ONLINE CHAT
Máme skromnou chaloupku na samotě a skoro každý rok je vykradená. Do zabezpečení třeba do pultu centrální ochrany nechceme investovat, jsme důchodci. Poradíte nějaké lacinější zabezpečení?(Laškovi)
Foto
Existují levnější alarmy s GSM modulem, které Vás informují přímo na mobil, že se ve Vašem objektu něco děje. Můžete tak alespoň zabránit, aby se Vám tam někdo neusadil na celou zimní sezónu. Poptejte se u odborné firmy na nějaké konkrétní výrobky.
Existuje vůbec způsob, jak zabezpečit chatku v zahrádkářské kolonii? Nemáme tam sice nic cenného, ale i vylomené dveře nebo vypáčené okno by nás mrzely. Jsme s manželem důchodci. (Andula)
Foto
V tomto případě je těžké poradit a lidé to obvykle řeší tím, že dokonce nezamykají, aby minimalizovali škody.
Můžete nám prozradit, jaké jsou nejčastější triky vykradačů bytů? Děkuji. (Šimon)
Foto
Posledním hitem je vykrádání v době přítomnosti obyvatel doma, a to nejen v noci. Důvodem je, že obvykle není zamčeno a jsou tam všechny Vaše zajímavé osobní cennosti. Jinak stále vede hrubé nasilí použitím páčidla či podobného nástroje.
Koupili jsme nedávno chalupu v jižních Čechách a zrekonstruovali ji. Chceme ji dát pojistit. Jaké musíme mít bezpečnostní prvky, abychom ji dobře pojistili? A jde ji pojistit proti krádeži?(Katka Horáková)
Foto
Záleží, jestli se chcete zabezpečit kvůli proti vykradení nebo "pro pojišťovnu". Každá pojišťovna má jiné podmínky v závislosti na pojistné hodnotě, čili začněte výběrem pojišťovny. Pozor, pojišťovna nebude kontrolovat, jestli dané zabezpečení skutečně máte, ale v případě pojistné události pak nemusíte nic dostat a dokonce se může jednat o podvod.
Co když bydlím v pronájmu, kdo je odpovědný za pojištění bytu proti krádeži - já jako nájemce nebo pronajímatel? Odjíždím na 14 dnů prý, v bytě mám drahý nábytek i elektroniku. (Petr )
Foto
Nemovitost pojišťuje majitel, ale domácnost (tj. nábytek, elektronika a jiné vybavení) obyvatel bytu. Je to na Vás.
Moje sousedka v paneláku má luxusně zařízený byt, za to ty nejlevnější a nejošuntělejší dveře, jaké jsem kdy viděla. Prý je to schválně, aby odradila případné zloděje. Slyšel jste o tom někdy a funguje to?(Simča)
Foto
Nefunguje a je to další mýtus minulé doby. Realita je taková, že zloděj jde od jedněch dveří ke druhým a které povolí do pár minut, tam krade. Máme dveře v každém pátém bytě v Praze a zkušenost je taková, že je zloději vynechávají. Policejní statistiky se týkají nezabezpečenél části bytů.
Dobrý den, bydlím v panelákovém bytě, který si už tři roky pronajímám. Problém je, že majitel nechce investovat o ničeho,ani do nových podlah,ani do bezpečnostních dveří, prý jsou moc drahé a v domě se nekrade. Já ale nechci dávat 30 000 do dveří, když nemám jistotu jak dlouho budu v bytě bydlet..co s tím?Má majitel povinnost ty dveře koupit, když se cítím ohrožená?(Sabina)
Foto
Pokud dveře spňují české normy, zejména tu protipožární, zřejmě ho k výměně nedonutíte. Pokud je to pro Vás priorita, a klidný spánek tou prioritou jistě je, vyměňte byt za bezpečný.
Maminka je přes léto na chalupě. Nedávno se u ní stavil podomní prodejce s tím, že má špatný zámek (tedy vložku) a nabídl jí výměnu za novou bezpečností vložku. Maminka je už starší (78) a přistoupila na to. My ale vůbec nevíme, kdo to byl. Firma je nedohledatelná a ten člověk možná má i duplikát klíče od naší chalupy. Poraďte, prosím. (Holečkovi)
Foto
Často se na nás obracejí takto podvedení lidé. Obvykle dostali bezcennou stavební vložku a kus plechu v hodnotě 300,- Kč a zaplatili za ně až 5 tisíc. Máte pravdu, že nevíte, jestli ten člověk nemá duplikát klíče. Doporučuji výměnu vložky u některé z firem s kamennnou prodejnou a historií.
Dobrý den, jaký je váš názor na naši legislativu, co se týče obrany vlastního majetku? Pokud v Americe nachytám zloděje na svém pozemku, můžu ho beztrestně i zastřelit. Když ho nachytám u sebe doma, chytnu ho doslova za ruku a vrazím mu pár facek tak hrozí, že sednout si půjdu já a ještě mu budu platit bolestné. Jak se tedy zachovat, když toho zloděje opravdu dopadnu? Děkuji(Jiří Kocourek)
Foto
Vzhledem ke zkušenostem s aplikací našich zákonů bych nedoporučoval chytat sám zloděje. V případě podezření do objektu nevstupujte a přivolejte policii. Pokud ho potkáte už doma, je těžko radit, protože se stejně zachováte podle svých reflexů, kdy budete muset bleskurychle vyhodnotit rizika.
Dobrý den pane Pavlíčku. Co byste doporučil na zabezpečení francouzského okna do zahrady? Ze silnice tam není vidět.(Jarka Pilská)
Foto
V tomto případě je výběr jednoduchý, bezpečnostní fólie nejméně 300 mikrometrů, zamykací kličky a jako další stupeň je možno pořídit venkovní roletu v bezpečnsotním provedení. Případný alarm je pak vhodné vybavit detektory tříštění skla.
Jak mi mohou pomoci nové dveře na chalupě u lesa, když je obecně známo, že zloděje jen zdrží? Třeba u baráku s uzavřeným dvorem si může nerušeně kutit celé hodiny.(Jirka T.)
Foto
To máte samozřejmě pravdu a zejména v těchto případech je nezbytné doplnit pasivní zabezpečení aktivním alarmem, který přivolá zásahovou službu dříve, než se pachatel do objektu dostane. Víme ale, že jsou chalupy za pár set tisíc, ale také za pár miliónů, takže zabezpečení by mělo být adekvátní hodnotě majetku, který chráníme.
Dobrý den, jak se dá nejlépe zabezpečit zahrada? Znáte nějaké fígle? Máme chalupu na samotě u lesa a ze zahrady nám kradou květiny v květináčích a jednou nám dokonce ukradli i zabetonovaný okrasný rumpál.(Oldřich B., Praha)
Foto
Zabezpečit profesionálně venkovní prostor je velice složité a drahé. V tomto případě bych to řešil kamerovým systémem se záznamem a nočním viděním.
Kudy se zloději nejčastěji dostávají do bytů a domů? Slyšela jsem, že oblíbená jsou okna. To ale pak jsou drahé bezpečnostní dveře k ničemu. Jaká ochrana bytu tedy spolehlivě funguje?(Šárka)
Foto
U bytů od 2. patra výše chodí 99% pachatelů dveřmi. U domů a přízemních bytů chodí 60% pachatelů okny. Počet vloupání nezapezpečenými dveřmi ale stoupá a vykrádá se v době přítomnosti obyvatel doma, protože v tu chvíli není zamčeno a jsou doma všechny zajímavé věci jako telefony, tablety, notebooky, doklady apod.
Dobrý den, kolik stojí nejlevnější zabezpečovací alarm do chalupy? Myslím ten s pohybovým čidlem na kód. Děkuji, zděněk(Zdeněk)
Foto
Nejlevnější alarm seženete téměř za pár stovek, ale velkou službu Vám asi neudělá. Doporučuji poradit se ve dvou či třech firmách s alarmy. Pomůže Vám to upřesnit co hledáte, jaké funkce využijete a jaké parametry jsou důležité.
Dobrý den, máme byt v přízemí, jaká okna byste nám doporučil? Děkuji.(Zdislava, Uhlířské Janovice)
Foto
Ideální jsou hliníková okna s bezpečnostním sklem. Levnějším řešením pak dřevěná nebo dřevohliníková okna s bezpečnostním prosklením a zamykacími kličkami.
Jsou ty nejdražší bezpečnostní dveře nejlepší? Podle čeho se vlastně dělí?(Jan)
Foto
Ty nejlevněší dveře jsou obvykle mizerné, protože se prostě někde šetřilo a bytař slabé místo najde do minuty. Ty nejdražší dveře na trhu obvykle splňují nejvyšší bezpečnostní standardy, mají skutečné certifikáty ze zkušeben a hlavně poskytují řadu dalších vlastností, elektronické ovládání, designové povrchy apod.
Dají se bezpečnostní dvere se zarážkou do stropu a do země vylomit páčidlem? Nejsem zloděj, jen se chci informovat, jestli je to dobrá investice :))(Eva D.)
Foto
Zamykací body a jejich umístění je jen jeden z prvků bezpečnostních dveří. Důležité jsou bezpečnostní panty a vůbec celá pantová strana, tuhost dveří, která nedovolí je prohnout, celoplošné pancéřování proti proražení a pak zejména zámek a vložka, která ho ovládá. Rozhodujte se podle bezpečnostní třídy dveří, neméně 3 nebo 4, vložka je vždy lepší o třídu vyšší než dveře. Doporučujeme zejména prověřenou montážní firmu, fušer zkazí i dobré dveře.
Dobrý den, máme na chalupě prosklené dveře na terasu. Naše dvě malé děti furt lítají sem a tam a já bych potřeboval poradit, jak sklo ve dveřích zpevnit. A mohu to udělat svépomocí? Nebo je lepší obrátit se na specializovanou firmu?(Karel Novotný)
Foto
Sklo velice snadno a efektivně zpevní bezpečnostní fólie. Doporučuji alespoň o síle 300 mikrometrů, která současně ochrání Vaše děti před zraněním a zároveň zdrží případného pachatele. Instalaci svépomocí nedoporučujeme, protože je to práce velice specifická se spoustou fint a důležitých detailů. Například firmám k tomu poskytujeme školení, ale trvá minimálně 3 dny.
Tchán má několik titulů, které si hrdě píše nejen na vizitky, ale i na schránku a dveře bytu. Já si myslím, že takhle "otitulované" byty jsou hlavně pozvánkou pro zloděje. Tchán tvrdí, že na tom nezáleží, a že zloději se tituly neřídí. Jak to je?(Markéta)
Foto
Myslím, že v tomto případě má pan tchán pravdu a jedná se mýtus z minulosti. Lidé s tituly dnes nepatří k nejbohatším a většina bytařů dnes vyhledává snadno zpeněžitelné věci jako mobil, tablet, prstýnek, občanka, kreditní karty, a to má téměř každý.
Dobrý den, zdědil jsem chalupu v lesích. Jezdím tam málo jsem pracovně vytížen, ale je tam krásně. Nechci ji prodávat, ale ani do ní nijak zvlášť investovat. Logicky mám strach, že mi ji "vybílí" zloději. Existuje nějaký tip levnějšího zabezpečení? Kamery ani nějaké další podobné vychytávky vážně pořizovat nehodlám. Ale přidat na dveře zámek mi taky nepřijde jako ideální řešení. Díky za radu.(Josef)
Foto
V případě chalupy na samotě je těžké vyloupení zabránit, protože zloděj má obvykle neomezený časový prostor. Nenechávejte uvnitř nenahraditelné věci a venku nástroje jako je sekera nebo krumpáč, které vniknutí usnadní. Vhodné je pořídit jednodušší alarm s GSM, který by Vás informoval o přítomnosti pachatele a můžete tak zabránit, aby Vám v chalupě někdo nestrávil celou zimu.
Dobrý den, chtěl bych si dát na chalupu bezpečnostní dveře. Jaké byste mi doporučil (nějaké levnější)?(xxx)
Foto
U zabezpečení není dobré se primárně orientovat podle ceny. Do auta byste si také nedali levnější brzdy či airbagy, kvůli pár tisícovkám úspory. Vybírejte podle bezpečnostních certifikátů, nejlépe od české či německé zkušebny, a to alespoň dveře 3. bezpečnostní třídy. Kvalitní montáž je v tomto případě polovina úspěchu, takže i prověřenou firmu.
Pane Pavlíčku, myslíte, že zloděje odradí velký pes na zahradě? (Tamara)
Foto
Velký pes jistě odradí část pachatelů, ale upřímně řečeno uspat psa není zase tak velký problém. Jedné naší zákaznici dokonce zloději otevřeli branku, psi vyběhli ven a pachatelé se zavřeli v bezpečí na zahradě. Zastavily je až fólie na sklech, alarm a výjezdová služba.
Pořád se všude opakují rady, jak nám během dovolené mají sousedi vybírat schránku apod. Má to vůbec smysl? Nenaplánují si zloději, koho vykrást, bez ohledu na nějaká tahle jednoduchá opatření?(Karel)
Foto
Většina bytařů si vybírá podle zabezpečení daného bytu či domu a když vidí bezpečnostní dveře nebo alarm, raději zkusí sousedy. Plná schránka je vedlejším vodítkem pro bytaře, ale jistě je dobré zajistit aby v době Vaší nepřítomnosti nepřetékala.