ONLINE CHAT
Dobrý den mam geneticky zjištěný náběh na tromby a neustále mně bolí pravá noha chtěla jsem se objednat u specialisty a od sestřičky mně bylo zdeleno že mám jít k obvodnímu lékaři i přesto že jsem ji řekla o genetickém problémů děkuji Anna(Anna)
Foto
Dobrý den, praktický lékař Vám nejspíš jen vystaví doporučení na odborné vyšetření, teré by ale v tomto případě nemělo být bezpodmínečně nutné.
dobry den,mam prosbu, velice mi natekaji nohy.po operaci mozku uzivam lamictal a epilan.muzete mi poradit?dekuji jiri(jiri)
Foto
Dobrý den, z popisu bohužel není možné stanovit příčinu. Nejjednodušším řešením je jsitě alespoň kompresní punčocha a v klidu zvedání končetin do vyvýšené polohy. Je také vhodný dostatek pohybu. JInak by bylo vhodné podrobnější yvšetření s bližším stanovením příčiny problému
Dobrý den je možné se u vas objednat bez doporučení (Anna)
Foto
Dobrý den, ano, objednat se můžete na recepci polikliniky Budějovická.
Dobrý den,ještě jeden dotaz manžel ma vnitřní křečové žíly v létě mu nohy natekají nechce se léčit a hodně pije alkohol ,Chci se zeptat jak to s ním asi dopadne????(Karla Mikesková)
Foto
Dobrý den, v tomto případě je bohužel těžké radit, vždy záleží an vůli pacienta.
Dobrý den, v rodině máme všechny ženy problémy v křečovými žilami a já moc ráda chodím do sauny. Zatím viditelné křečové žíly nemám, nicméně ráda bych se dozvěděla, jak provádět saunování, aniž bych si "naběhla". Také by mě zajímalo, zda doporučujete "knajpování"? (chůze ve střídavě studené a teplé vodě). Děkuji(Monika K.)
Foto
Dobrý den, klasická suchá sauna a knajpování je jsitě v podstatě ideální formou takzvané cévní gymnastiky a končetinám jen prospěje.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda se dají křečové žíly odstranit bez operace a kdy jít na zákrok které období je nejlepší??? (Karla Mikesková)
Foto
Dobrý den, způsob řešení závisí na rozsahu postižení a funkci žil - to se dá stanovit podrobným ultrazvukovým vyšetřením. Pokud jsou ale již poškozené žilní chlopně, pak většinou jiná možnost než operace není. Záleží pak na zvolené metodě - od klasické oeprace až po šetrné operační metody, jako je laser, RFA, nebo nejšetrnější Clarivein.
Važeny pan doktor,poradte prosím-mam lavu nohu 2x operovanu a raz sklerotizovanu,nosím elasticku pančuchu stale,velke problemy mi robi prava noha-dostala som na nu tzv,ružu-noha mi zčervena a opuchne,je to bolestive,a vracia sa mi to ako nahle prestanem brat lieky/už 3x sa mi vratilo/teraz aj počas brania lieku/PenBene/sa mi začervenala a opuchla,bola som u lekara a trvala som na liečbe,predpísal mi Pendepon,ktory neni v predaji,mam pocit,že lieky ktore uživam su slabvelmi Vas prosím,poradte niečo,aby som nemusela stale brat lieky,mam dost liekov na tlak a beriam aj Detralex na žily.Moc Vam dakujem a želam pekny den(ANKA)
Foto
Dobrý den, doporučení řešení potíže, kteréjsou způsobeny žilním onemocněním se dá postavit na základě podrobného cévního a ultrazvukového vyšetření. MOžná by na jeho základě byla vhodná i nějaká operační léčba. Ohledně růže je ale problém často koplikován chronickými otoky z poškození lymfatického systému a zde jsou pak možnosti opakovaných lymfodrenáží a často i dlouhodobého užívání Wobenzymu k zlepšení funkce lymfatického systému. DOporučil bych jistě odborné cévní vyšetření.
Dobrý den pane doktore. Ráda bych se zeptala zda je v pořádku být bez léků jen s kompresními podkolenkami a legínami. Je mi 43 let, v 38 se mi udělal bércový vřed na pravé noze, léčen Granuflexem mastí a náplastí. Bez punčoch nemohu být tak max. 5 minut po probuzení od chvíle kdy spustím nohy z postele. Nohy jinak začnou okamžitě bolet, těžknout natékat. Plosky pálí štípou s potížemi ujdu i malé vzdálenosti. Děkuji za odpověď Marta.(Marta)
Foto
Dobrý den, pokud jste schopna nosit pravidelně kompresi, pak je to lepší než užívání léků. JInak by ale bylo jistě vhodné provést podrobné cévní vyšetření a eventuelně zvážit operační řešení, které by mohlo celý problém vyřešit.
Dobrý den pane doktore na můj mladý věk 25 mám hodně výrazné křečové žíly na lýtku a na stehnách popraskané žílky. Mám normální postavu,ale silné nohy a nevím jak se toho zbavit. děkuji(Táňa)
Foto
Dobrý den, řešení se dá doporučit jen na základě podrobného ultrazvukového vyšetření. Doporučuji se tedy obrátit na cévní ambulanci a dle výsledku pak zvolit vhodné řešení.
Dobrý den, co by jste doporucil jako přírodní doplněk na žíly? Trpím krecovymi zilami v oblasti panve, při bolesti užívám detralex a rada bych zkusila něco setrnejsiho i jako prevenci. děkuji za odpověď(Petra)
Foto
Dobrý den, jako možnost je doplněk stravy Mobivenal, který má velmi podobný účinek jako Detralex, dále je na trhu mnoho preparátů s výtažky z kaštanu, které jsou také vhodné.
Dobrý den punčochy nosím jen do práce,mám nárok jednou za pů roku a asi po 4 měsících už kloužou a nedrží,nevím které jsou nejlepší,co by jste mi doporučil,mám silnější postavu,je mi 56 let děkuji mockrát (Jana)
Foto
DObrý den, typ punčoch je potřeba si vybrat ve zdravitních potřebách, podle rozměru a materiálu. DOporučuji se tedy obrá tit tam. Bohužel předpis je možné vystavit jen jednou za 6 měsíců.
Děkuji Vám za odpověď. Určitě bych měla zájem o sklerotizaci. Je toto bolestivé? A je nutná hospitalizace a nebo hned ten den se jde domů? Je to bolestivé? Moc Vám děkuji.(Adéla)
Foto
Dobrý den, ošetření je ambulantní, trvá asi 230 minut a ihned po výkonu je doporučeno asi půl hodiny chodit, při aplikaci může trochu pálit, ale žádné omezení není nutné. PO výkonu je jen nutné nosit po určitou dobu kompresní punčochu.
Dobrý den, Jsem téměř dva roky po operaci dolní končetiny (radiofrekvenční ablace), již hned po operaci mně výrazně bolelo jedno místo - pocit silného pnutí, ošetřující lékař doporučoval masírovat a masírovat. Místo pořád bolí, pocitově noha bolí více než před operací. Je to ještě normální nebo bych měla znovu vyhledat lékaře a žádat např. ultrazvukové vyšetření, Děkuji (Věra)
Foto
Dobrý den, dva roky po výkonu již jistě žádné potíže mít nemáte. JIStě doporučuji kontrolu u operatéra.
Dobrý den, prosím, proč je dobré Detralex užívat s přestávkami (níže uvádíte využívat balení a pak 2 měsíce pauzu)? Děkuji za odpověď a spokojené pacienty přeji. (Lucie)
Foto
Dobrý den, lék při dlouhodobém užívání ztrácí efekt. Proto je vhodné ho vždy na určitou dobu vysadit a řídit se spíš subjektivními pocity. Pokud se opět objeví pocit únavy a otokum, pak je možné jej nasadit zpět.
dobrý den pane doktore,před 6 lety jsem měla v levé noze hlubokou trombozu až do pasu,užívám detralex a nosím punčochy,jen v práci,když třeba sedím,jinak stojím 12 hodin,mš při sezení řežou punčochy pod koleny,musím je pořád nosit?Děkuji za odpověď a přeji hezký den (Zdenka)
Foto
DObrý den, to záleží na vašich subjekticních pocitech. Jistě bych vyzkoušel fungovat bez punčoch a nebodete li pociťovat velké problémy, pak není trvalá komprese nutná.
Dobrý den pane doktore, užívám Detralex už 10 let. Dočetla jsem se, že není vhodné užívat trvale. Jak to tedy je ?(Naďa)
Foto
DObrý den, trvalé užívání Vám jistě neublíží ale je pravda že léka pak ztrácí efekt. Většinou doporučuji užívat lék zejména před létem, třeba 2 měsíce a pak zase na 2 - 3 měsíce vysadit, dle subjektivního pocitu.
Dobrý den, již několik let daruji krev (3 - 4 x/rok). Jsem žena, na pravé ruce - ze které daruji pravidelně mám "lepší" žílu, před týdnem jsem darovala, ale nějak mi jakoby vyběhla žíla na vnitřní straně pravé ruky - nahoře u palce. Myslela jsem, že e to způsobeno vyšším tlakem z horkých dnů, ale ta žíla jakoby nabíhá a pulzuje a tlak v ní i ruce trochu bolí. Myslíte, že to může být z toho odběru krve?(Ema)
Foto
Dobrý den, nejspíš se jedná o povrchový zánět žíly po odběru, což se zejména v takto horkém počasí může stát. DOporučil bych končetinu nepřetěžovat a lokálně promazávat protizánětlivou mastí například IbalginDuo, volně prodejnou v lékárně. Při potížích doporučuji kontrolu v místě kde jste krev darovala.
Dobrý den, mám křečové žíly na obou nohách. Byla jsem na cévním vyšetření a bylo mi sděleno, že mám špatný vnitřní žilní systém, tudíž jediná možnost léčení je nosit kompresní punčochy. Operativně se prý dají řešit jen povrchové křečové žíly z estetického důvodu, ale nic víc to nevyřeší. Máte nějakou jinou radu? Děkuji. . (Helena)
Foto
Dobrý den, u hlubokých žil skuteně není možnost chirurgického řešení. PAk je komprese jedinou možnou léčbou. Jasné doporučení ale záleží na funkčním stavu a tedy na ultrazvukovém vyšetření, které nemám k dispozici.
dobrý den mám už rok a půl po operaci žil klasickou metodou. a noha mě bolí ještě více než před tím co mám dělat. děkuji(Michaela)
Foto
DObrý den, jistě bych doporučil vyšetření tam, kde jste byla na operaci k posouzení stavu.
Dobrý den, pane doktore mám již více let problém s křečovými žílami na pravé noze a několikrát jsem měla malý bércový vřed. Poslední léčení bylo vedeno "vlkou cestou" přípravky Braun. Podařilo se, nyní nosím stále stahovací podkolenky, používám Linoveru na promazávání kůže a mast Bionect a denně užívám ráno 2 tablety Detralexu- již přes 1 rok bez přestávky. Dále v poledne a večer po 1 tbl. Pentomeru 400. Je to v pořádku? Zatím mám rok nohy téměř bez otoků a jen občasné svědění na spodní části bérce. (Dráža)
Foto
Dobrý den, Vámi popisovaná léčba je správná. Bylo by jsitě možné doplnit ještě podrobné ultrazvukové vyšetření k poosuzení funkce žilního systému. Bércové vředy jsou často způsobeny poškozenými svalovými žilními spojkami a při jejich ošetření se pak končetině uleví a riziko opakování vředu je minimální.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám křečové žíly, praktická lékařka mi předepisuje jen detralex a nic více s tím nedělá, na jakého specialistu se můžu obrátit a vezme mě i bez doporučení mé praktické lékařky?(Jana)
Foto
Dobrý den, doporučení není nutné. Ohledně doporučení řešení je vhodné vyšetření angiologem, nebo cévním chirurgem s provedením podrobného ultrazvukového vyšetření, podle kterého se pak určí vhodné řešení.
Dobrý den pane doktore,prodělal jsem velkou žilní trombosu v pravé noze spojenou s plicní embolii,beru na to detralex,teď už palgotal na bolest ale věřte mi že někdy bych tu nohu bolestí strčil i jinam v tomto horku,beru taky warfarin,no prostě mám toho víc ale zajímalo jestli můžu trochu ulevit noze.Děkuju.(Radek)
Foto
Dobrý den, záleží na funkčním stavu hlubokých žil po prodělané tromboze, který se dá posoudit na ultrazvuku. Vhodná konzervativní opatření jsou pak správná elastická komprese a zejména pravidelný pohyb.
Mám vnitřní a velmi bolestivé žíly.Beru Detralex a stejně mám velké potíže.Též mě otíkají nohy a hlavně kotníky.Zároven se léčím s cévami u Dr.Bártíka Praha Motol.Nohy se snažím dávat na vyvýšenou podložku.Zdravotní klasické punčochy mě dělají potíže.Děkuji za odpověd.(Setinová Nada)
Foto
Dobrý den, bohužel bez konkrétního vyšetření Vám nemohu lépe poradit. Doktor Bártík je ale jistě schopný odborník, který Vám doporučuje vhodnou léčbu. U hlubokých žil je ale často problém jen velmi obtížně řešitelný a dlouhodobý.
Po operaci kolena si mi udělal otok pod chodidlem při chůzi se mi tlačí do prstů .Za radu děkuji Dvořák ps cevní v Příbrami mi neporadil(Dvořák václav)
Foto
Dobrý den, nevbím, jak dlouho jste po výkonu a jak dlouho jste měl končetinu ve fixaci. Otok často souvisí s přechodným znehybněním končetiny. Mohlo by se jednat i o trombozu lýtkových žil. jednoznačné posouzení cévní příčiny je možné jen po podrobném ultrazvukovém vyšetření, to vyloučí jak trombozu, tak posoudí funkčnost cévního systému. POkud je vše v tomto ohledu v pořádku, otok většinou pomalu ustoupí s opětovným zatěžováním končetiny.
Dobry den,jakou souvislost má dlouhodobe užívání kortikoidu(25let,SLE)s tvorbou varixu.Posledni dobou me hodně trápí,Detralex a komprese pomáhá,ale při sebemenším ťuknuti,bouchnuti mám velké podlitiny(Helena)
Foto
Dobrý den, kortikoidy obecně mají velkou spoustu nežádoucích účinků. JEdním z nich je i významné oslabování kolagenních vláken a tedy oslabování veškeré vazivové tkáně v organismu. Což je spojeno s papírovou pokožkou, ale i s oslabením elasticity žilní stěny a tedy zvýšenou tvorbou křečových žil. Bohužel, pokud je vzhledem k SLE terapie kortikoiudy nutná, pak je možnost jen podpůrné léčby, kterou popisujete.
dobrý den pane doktore,mám křečové žíly,hlavně na pravé noze,je možné vyšetření u Vás bez doporučení i když nejsem přímo z Prahy,ale blízkého okolí?Ráda bych konzultovala odstranění kž,děkuji a hezký den Danka(Danka)
Foto
Dobrý den, určitě ano, objednat se můžete na recepci polikliniky Budějovická.
Pane doktore, čekám už půl hodiny a stále jsem se nedočkala Vaší odpovědi. Omlouvám se, zda Vás můj dotaz urazil, ale potřebovala bych nutně vědět, kam se mám alespoň obrátit s touhle problematikou. Děkuji(P.P.)
Foto
DObrý den chápu že Vás tento problém velmi tráí ale již asi tak před 29 minutami jsem Vám odpověděl. TB
jak se dají efektivně a levně odstranit nevzhledné fialové metličky na nonách? a co je způsobuje? je mi 28 let.díky(Sandra)
Foto
Dobrý den, příčinou metliček je nejčastěji rodinná dispozice. Mohou také vznikat v těhotenství, nebo při přetěžování končetin. Řešením je pak sklerotizace, při které jsou metličky prakticky zalepeny vpichem speciální látky v pěně, nebo roztoku, nebo tepelně ošetřeny pomocí laseru. Vhodné řešení jistě doporučí odborný lékař při cévním vyšetření.
Dobrý den, po otci jsem zdědila tvorbu varixů - první operace ve 20 letech, druhá ve 29. nyní po šesti letech a dvou těhotenstvích mám opět obě nohy zralé na další zásah ( opravdu výrazné změny, krabaté a probarvené nohy, rozsah od kotníků až do podkolení). Trochu se děsím budoucnosti- je možné stále uzavírat další a další žíly? Jak se budou nohy za 10-20 let moci prokrvovat v případě dalších operací? Vždy jsem podstoupila op. metodou CHIVA. Děkuji, Navrátilová(J. Navrátilová)
Foto
Dobrý den. CHIVA metoda je odstranění viditelných křečových žil. Pokud ale zůstane otevřená zdrojová žíla, která křečové žíly plní pak se tyto zákonitě objeví znovu. Před oeprací je tedy nutné provést podrobné ultrazvukové vyšetření, které stanoví jasnou příčinu a pokud se pak tato ošetří, tak se varixy již nevrací. JInak ohledně funkce žilního systému je nejdůležitělší hluboký žilní systém. Při oepraci jsou odstraňovány jen již poškozené žíly, které stejně nefungujíc správně a krev se jimi do končetin vrací.
Dobrý den, je mi 41 let. Teď jak byly vedra mi začaly otékat nohy, hlavně dole u kotníků. Nemám nadváhu a pohybu mám hodně. Moje matka, děda a bratr měli křečové žíly. Děda na embolii zemřel a bratr měl asi před dvěma lety plicní embolii. Paní doktorka mi předepsala Detralex. Beru ho od včerejška. Otoky se nedělají, ale v nohách mi mravenčí. Bude tato léčba stačit? A neměla bych podstoupit ještě nějaké vyšetření? Děkuji za odpověď.(Jitka)
Foto
Dobrý den, vzhledem k Vaší anamneze bych jistě doporučil podrobné cévní vyšetření. Ohledně léčby záleží na potížích a výsledku ultrazvuku, často je vhodné kombinovat Detralex s vhodnou kompresní punčochou, ale vše záleží na výsledku vyšetření a ultrazvuku. Vzhledem k plicní embolii v rodině bych doporučil i hematologické vyšetření srážlivosti krve.
Dobrý den, je mi 70 let,poslední rok mi otékají nohy-hlavně nárty a kotníky, kůži mám napnutou, a při protažení nártu se mi tvoří světlé místa, jakoby tam neproudila krev. Nohy mám od od poloviny lýtek zarudlé. Mám zhojený bércový vřed,beru kapidin, Wesel due, a léky na tlak. Jaká může být příčina potíží.Děkuji. (Tereza)
Foto
DObrý den, příčinou jsou nejspíš chronicky poškozené žíly na dolních končetinách. Prevencí a částečným řešením, alespoň subjektivních problémů je pak zejména vhodná kompresní punčocha, kterou by Vám měl doporučit angiolog, nebo často i asistent ve zdravotních potřebách.
Dobrý den, moje diagnoza je chronická žilní nedostatečnost. Jedná se o levou nohu, v kotníku namodralá. Cévař mi doporučil užívat Detralex a nosit kompresní punčochu. Tohle dělám už několik let,ale žádné zlepšení není. Můžete mi poradit? Také cvičím. Děkuji Magda(Magdalena)
Foto
Dobrý den. u tohoto stavu se jedná o postižení hlubokého žilního systému, které je chirurgicky neřešitelné. Detraelx a bandáž mají alespoň bránit zhoršování subjektivních potíží. JIné jasné řešení ale bohužel není. Někdy subjektivně u těchto pacientů pomáhá lymfodrenáž, která alespoň uleví chronickému otoku, často je také vhodná přechodná terapie Wobenzymem, který také zlepšuje lymfatický tok a ulevuje od otoku.
dobrý den, manžela již delší dobu bolí nohy, hlavně od kyčle dolů ke kolenům.Poslední dobou se bolest stupňuje, už po kratší chůzi , bolí i v noci, před lety byl na vyšetření žil,nic nezjistili. Co by mohlo být příčinou případně jaké vyšetření by mu pomohlo a měl by si ho vyžádat od obvodní lékařky. V rodině měla jeho matka bércové vředy, ty ale nemá.je mu 64 let.Děkuji za odpověď(Růžena)
Foto
Dobrý den, pokud potíže vznikají zejména při pohybu, může se spíš jednat o zhoršené prokrvení končetin při ateroskleroze, tedy postižení tepen, Druhou nejčastější příčinou jsou pak problémy s bederní páteří. JIstě je vhodné odborné cévní a ortopedické vyšetření ke stanovení příčiny problému a vhodného řešení.
Dobrý deň,chcela by som sa opýtať: Mám 52 rokov a už asi 5 rokov sa mi nohy od členkov do pol lýtka zapaľujú vyzerá to ako keď pod kozu podbehne krv ,alebo ako také drobné husté červené žilky mám to viac hlavne v lete,na slnku ma to páli. Nakoľko mám sedavé zamestnanie nohy mi aj pripúchajú. Môžem to mať zápal žíl? Ďakujem(Marcela)
Foto
Dobrý den, u zánětu žil je typické zatuhnutí v podkoží, nejčastěji v místě křečových žil, které ale přetrvává několik dnů a je velmi bolestivé i se zarudnutím pokožky. Při sedavém zaměstnání je vhodné alespoň jednou za hodinu se trochu projít, nebo i v sedě trochu cvičit nohama. Dále pak sprchování končetin střídavě studenou a teplou vodou.
Dobrý den, je mi 52 let a po ránu se mi stává, že mám výrazný pocit "ledové" pravé nohy. Když na ni sáhnu rukou, tak je oproti levé jen o málo chladnější. Může to mít souvislost s tzv. vnitřními křečovými žilami? (moje matka trpí na křečové žíly od mládí).(Irena)
Foto
DObrý den. Takový problém asi moc s žilním onemocněním nesouvisí. U žil právě v noci dochází spíš k úlevě. Může se jednat o zhoršené prokrvení končetiny, nebo i o nervové potíže, nejčastěji z bederní krajiny. DOporučil bych tedy nejspíš odborné cévní a ortopedické, nebo neurologické vyšetření.
Dobrý den,prosím o radu.Celý den mám těžké nohy,někdy k večeru nateklé kotníky,v noci pálení lýtek.Byla jsem na vyšetření ultrazvukem,prý dobré.Nevím co mám dělat dále.Děkuji za odpověď Marta(Marta Pařízková)
Foto
DObrý den, potíže mohou být způsbeny teplým počasím a nedostatkem pohybu. Pokud tedy mohu doporučit, tak je vhodné se alespoň jednou za hodinu trochu projít, v klidu občas dát končetiny do vyvýšené polohy a také je vhodná cévní gymnastika, tedy sprchování stř ídavě teplou a studenou sprchou. PODrobnější doporučení by záleželo na konkrétním výsledku ultrazvuku.
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat zda jdou operovat křečové žíly na obou nohach najednou chirurgickou cestou. Již jsem na jedné noze operaci žil podstoupila,ale opět se mi vytvořili, včetně metlickovych žilek. Děkuji za odpověď.(Jana)
Foto
Dobrý den, s ohledem na pooperační rekonvalescenci dávám jednoznačně přednost postupné operaci jedné a pak druhé končetiny. Před výkonem je vždy nutné podrobné ultrayvukové vyšetření, aby byla při operaci skutečně vyřešena příčina a varixy se pak již nevracely.
Mam krcove zily v oblasti chodila a pri pravom clenku.....Nohy mi neopuchaju,len vedla sa mi objavil cerveny flek ako nejaky eksem.....ako to liecit alebo je nutna operace? (Janka)
Foto
Dobrý den. Ekzem je častou komplikací v oblasti varixů. Je pak nutné podrobné ultrazvukové vyšetření cévního systému, dle kterého se pak rozhodne o vhodném řešení varixů. S jejich ošetřením pak ustoupí i kožní potíže.
Dobrý den jsem po operaci křečových žil pravé nohy kterou jsem podstoupila už 2x.Poslední operace byla v r.2010 a moc se nepovedla ještě mě musely na chirurgii to dodělávat.Navíc mě vystoupily žíly od kolene nahoru mám tam hrboly.Mívám potíže píchání,pálení,mrtvění a mám ty místa horká.Nevím co mám dělat jestli mám jít na třetí operaci a bude to ještě horší než teď.Užívám detralex ráno i večer děkuji za odpověď.(Anička)
Foto
Dobrý den, při operaci je nutné odstranit všechny příčiny, tedy uzavřít všechna místa, kudy se krev do křečových žil vrací. K jejich určení je nutný podrobný ultrazvuk celého žilního systému. Pokud se pak tato místa při operaci důkladně ošetří, varixy se již nevrací.
Otékají mě nohy, dostala jsem prášky detralex a stahovací punčochy. Po 14 dnech bych měla byt bez problemu ale nejsem prosím o radu.(Jana)
Foto
DObrý den, otoky končetiny často nemají jednoznačné definitivní řešení. Punčochy by měly končetinám hodně ulevit. V tomto počasí se ale dá počítat, že budou otoky stále trochu přetrvávat. Dalším vhodným postupem je zejména pravidelný pohyb, alespoň jednou za hodinu se 5 - 10 minut procházet av klidu občas dát končetiny do vyvýšené polohy. Další eventuelní možnosti by se daly posoudit na základně podrobnějšího vyšetření.
Prosím o radu ohledně léčby mých křečových žil. je mi 74 let a teprve asi před 5ti lety se mi začaly dělat křečové žíly, zejména kolem kotníku a pod kolenem, teď v tomto počasí se žíly hodně zvětšily (naběhly) a i občas během dne bolí. Můj cévní lékař mi doporučil DETRALEX. Já jsem si ještě zakoupila Priessnitzovu mast,kterou si přes den na žíly mažu. Ale zdá se mi že tato léčba je ndostatečná, křeč. žíly postupují už i nad kotníky na bérce. Operaci zatím nedoporučuje. Ani prý nemusím nohu stahovat pružným obinadlem. Jsem štíhlá, ještě trochu sportuji. Je to v pořádku?(Marie)
Foto
Dobrý den, základní prevencí je zejména pravidelný pohyb a pak také chodná komprese, nejčastěji elastickou punčochou, nebo alespoň podkolenklou. POkud máte jednoznačně křečové žíly, tak jediným definitivním řešením je operace, její rozsah a způsob záleží ale na podrobném cévním a ultrazvukovém vyšetření. Léky jsou spíš jen podpůrnou léčbou na omezení subjektivních potíží, ale vlastní problém neřeší.
Dobrý den, je mě 60 let a asi 10 roků mám křečové žíly a lýtku. chtěla bych se vás zeptat,zdali v tomto horkém počasí vadí žilám přímé slunce při opalování a zdali může souviset krev v moči s křečovými žilami. Občas mám pocit jakého si tlaku či cukání na těch žilách. Léky na žíly žádné neberu. Děkuji za odpověď(milena)
Foto
Dobrý den, krev v moči s varixy jistě nesouvisí. Ohledně slunění zde také není přímý vliv, jen ve vbelkém teple může dojít ke sražení krve ve větších avrixech a následnému vzniku zánětu žil. Prevencí je pravidelný pohyb a důsledný pitný režim.
Dobrý den, po navratu z dovolene mne poboliva v pravem lytku, je to uz tyden (hodne jsem litala letadlem) muze jit o cevni problem?(Eva)
Foto
Dobrý den, jistě se může jednat o trombozu lýtkových žil. DOporučil bych tedy provést ulrazvuk žilního systému, který tento stav jednoznačně zhodnotí.
Dobrý den, jak poznam trombozu zil?(Maruska)
Foto
Dobrý den, základním příznakem je otok končetiny a bolestivost nejčastěji v lýtku, zejména při došlapu, nebo při zmáčknutí lýtka.
Dobrý den pane doktore, nevím, mám takový dojem, že se mi dělají křečové žíly na kotníku. Na nohách mám tzv. metličky. Teď přes ty horka mě hrozně bolí nohy, co by jste mi prosím poradil ?? Popřípadě, jaký máte názor vy. Děkuji za odpověď.(Eliška)
Foto
DObrý den, v tomto případě je jistě vhodné se obejdnat na odborné cévní vyšetření, kdy se posoudí funkce a stav cévního systému a dle toho pak doporučí vhodný postup.
Dobrý den! Mám v levém koleni artrózu II. - III. stupně a zároveň na stejné noze varixy. Při nošení gumových podkolenek - od lékaře mi letos na jaře začala levá noha velmi natékat a bolesti kolene byly ostře řezavé, celý den i v noci. Za několik dnů jdu na posouzení stavu kolene a případné objednání aloplastiky tohoto kolene, která mne asi v budoucnu nemine. Je vhodné před touto operací varixy vyjmout a jakou metodou, když už se mi v nich v minulém období 2x objevil zánět? .(Marie B.)
Foto
DObrý den, před oeprací kolene bude jistě vhodné nejprve odstranit varixy. Často je to i požadavek ortopeda. Vhodný způsob pak záleží na podrobném cévním vyšetření, kter rozhodne o rozsahu a vhodném typu výkonu.
Dobrý den pane doktore, mám ožehavý problém "tam dole". Nahmatala jsem si bouličku, která pruží. Přítel tvrdí, že je trochu fialová a jestli to nemůže být z nadměrného používání vibrátoru. Děkuji Vám za odpověď na můj intimní problém. (P.P.)
Foto
Dobrý den. Jistě se může jednat o cévní problém, tedy podbnou věc jako je hemoroid tam dole vzadu... používání vibrátoru je ale spíš prevencí ztakového postižení, stejně jako pravidelný pohyb uleví potížím s křečovými žilami dolních končetin. Ke vstřebání bych tedy doporučil pravidelnou masáž, pokud problém neustoupí, bylo by vhodné podrobnější vyšetření, na které se můžete objednat do ambulance. S pozdravem TB
Předem přeji krásný den, chtěla bych se zeptat, jestli právě ty metličky jsou pouze kosmetickou vadou, přiznám se, že mi velice vadí a nevím, jaké existují druhy jejich odstranění. Děkuji předem za odpověď. Adéla(Adéla)
Foto
Dobrý den, samotné metličky jsou skutečně jen kosmetickým problémem. řešením je pak sklerotizace, při kterých se metličky v podstatě zalepí a tím zmizí. jedná se o abulantní ošetření, po kterém je nutné určitou dobu nosit kompresní punčochu. Jiné omezení ale není. POkud by jste se k takovému ošetření rozhodla je nutné podrobné cévní vyšetření.
Dobrý den, mohu se k vám objednat bez doporučení praktického lékaře? Děkuji(Kateřina Boušová)
Foto
Ano objednat se můžete na recepci polikliniky Budějovická
Dobrý den. Při mé první návštěvě v angioambulanci a po ultrazvuku LDK mi byl předepsán lék Xarelto 15 mg. Od té doby pociťuji potíže, které jsem dříve neměl (močení, plnost a pobolívání žaludku..) Je možné, že by to byly opravdu vedlejší účinky braného léku? Zítra jdu na odběr krve a v pátek na kontrolu.(Karel)
Foto
DObrý den, nevím z jaké indikace Vám byl lék nasaze a ani tyto příznaky nejsou typické jako vedlejší účinky. Jistě ale doporučuji probrat s ošetřujícím lékařem.
Mám křečové žíly a teď v létě mi hodně otékají nohy. Pitný režim se snažím dodržovat. Léky beru deně. Co by jste mi poradil.(Marie)
Foto
Dobrý den, důležitý je pravidelný pohyb a v klidu zvedat končetiny do vyvýšené polohy. DObrá je také cévní gymnastika tedy sprchování končetin střídavě teplou a studenou vodou. Další možností je také pravidelné nošení kompresních punčoch, které ale není v tomto teple moc pohodlné.
Dobrý deň, aké sú prosím prvotné príznaky tohto ochorenia ????? (Dagmar Š)
Foto
U křečových žil jsou nejčastějším příznakem pocity tíhy a únavy dolních končetin, dále pak otoky a viditelné křečové žíly.
při delši jizďe autobusem mi otekaji kotniky(emilie javorska)
Foto
DObrý den, v tomto případě je vhodné si na delší cesty brát preventivní kompresní punčochy, které jsou běžně k sehnání ve zdravotních potřebách.
Levá noha mě otéká více, zejména při teplech a vyšší námaze nohou, zároveň v prostoru od kotníku do poloviny lýtka dochází ke zčervenání /nejprve skvrny, které se slijou v jeden pruh / a později ke zbarvení do vínova. Bolest nepociťuji, popisovaná reakce trvá zhruba 5 dnů. Zdravotní problém řeším, navštívila jsem kožního lékaře, můj problém není kožního charakteru. Mám ultrazvuk dolních končetin s výsledkem - žíly průchodné bez trombů, vlevo pod kolenem klubko varikozně zvětšených žil do 7 mm bez trombů, k tomuto ložisku vede jedna žíla, jen drobné prosáknutí měkkých tkání nad kotníkem vlevo. Hluboký žilní systém je neporušený. Jsem objednaná k dalšímu vyšetření, ale v letním období dovolených mám termín až na září, proto chci využít možnosti se dozvědět váš názor, radu na vážnost mého zdravotního problému. Moc děkuji za odpověď.(Věra, Broumovsko)
Foto
Dobrý den, dlůe popisu se nejspíš jedná o potíže spojené s přítomností křečvých žil se zdrojem v popisované poškozené žíle. POkud to tak je, pak je indikace k chirurgickému ošetření, při kterém je nutné tuto žílu uzavřít a odstranit již přítomné varixy. POtíže by se pak měly výrazně zlepšit.
Dobrý den pane doktore, mám již několik let metličky. Zatím je to jen kosmetický problém, i když mám občas takový ten pocit "těžkých" nohou a dělá mi dobře, když si je "hodím" na stůl. Mohlo by se jednat o počáteční příznaky nějakého vážnějšího cévního onemocnění? Měla bych jít raději na vyšetření? Je mi 38 let a křečové žíly (neléčené) má i moje maminka. A ještě bych se chtěla zeptat, jestli existuje i jiné řešení tohoto problému než sklerotizace? Děkuji a přeji vám hezký den! S pozdravem Lucie.(Lucie Hrnčířová)
Foto
Dobrý den, MEtličky samy o sobě nevedou k tvorbě velkých varixů. POkud ale máte toto onemocnění v rodině, pak bych jistě doporučil podrobnější vyšetření. Ohledně řešení je u metliček možná prakticky jen sklerotizace ať už klasická injekční, nebo laserová - záleží na rozsahu postižení a domluvě s pacientkou.
Pane doktore, co je to metoda ClariVein? A kolik stojí? Děkuji za odpověď. (tamara černá, j. hradec)
Foto
DObrý den, Clarivein je nejmodernější metoda operace křečových žil, jejíž hlavní výhodou je, že je prakticky bezbolestná a není při ní tedy nutná žárná anestezie. Výkon se provádí zcela ambulantně a zároveň neí nutné prakticky žádné fyzické omezení a pacient tedy může normálně fungovat jak je zvyklý. Je potřeba jen po výkonu nosit 2 týdny kompresní punčochu. I pooperační bolesti jsou naprosto minimální, nebo prakticky žádné. PRincipem operace je uzavření poškozené žíly pomocí speciálního přístroje, který se zavádí do žíly jen y vpichu, pod kontrolou ultrazvuku a následně žílu v podstatě zalepí. Výkon se dá tedy srovnávat s odběrem krve. Cena operace jedné končetiny je 25000,- korun.
Pane doktore, zdravím. Mám drobné metličkové žilky na obličeji. Kdy je nejlepší si je nechat odstranit a jak?(Karola)
Foto
Dobrý den, v obličeji je obecně vhodné provádět ošetření v chladných měsících k minimalizaci rizika hyperpigmentací. Ohledně metličk je pak tato lokalita nejčastěji vhodná k laserovému ošetření.
Měl bych jít na operaci žil. V nemocnici mi nabízeli klasickou a laserovou, která se musí platit. Jaká je podle vás lepší? Jaké jsou výhody a nevýhody obou metod?(Rostislav)
Foto
Dobrý den, rozdíl v těchto operacích je jen v jejich šetrnosti, tedy v tom, jak moc je končetina vlastní operací poraněna. Klasická operace je doprovázena většími modřinami, pooperační bolestivostí a také dlouhodobou bandáží - většinou po dobu 6 týdnů. Po laseru, nebo radiofrekvenci je pak rekonvalescence podstatně rychlejší a příjemnější. Bandáž se nosí jen 2 týdny, plná zátěž končetiny je většinou možná již za několik dnů a omezení pracovní činnosti je naprosto minimální. Výhoda není v menším riziku návratu varixů - ty by se neměly vrátit ani po jedné z metod, to záleží na předoperačním vyšetření a indikaci, ne na způsobu operace.
Dobrý den pane doktore. Za týden letím asi 12 hodin na dovolenou za dcerou na Floridu. Je mi 52. Známá říkala, že bych si měla natáhnout stahovací punčochy. Ale je vedro a do vedra jedu. Je to opravdu nutné?(Jiřina Bosáková)
Foto
DObrý den, na cestu do letadla bych Vám jistě preventivní punčochy doporučil, dají se sehnat běžně v lékárně nebo i na letištích. Vhodné je také se v letadle alespoň trochu pohybovat. Při dalším pobytu pak stačí jen pohyb a punčochy jistě nutné nejsou.
Před týdnem mě na chatě bodnul komár u kotníku. Ranka se nechce hojit. Nohy mívám dost oteklé a bojím se bércáku. Může od komářího ďobance vzniknout? Co mi poradíte?(xxxxx)
Foto
DObrý den, v tomto případě bych doporučil navštívit spíš kožního lékaře k doporučení vhodného ošetřování. Z hmyzí ho bodnutí bércový vřed zpravidla nevzniká, pokud nemáte jiné žilní potíže.
Dobrý den. Je mi 25 let a mám už dva měsíce silné křeče v lýtku. Žádné viditelné žíly nemám, ale maminka má po operaci. Kde se mám nechat vyšetřit? (Eva Janovská)
Foto
DObrý den, měla byste se objednat na vyšetření v angiologické, nabo cévní ambulanci, zejména k provedení ultrayvuku a vyloučení žilní trombozy. DOporučuji kontaktovat praktického lékaře, který Vám jistě vhodného lékaře doporučí.
Vážený pane doktore, mám potíže se žilami a výhledově plánuju operaci. V tomhle horku mám nohy jak konce, otékají a bolí. Jak jim ulevit? (Valerie)
Foto
Dobrý den, v tomto počasí je často velmi nepříjemné nosit kompresní punčochu, což je jinak základní prevence. Možností jsou různé nové materiály, které zlepšují toleranci punčoch. Pokud ale punčochy nosit nemůžete, pak je základní prevencí pravidelný pohyb, který nohám hodně uleví a v klidu pak dávat alespoň občas končetiny do vyvýšené polohy. Vhodná je také cévní gymnastika, tedy sprchování končetin střídavě teplou a studenou vodou.
Mám po otci křečové žíly na stejném místě jako on. Je možné proces zastavit nebo mám očekávat, že prostě budu mít stejné problémy jako otec, který stejně jen nosil stahovací punčochy a nakonec musel brát warfarin.(Jan)
Foto
Dobrý den, dědičnosthraje jistě roli. POkud už jsou žíly poškozeny a chlopně v nich nefungují, dá se očekávat, že se problémy budou pomalu zhoršovat. JIstě je ale možnost řešení, tedy ošetření poškozených žil, které by mělo zabránit dalším problémům a návratu problémů a varixů. Ke stanovení vhodného ošetření je nutné odborné cévní vyšetření a podrobný ultrayvuk žil. DLe toho se pak satnoví vhodná léčba.
moje 83letá maminka má křečové žíly,v dubnu ji žíla praskla a udělal se jí bércový vřed,v červnu prodělala lehkou mozkovou příhodu,cévní lékař po příhodě operaci žil nedoporučil.Lze nějakým jiným způsobem křečové žíly odstranit,bez použití narkozy,které se lékař bojí.(Milena)
Foto
Dobrý den, ane křečové žíly lze operovat i zcela bez narkozy technikou Clarivein, kdy je žíla ošetřena pomocí speciálního katetru jen z vpichu do žíly a zcela bezbolestně atedy bez nutnosti narkozy a s naprosto minimální zátěží pro pacienta. K posouzení vhodnosti této operace je nutné jen podrobné ultrazvukové vyšetření, které stanoví rozsah žilního poškození a tedy i operačního výkonu.
dobrý den je metoda RFA opravdu účinná. Po asi dvaceti sklerotizací mě byla tato operace doporučena. Vzhledem k tomu že to stojí asi 30.000 Kč tak bych chtěla vědět zda je odstranění žil doživotní záležitost Nerada bych aby se mi objevily za rok znovu děkuji za odpověď(Johana Hájková)
Foto
DObrý den, RFA je jednou z operačních technik a jistě je při správné indikaci a provedení účinná a spolehlivá. K tomu, aby bylo ale minimální riziko návratu křečových žil je nutné zejména podrobné předoperační vyšetření včetně podrobného ultrazvuku žil, který satnoví, co všechno je potřeba při operaci spravit. Principem operace je totiž zabránit návratu krve do poškozených žil. A to zda se vlastní operace provede klasicky, s odstraněním poškozených žil, nebo šetrně je jejich uzavřením - ať už RFA, laserem, nebo Clarivein technikou - ovlivní jen průběh operace a zejména pooperační hojení, které je po šetrných metodách podstatně rychlejší s minimálním omezením. Příčina ale musí být vyřešena u všech operací stejně a varixy by se pak po žádné z nich vracet neměly.
Dobrý den, pane doktore, jsem již v seniorském věku.V těchto vedrech mi otékají kotníky. Na nohách mám i tzv. metličky.Obv. lékař mi napsal mast Imacort,prý abych nedostala zánět a tbl.Ascorutin 3 x 1.Je to dostačující ? Myslím si, že je to buď " od ledvin nebo srdce ". Děkuji Vám za odpověď.(L.Zakopalová)
Foto
Dobrý den, otoky končetin mohou mít několik příčin - cévní, kardiální i levinová onemocnění. Ohledně cév bych na otoky jistě doporučil spíáš léky podporující žilní stěnu - například Mobivenal s Aescinem, který má v těchto případech velmi dobrý efekt, stačí ho užívat 2x1tbl denně jen 1 měsíc a je voln ěprodejný v lékárně. Důležitou prevencí je také pravidelný pohyb, který vede k urychlení krevního toku. Ostaní příčiny by měl eventuelně vyšetřit a vyloučit odborný internista.
dobrý den, otékají mi nohy hlavně spodní část a to jen ve vedrech. Jak bych si mohl pomoci?(Petr F)
Foto
Dobrý den, nejčastější příčinou je únava končetin z nedostatku pohybu přes den. DOporučuji tedy alespoň jednou za hodinu se 5 - 10 minut procházet, nebo cvičit nohama k urychlení krewvního toku, Dále je eventuelně vhodná alespoň podpůrná kompresní podkolenka, ketrá, zvlášť u pacientů se sedavým zaměstnáním, výrazně končetinám uleví.
Mám již několik roků v létě problémy s zčervenáním pokožky a posléze i poměrně bolestivým otokem nohou v oblasti kotníků.. Vždy je to v létě, v souvislosti s námahou při turistice, nebo delším sezení v autobuse. Problém je, že příznaky po určité době vymizí ( cca 10 dni). Protože je to v létě jsme často mimo lékařskou péči. Pro úplný obrázek - je mi 69 let, turistické výlety nejsou nejsou nikterak extrémní, bydlím v Praze a ráda bych navštívila vhodného odborníka. Můžete mne přijmout Vy, nebo mi můžete poradit vhodného konkrétního lékaře? Děkuji moc Valášková p.s. uvedený stav mám zčervenání pokožky mám zachycený na několika fotografiích.(Valášková)
Foto
Dobrý den, k posouzení funkce cévního systému je jistě nutné podrobné i ultrazvukové vyšetření. Není problém se ke mně objednat do ambulance polikliniky Budějovická - kontakty jsou na webu. JInak ohledně popisované zátěže, doporučil bych zatím sportovní kompresní podkolenky, jteré jsou velmi vhodné právě při zvýšené fyzické zátěži končetin. JSou většinou dostupné ve zdravotnikých potřebách. VYrobené jsou z funkčního materiálu a není tedy problém je nosit i v teplých dnech.
Dobrý den, mám již mnohaleté problémy, beru Detralex. Může se stav žil zhoršit, když přes léto nenosím stahovací punčochy. Jejich nošení je velmi nepříjemné. Děkuji.(Zdena)
Foto
Dobrý den, pokud máte problémy již dlouho, pak jistě pozorujete, že se časem potíže pomalu zhoršují. Punčocha je základní prevencí, ale v teplém počasí je často nemožné ji nosit. Pokud tedy chcete problém řešit, doporučuji odborné cévní vyšetření a ultrazvuk žilního systému a dle toho pak vhodnou léčbu. POkud se Vaše subjektivní potíže bez punčoch výrazně nezhorší, pak jistě není trvalá bandáž nutná.
Mám 73 roků.Otékají mě nohy, levá více kolem kotníku.Mám zvýšenou cukrovku,beru prášek 1 denně, + prášek na krev 2x denně.Mám viditelné vlásečnice kolem kotníků.Trošku jsem při delší chůzi unavená,bolí levá noha.Jak toto léčit, nebo snížit bolest.Díky Hana(traude@seznam.cz)
Foto
DObrý den, k doporučení vhodného řešení a cévního podílu na VAšich problémech je nutné podrobnější cévní vyšetření k posouzení funkce žilního, ale i tepenného systému. Dle toho se pak dá doporučit vhodný léčebný postup.
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu, vždy když se mi trochu spotí noha i v sandálcích, tak mi popraskají drobné cévky na kotnících až do půlky lítek a nohy mám celé zkrvavené - zalité krví (takto mi to řekla koží lékařka, když jsem k ní přišla a domnívala se, že jde o vyrážku nikoliv krev pod kůží) nohy jsou oteklé a na dotek místo velmi boslestivé. Prosím, jak mohu tento problém s cévkami řešit? Je mi 30 let po nohách trochu metličky, domnívám se, že vrozené - po matce. děkuji za Vaše vyjádření(Eva)
Foto
Dobrý den, problém, který popisujete je jistě částečně způsoben dědičností. Zvýšená fragilita cév - tedy jejich praskání je ale často způsobena také nižším příjmem vitaminu C. POmůže pak zvýšit jeho přísun ať už formou ovoce, chodného doplňku stravy, nebo v lékové formě - Ascorutin - a potíže se většinou zlepší. POkud by byl problém vážnější doporučuji angiologické vyšetření, eventuelně i vyšetření na hematologii k posouzení krevní srážlivosti.
Považujete nošení těsných punčoch či obvazů v tropických vedrech za správné. I když z vedra se tvoří ekzémy a stažená lýtka o to více bolí někdy až nesnesitelně? Děkuji za Vaši odpověď.(Zugarová)
Foto
U bandáže vždy záleží na pocitu pacienta. Pokud má žilní systém již vážně poškozen, pak je bandáž jedním y postupů konzervativní léčby, i když v tomto počasí je komprese často nepohodlná. Na trhu je ale již mnoho produktů a většinou se podaří vybrat takový, který pacientovi vyhovuje. POkud nosíte punčochy spíš preventivně, apk to jistě v tomto počasí není nutné.
Dobrý den. Nosím stahovací podkolenky,kupuju si Mobivenal,chodím každý 3tí týden na lymfodrenáže.Kotníky jsou ale pořád oteklé,brala i Detralex. Co se s tím dá ještě dělat?Děkuji Inka.(Inka)
Foto
DObrý den, vše co popisujete je zcela správně, nejspíš máte i pravidelný pohyb. Bylo by vhodné ještě doplnit ultrazvukové vyšetření žil k posouzení funkce žilního systému a eventuelně vhodného chirurgického ošetření. OToky kotníků ale mohou být někdy způsobeny i přetěžováním nohy při špoatném došlapu, nejčastěji při příčně ploché klenbě. Zde je pak řešením vhodná ortopedická vložka, která noze velmi uleví.
Dobrý den, Mám obě nohy po operaci varixů. V těchto letních vedrech mě silně svědí lýtka, což je pravděpodobně předvěst nových varixů. jak se bránit?(Josef Ilčík)
Foto
DObrý den, nejlepší prevencí je zejména pravidelný pohyb, dále pak při větších problémech elastická bandáž. Existují nyní již velmi populární sportovní kompresní podkolenky, nebo návleky, které na tyto potíže velmi dobře pomáhají. Ohledně rizika vzniku nových varixů je pak jednoznačným vyšetřením podrobný ultrazvuk, kde se posoudí funkce ponechaných žil a riziko, nebo příčina recidivy.
Dobrý den, léčím se již 1 měsíc s hlubokou žilní trombózou v LDK, beru xarellto od 10.6.2015 a budu brát 3 měsíce, dle kontroly se uvidí, co dál. V říjnu mám plánovanou operaci výměny kyčelního kloubu. Obávám se, že operace bude muset být odložena. Prosím o Váš názor a zda mohu s touto diagnozou na sluníčko. Zatím jsem párkrát byla a žádný problém nenastal. (Lenka)
Foto
DObrý den, na sluníčko určitě můžete. Ohledně Termínu operace záleží na kontrolním ukltrazvuku a také na místě a rozsahu původní trombozy. Pokud se ale jednalo o vysokou trombozu zasahující až do stehenní žíly, pak je jistě vhodné oepraci minimálně o půl roku odložit, je nutné, aby byla žíla již opět zcela průchodná, nebo aby zbxytková sraženina pevně lnula ke stěně anehrozilo její utržení a následná ambolie. Vše se ale dá posoudit až na kontrolním ultrazvuku po doporučené léčbě Xareltem.
Mám nohy skoro celé modré ,křečové žíly mě zdobí již mnoho let ,dá se s tím něco dělat ?Myslím tím ,jestli je něco nového .(Miluše)
Foto
DObrý den, možností řešení je dnes celá řada - od kosmetických sklerotizací, ať už injekčních, nebo laserových, až po operační postupy, kde je opět široké spektrum metod - od klasické oeprace s odstraněním poškozených žil, přes metody, kdy sjou žíly tepelně uzavřeny laserem, nebo radiofrekvencí, až po bezbolestné operace, které se provádí bez operační rány a bez nutnosti jakékoli anestezie a v podstatě poškozenou žílu zalepí - Clarivein. Vhodné řešení záleží vždy na závažnosti poškození žilního systému. DOporučuji tedy odborné cévní vyšetření, včetně podrobného ultrazvuku žil a dle toho se pak dá doporučit ideální postup.
Dobrý den pane doktore . Mohu užívat současně lék na bolest a záněty Melocox a Detralex ? Děkuji Vám za odpověď.(Kašná)
Foto
Dobrý den, tato kombinace by neměla dělat větší problémy, u Detralexu je vhodné lék neužívat trvale, ale vždy s přestávkami, například využívat jedno balení a pak si na 2 měsíce lék vysadit a nasadit zpět dle subjektivních obtíží. DOporučuje se taková kůra zejména před letním obdobím, kdy je žilní systém obecně více zatěžován.
Dobrý den, v těchto horkých dnech mi otékají nárty na nohou. S cévním onemocněním se neléčím. Poradíte mi co s tím? Děkuji(Monika)
Foto
Dobrý den, pokud nemáte jinak žádné cévní problémy, ani viditelné křečové žíly, pak jsou otoky skutečně nejčastěji zypůsobeny jen teplým počasím a často nedostatkem pohybu během dne. Vhodné je především se pravidelně alespoň na chvíli projít, aventuelně i v sedě nohama cvičit, POhyb svalů pak urychluje krevní tok v dolních končetinách a vede k výrazné úlevě. Pokud již ale nějaké známky poškození žil pozorujete, bylo by vhodné doplnit odborné cévní vyšetření, včetně ultrazvuku cévního systému a dle toho pak doporučit vhodné řešení.
Dobrý den,je mi 55 let a chystám se na dovolenou,doba letu bude asi 10 hodin.Mám jen drobně popraskáné žilky,jinak problémy nemám. Měla bych si preventivně koupit nějaký lék na žíly,aby nenastaly problémy z dlouhého sezení? Děkuji za odpověď.(Jana)
Foto
Dobrý den, pokud nikdo v rodině neměl nikdy trombozu, plicní embolii, nebo jiné závažné onemocnění spojené s žilním systémem, není nutná léková prevence, Ale jistě je vhodné na dobu letu si vzít preventivní kompresní punčochy - 1. kompresní třída - které jsou běžně dostupné ve zdravotních potřebách a často i na letištích. D8le je vhodné se v době letu alespoň dle možnosti trochu pohybovat a dodržovat správný pitný režim. Metličky nijak riziko závažné komplikace nezvyšují.
dobrý den ,,,dělají se mi takové hnědé skvrny na nohou......děkuji za odpoved.(pavel běla)
Foto
Dobrý den, pigmentace na dolních končetinách mohou mít několik příčin. Žilní problémy vedou většinou k tvorbě bronzových pigmentací v okolí kotníků a dolních bérců, často doprovázené vymizením ochlupení a ztvrdnutím pokožky. Vznikají většinou až po déle trvajících problémech s křečovými žilami. K jasnému určení příčiny problému doporučuji nejprve vyšetření dermatologem a dle toho pak eventuelně podrobné cévní vyšetření včetně ultrayvuku žilního systému.
Dobry den, mam mensi krecove zily a metlicky.Jaka je moznost odstraneni aniz bych musela na neschopenku. Jsem servirka,tudiz neustale na nohou. Dekuji a krasny den(Iveta)
Foto
Dobrý den, u metliček a retikulárních - tedy drobných varixů je většinou řešením sklerotizace, při které je do žilek aplikována látka, která je v podstatě zalepí. Jedná se o ambulantní výkon, bez nutnosti jakéhokoli pracovního omezení, Po sklerotizaci je jen nutné po dobu několika týdnů nosit kompresní punčochu, aby se žilky po ošetření nenaplnily opět krví a efekt byl co nejlepší. Před sklerotizací je ale nutné podrobné ultrazvukové vyšetření žilního systému dolních končetin k vyloučení závažnějšího postižení, které by eventuelně bylo již indikací k operaci.
Můj obvodní lékař podceňuje léčbu metličkových žilek a také křečovlké žíly, které se mi tvoří hlavně na levé noze. Prý je to kosmetická záležitost. Poraďte na koho se obrátit bez jeho doporučení.(Miroslava)
Foto
Dobrý den, k posouzení stavu a doporučení vhodné léčby je potřeba odborné cévní vyšetření. To prvádí buď specializovaný angiolog, nebo cévní chirurg. Většinou se dá toto vyšetření v příslušné ambulanci domluvit i bez doporučení. Způsob vhodné léčby se pak doporučí dle klinického stavu a podrobného ultrazvukového vyšetření, který Vám tento lékař provede. U metliček a takzvaných retikulárních varixů, tedy promodrávajících žilek se ošetření z pravidla provádí sklerotizací, tedy aplikací látky, která viditelnou žílu v podstatě zalepí. U větších, již vystouplých avrixů, kde je na ultrazvuku již známka poškozených žilních chlopní je pak vhodná léčba operační, při které jsou takto poškozené žíly buď z končetiny odstraněny - při klasické operaci, nebo jen uzavřeny, ať již tepelně ( laserem, nebo radiofrekvencí) nebo ještě šetrněji pomocí mechanického a chemického ošetření žíly, které je zcela bezbolestné ( Clarivein ).
....Prosím, jaká existuje léčba pomalu se hojících bércových vředů? Mám problém trvající již několik let . Děkiji za odpověď Josef Raus ze Štěpánovic(Josef Raus štěpánovice u Tišn)
Foto
Dobrý den, příčinou vzniku bércových vředů je nejčastěji závažné poškození žilního systému, které vede k trvale zvýšenému žilnímu tlaku v dolních končetinách. K zhojení defektu je pak nutné především odstranit tuto příčinu a tedy nejčastěji provést cílenou operaci křečových žil, včetně uzavření poškozených svalových spojek, které bývají velmi často právě v místě opakujícího se vředu. Taková poškozená žíla se musí uzavřít, aby došlo k normalizaci žilního tlaku a tím i k zlepšení výživy poškozené pokožky. Následně je nutná lokální péče, tedy pravidelné převazy nejčastěji s takzvaným vlhkým hojením, které zajišťuje opět lepší výživu pokožky vždy v kombinaci se správnou elastickou kompresí obinadlem, nebo správnou punčochou. K posouzení závažnosti poškození žilního systému a tedy i stanovení vhodného léčebného postupu je nutné podrobné ultrazvukové vyšetření žilního systému. Dle toho se pak určí nutnost a vhodný způsob operačního řešení. Bez ošetření poškozených žil se ale vřed prakticky nikdy trvale nezhojí.
Dobrý den, je mi 45 let, jsem po operaci odstranění dělohy a v listopadu 2014 mi odebrali oba vaječníky, začala jsem brát subs.horm. léčbu. Poslední dva měsíce mi buší srdce, otékají nohy a velmi mě bolí, mám na nich popraskané červené flíčky a dělají se mi modřiny, beru detralex 2x denně jeden, 1x denně moduretic 5mg ráno, gynekolog tvrdí, že to je od žil a obvodní lékař od hormonů, co prosím o tom soudíte vy a co mám dělat dál? Tlak mám nízký a EKG dobré.(Pája Kirk.)
Foto
Dobrý den, potíže, které popisujete mají často několik příčin. CO se týká žilního systému, ten se jistě může také na problémech podílet, ale je pravda, že tvorba metliček s hormonální léčbou příliš nesouvisí, zde hraje roli spíš dědičnost. Bolesti dolních končetin jsou pak způsobené často spíš postižením hlubokého žilního systému, které je často také doprovázeno otoky. Co se týká léčby, DEtralex je ejden z nejúčinnějších léků na bolesti a otoky žilního původu a dávkování které užíváte je zcela správné. Druhá nejvhodnější terapie je pak nošení kompresní - elastické punčochy, která také otoku i bolestem velmi pomůže. Ohledně dovyšetření bych jistě doporučil doplnění komplexního ultrazvukového vyšetření žilního systému dolních končetin, které jasně zhodnotí funkci povrchních i hlubokých žil. Důe toho se pak dá lépe určit podíl žilního onemocnění na Vašich problémech a eventuelně doporučit další konkrétní postup..