byste se ocitla v horách na otevřené pláni a deštník byl nejvyšším bodem v daném místě, pak jistě riziko představuje. Na horskou tůru si ale asi deštník brát nebudete. Základním pravidlem je, nebýt nejvyšší bod v daném místě. Co se týká klíčů, nikdy jsem o podobném riziku neslyšela.
Může skleněná lahev na plném slunci způsobit požár? Děkuju. (Zdenka)
Foto
Pokud by zde seděl vyšetřovatel příčin požárů, odpověděl by vám, že požár může způsobit prakticky cokoliv a přidal by jistě i nějaké kuriozní případy ze své praxe. Proto i skleněná lahev může, za určitých podmínek, pomoct způsobit požár - předpokládám, že jste měla na mysli, pokud zafunguje jako lupa. Muselo by ale dojít k velmi vzácné souhře náhod a příliš často se to nestává.
Moc oceňuji práci hasičů. Je ta jejich nebezpečná práce ale vidět i na výplatě? Jak se pohybují hasičské platy? (Kristýna)
Foto
Děkuji, že si naší práce vážíte. V poslední době se po dlouhém období zmažení mezd podařilo zvýšit platy hasičům hned několikrát. Zvýšil se zvláštní příplatek o 600 Kč, byly navýšeny tarify a výjezdoví hasiči byli přeřazeni do I. skupiny rizika, což je opět spojeno nejen s prestiží, ale i finančním ohodnocením. Průměrný plat příslušníka HZS ČR je nyní 34 000. Nástupní plat hasiče s maturitou je 18 500 hrubého, s VŠ vzděláním 22 000 hrubého.
Viděla jsem video, jak někomu vzplál olej na pánvi. Od té doby se bojím, že se mi to také stane. Kdyby se to skutečně stalo, co mám dělat? (Maruška)
Foto
Vzplanutí potravin je velmi častou příčinou požárů v domácnostech. Snadno se to tedy může stát i vám. V takovou chvíli je potřeba zachovat klid a pokusit se oheň co nejrychleji uhasit. K hašení ale nikdy nepoužívejte vodu, pokud jí chrstnete na pánev s rozžaveným olejem, ten vystříkne a může vás ošklivě popálit. Základem je zamezit ohni přístup vzduchu. Ideální proto je přiklopit pánev nebo hrnec pokličkou, případně na ní hodit mokrou utěrku nebo překrýt pečícím plechem.
Dobrý den, musím i na chalupě před topnou sezónou nechat zkontrolovat komín? (Kajmanová)
Foto
Dobrý den, každý komín by jednou do roka měl odborně prohlédnout kominík. Komín si můžete zkontrolovat i sami. Důležité je, aby v něm nebyly kromě sazí, které hoří nejčastěji, ani žádné další nečistoty, například hnízda ptáků. Například jen v první polovině letošního roku evidují hasiči téměř 600 požárů komínů, a to rozhodně není málo. Pokud k požáru dojde a je prokázáno, že nebyl pravidelně udržován, hrozí vám kromě pokuty ze strany hasičů také to, že nedostanete pojistné plnění od pojišťovny.
Je pravda, že zapalovače zanechané za okny aut v horku vybuchují? Nebo je to jen fáma?(Kuřák)
Foto
Hasiči evidují dost případů, kdy zapalovač ponechaný za oknem auta vybuchnul a vnitřek auta zcela zničil. Při tak vysokých teplotách, jaké panují v tyto dny, je potřeba dbát zvýšené opatrnosti při manipulaci se všemi hořlavými plyny, například i propanbutanovou lahví a nikdy je nevystavovat vysokým teplotám.
Rádi a hodně grilujeme na zahradě naší chaty. Jaká bezpečnostní opatření bychom měli dodržovat? (Kája)
Foto
Pokud grilujete, je potřeba dodržovat základní pravidla požární bezpečnosti. V prvé řadě je potřeba zvolit vhodné místo, kam gril umístíte. Musí stát stabilně, aby nehrozilo, že se v průběhu grilování převrátí a musí stát v dostatečné vzdálenosti od všech hořlavin. Například pozor, aby nebyl pod nízkými větvemi stromu. Prostor kolem grilu by měl být zbaven suché trávy, aby jí jiskry, které odletují z grilu nemohly zapálit. Oheň nikdy nenechávejte bez dozoru a odejít od něj můžete až v okamžiku, kdy je řádně uhašen. Pri jeho podpalu si nikdy nepomáhejte vysoce hořlavými látkami, jako je například benzín nebo líh, snadno se můžete popálit. V blízkosti mějte připraveno dostatečné množství hasebních prostředků (kbelík s vodou, hasicí přístroj), pokud by se oheň vymknul kontrole.
Co mám dělat, když mě bouřka překvapí někde venku na túře? Vím, že se nemám schovávat pod stromy, ale jak to řešit třeba v lese? Přece nevlezu do krmelce.(Eva)
Foto
Máte pravdu, krmelec by bylo velmi nepohodlné místo pro úkryt. Naštěstí máte i jiné možnosti. Obecně platí, nezůstat jediným nejvyšším bodem v okolí. Les jako takový vám před bleskem poskytne bezpečný úkryt stejně tak háj nebo údolí. Pozor také na silný vítr, který může stromy lámat.
Jak je to s lampiony štěstí? Za pár dní se vdávám a chceme je vypouštět. Kamarádka mi ale říkala, že teď, když je sucho, je zákaz jejich vypouštění. Je to pravda?(Natálie)
Foto
Dobrý den, lampiony štěstí jsou oblíbenou zábavou, zvláště při tak krásném dni, jako je svatba. Bohužel počasí, které teď panuje je opravdu velmi nevhodné k používání jakéhokoliv otevřeného ohně, tedy i lampionu štěstí, kde je navíc otevřený oheň nekontrolovatelný. Nikdo vám nemůže tuto radovánku zakázat, ale pamatujte, že podle zákona o požární ochraně si každý musí počínat tak, aby nezpůsobil požár. Pokud tedy ještě hořící lampion dopadne do suché trávy, čemuž nemáte jak zabránit, je velká pravděpodobnost, že může požár způsobit a vám pak hrozí nemalá pokuta. Doporučovala bych proto zvolit jiný druh zábavy a neohrozit svatební den případnou nepříjemností.
Když vidím, že na silnici je spadlý strom, komu to mám oznámit? Hasičům nebo policii? Nebo mám volat 112 a tam si to nějak předají?(Vladimír)
Foto
Spadlé stromy na komunikacích tradičně odstraňují hasiči. Nejvíce práce mají po letních bouřkách, nebývá výjimkou, že po bouřce vyjíždějí hasiči k více než tisícovce případů. Pokud tedy narazíte při své cestě autem na spadlý strom, který brání bezpečné jízdě, volejte hasiče na linku 150 nebo 112.
Paní kapitánko, hrozí v rd v létě větší riziko požáru než v zimě?(pepe)
Foto
V létě obecně vyjíždějí hasiči k nejvíce požárům za celý rok. Nárůst požárů je ale v přírodním prostředí a souvisí s vysokými teplotami a suchem. V rodinných domech a bytech se počet požárů nezvyšuje. Nicméně například jen v první polovině letošního roku hořelo v rodinných domech 868 krát a tyto požáry jsou nejtragičtější, ročně při nich zemře nejvíce lidí. Proto by každá domácnost měla být vybavena hlásičem kouře, jehož cena se pohybuje v řádech stokorun, ale dokáže ochránit nejen majetek za miliony, ale hlavně zdraví a lidské životy.
K jakým druhům požárů teď v létě vyjíždějí hasiči nejčastěji? (Daniela)
Foto
Léto obecně a to letošní obzvláš, patří k obdobím, kdy hasiči vyjíždějí k nejvíce požárům. Například jen včera jich bylo přes 160, což je trojnásobek dlouhodobého denního průměru. Mezi požáry jednoznačně vedou požáry v přírodním prostředí. Travní i lesní porost je přesušený a pak stačí malá jiskra, aby začalo hořet. V tomto období je také hodně požárů které souvisejí ze žněmi na polích. Požáry jsou nejčastěji způsobeny technickou závadou a lidskou nedbalostí. Požár může způsobyt i rožhavený výfuk (katalyzátor) automobilu, pokud je zaparkován ve vyšší suché trávě.
jak se chovat pri bource a vetru dekuji(jakubcova)
Foto
Dobrý den, při bouřce a silném větru vám nejlepší a nejbezpečnější úkryt poskytne dům s funkčním hromosvodem. To je samozřejmě ideální varianta. Bezpečí naleznete také například v autě. Pokud vás ale bouřka zastihne v přírodě, je potřeba si počínat podle několika základních pravidel. Snažte se najít si úkryt už v okamžiku, kdy slyšíte bouřku z dálky. Nečekejte na posladní chvíli. V přírodě je nejlepší schovat se v hustém lese, háji, údolí nebo nižším porostu. Základním pravidlem zůstává, nebýt nejvyšším bodem v krajině. To ale také znamená nevybrat jediný nejvyšší strom v okolí a pod ten se schovat. Bouřka je nejvíc nebezpečná do vzdálenosti 3km (tj. zhruba 9 sec mezi hřměním a bleskem). Dalším nebezpečím při bouřce je silný vítr, kterým je doprovázena. Pozor si proto dávejte, aby na vás nespadla ve městě například střešní krytina, v přírodě jsou největším rizikem padající stromy. K popadaným stromům vyjíždějí hasiči po bouřkách nečastěji. I v okolí svého domu je pořeba před blížící se bouřkou bezpečně upevnit vše, co by silný poryv větru mohl odnést a ohrozit tím okolí. Nejčastěji létají kusy plechu, zahradní nýbytek apod.