ONLINE CHAT
Dobrý den, V ukázkách z natáčení jsem viděl záběr jak babička posílá německého vojáka/gestapo pryč z baráku se slovy vypadněte ven nebo tak nějak podobně. Toto udělat za protektorátu tak už babička stojí u zdi a čeká na popravu nebo jede rychlíkem do nejblížšího koncentračního tábora toto si totiž nikdo nemohl za protektorátu dovolit. Vím že autentičnost nejde navodit na 100% ale proč to není řešeno třeba tak že když překročí tuto pomyslnou čáru tolerance tak prostě v soutěži neskončí jako kdyby byla poslána transportem?Případně prosím o informaci zda je toto nějak řešeno aby to bylo autentičné. A moje poslední otázka je ohledně elektřiny v chalupě co mi nedává smysl je že je na samotě a mají elekřinu což také v té době nebylo časté. Je to myšleno kvůli bezpečnostnímu riziku aby se nemuselo svítit svíčkami a nevznikl požár?Prosím o odpověd.Děkuji za zajímavou reality show která mě od ČT velmi překvapila. At se vám daří.Hezký den s pozdravem Martin Klobouk(Martin Klobouk)
Foto
Dobrý den, máte několik dotazů, tak popořadě - testujeme, jak se rodina popere se situacemi, takže ano, někdy reagují tak, jak by to za války nešlo, ale pak si to uvědomí. A o to jde, oni nemají "hrát", ale vyzkoušet si, jak dnešní člověk přivyklý značné svobodě bude v sobě zpracovávat vědomí totální nesvobody. Je to zajímavá konfrontace tehdejšího a dnešního chování lidí. Nemohou za každou "chybu" skončit v soutěži, protože kolikrát ty reálie neznají, teprve je poznávají, tak by to nebylo fér. Pro nás je důležité to poznání. Informace a faktografii přináší komentářové vyprávění, které uvádí právě ta historická fakta. Ad elektřina - ano, používání svíček a petrolejových lamp neakceptovali hasiči, tím, že nejde o klasické natáčení, ale o život v kulisách té doby, tak by se to bezpečnostně nedalo uhlídat. Za druhé rozhlas v ději je důležitým prvkem rozhlas, který by bez proudu jaksi nefungoval. Děkuji za všechny dotazy, moje hodina je pryč. Dívejte se dál na Dovolenou v protektorátu a držte projetku palce..
PREJI SI ABY SNAHA CELEHO STABU BYLA KORUNOVANA USPECHEM.ZAJIMA NAS DOBA KTEROU ZNAME Z VYPRAVENO.CO NEZAUJALO JE NEPRIROZENOST RODINY NEBO SPIS NEKOLIKA JEDINCU KTERI JIM TO KAZI.ALE SNAD SE TO ZLEPSI.PREJI SLUSNOU SLEDOVANOST.😊(Ladka)
Foto
Dobrý den, díky.
Dobrý den - stýská se Vám po válce či Vám chybí? Zajeďte si na Ukrajinu či na jiné válčící územý, kde musí žít lidé. Myslíte, že je to sranda,tam žít? Škoda, že čt 1 se propůjčila k této pro mně - ohavnosti.Ale, myslím si , že peníze jsou peníze, a hlavně asi ta sledovanost. Etika jde stranou, a to jsem válku nezažil, jelikož mě je 59 let. Jsem rád, že je Mír, že mohu vychovávat již už také vnoučata v zatím relativně klidné době, ačkoli řinčí zbraně v jiných lokalitách, Po tomto se Vám stýská, či co tím sledujete? (Václav H O L U B)
Foto
Dobrý den, ne po válce se mi nestýská, právě proto o ní mluvím, protože tyhle věci se mají připomínat.
Dobry den velice me prvni dil zaujal,myslim ze to bude velice poucne a zajimave...jen nevim zda bylo vhodne obsadit i deti?Vim jak dlouho muze zustat otresny zazitek prozity v detstvi (Apinka)
Foto
Dobrý den, ad děti - tohle jsme právě řešili a vyřešili s psychology, rozhodně jsme si byli vědomi jistého možného nebezpečí, ale podařilo se to ukočírovat.
Jen pokračujte jsem zvědavý jak dál.Ty negativní keci hodte za hlavu !(Jiří Kabeláč)
Foto
Dobrý den, nové věci vzbuzují asi vždycky dost emocí. V tomto případě se rozběhla obrovská diskuse a někdo odsuzoval, aniž viděl jediný díl seriálu. Na druhou stranu je dobře, že lidi tohle zajímá a k historickým událostem mají nějaký vztah, nejsou lhostejní. Děj se bude vyvíjet, budu ráda, když se budete dívat.
Dobrý den. Nemyslíte si, že vaše reality show urazí lidi, kteří sami v protektorátu žili, nebo kvůli nacistům zemřeli jejich příbuzní?(Václav Starý)
Foto
Dobrý den, na tohle se ptá víc lidí. Proč by mělo někoho urazit, že tu dobu připomínáme projektem, který je nový? A jak říkám, není to reality show, ale nový formát? Dovolená v protektorátu ukazuje všední život lidí, jejich problémy a starosti, jak se museli rozhodnout a že každé rozhodnutí mohlo mít neblahé následky. Mnoho pamětníků mi naopak děkuje, že se ta doba připomene způsobem, který lidi oslovuje emocionálně. Že si líp představí, jaké to tehdy asi bylo.
Dobrý den, jakou roli měl v pořadu nějaký psycholog? Byl tam někdo, kdo udržoval laťku psychického napětí v rozumné míře, nebo se to nechávalo "náhodě"?(Libuška)
Foto
Dobrý den,psycholog radil při připravě projektu a také při výběru rodiny, pak už se to rozjelo a bylo to jen na rodině.
Zdravím Vás, mohla byste prozradit nějakou historku z natáčení? Kde bydlel štáb a kameramani? A jak se dařilo odloučit rodinu od současnosti, když měli na očích stále kameramany oblečené do současných šatů?(Historik)
Foto
Bydleli jsme v penzionu kousek od Starých Hamrů a většinu času jsme trávili v domě nebo v režii, která stála na lesní cestě. Rodina se k mému překvapení velmi rychle vžila do "nové" doby, ani přítomnost kameramanů moc nevnímala.
Jaký je rozpočet na projekt? sháněla jste dlouho podporu/sponzory?(petr matějíček, brno)
Foto
Dobrý den, o rozpočtu nemluvme, určitě to není z hlediska rozpočtu televize nějaká vysoká částka, sponzora našla Česká televize, to už by asi nezvládla...
Dobrý den, Podle čeho jste vybírali rodinu? A kolik prostoru jste měla ve výberu vy sama? Díky za odpověď a přeji hezký den(Milda)
Foto
Chtěla jsem třígenerační rodinu, která bude mít starší děti a nějakého ducha. Myslím, že bude mít zdravé sebevědomí, smysl pro humor, empatii, a hodně energie. Rodinu jsem vybírala s producentkou Lenkou Polákovou a castingovou režisérkou Magdou Zlatuškovou a dalšími členy týmu. Ale věděla jsem hned, že to jsou ti praví, šla z nich velká energie.
Zdravím paní režisérko, v čem bylo natáčení této docureality výjimečné oproti ostatním filmům, které jste zatím natáčela?(Jiří z Poličky)
Foto
Dobrý den, byla to neuvěřitelně krásná, ale také náročná práce. Na tomto projektu pracoval tým téměř 50 lidí, formát nový, mnozí měli velké obavy, aby to fungovalo, bylo to místy tak napínavé, že jsem celé hodiny nemohla odejít z domu, ve dne, v noci, a hlavně se muselo reagovat na rozhodnutí rodiny, které nás občas dost překvapilo..
Kdyby Vás oslovili s tím, že máte točit Vyvolené XX, půjdete do toho?(Donatelo)
Foto
Dobrý den, ne já nikdy neměla ani trochu zájem točit ve vile..
Dobrý den, chtěla byste žít v Protektorátu?(Terka)
Foto
Ne, nikdo by nechtěl. Žít za války, to je přece strašné.
Krásný den, přiznám se, že Vás vůbec neznám, můžu Vás proto poprosit, zda mi napíšete něco o Vás? Na kterých projektech jste se už podílela? A klidně něco i ze života, co máte ráda?(Jan R.)
Foto
Vidíte, já vás taky ne! Ve stručnosti jsem scénáristka a režisérka, natočila jsem řadu dokumentárních filmů, mám pár cen z festivalů, jestli chcete, podívejte se na web České televize, tam to mají pěkně vypsané. A co mám ráda? Film.
Jak jste se k takovému projektu dostala?(Pavlíneček)
Foto
Dobrý den, už jsem odpovídala na podobný dotaz, prostě jsem ho napsala.
Zajímá mě, je-li to zahraniční licence jako Star Dance nebo náš výmysl? Je to skvělý pořad, reality show, ale bez nesmyslů a pro lidi poučná. Obdivuji dědečka a babičku, kteří si tu dobu pamatují a už vědí, co může přijít. Mladší generace bude muset zabrat a ti nejmladší jsou také kouzelní, jak jsou jak u vidění. Moc se mi to líbilo, držím palce. Díky.(Bláhová)
Foto
Pořad je inspirován formáty tzv. living history (řekněme živoucí historie), které už řadu let úspěšně produkují velké TV stanice. Začala s tím BBC. Dovolená v protektorátu je ale unikátní tím, že do děje zasahují dobové postavy a vytvářejí určitý příběh, do kterého se naše rodina svým způsobem zapojí. Takže ano, považuji to za nový cross formát, jakési situation drama.
Nebyl váš scénaristický počin jen součástí propagandy ČT a trvalého vymývání mozků mladé generaci? Nebylo jeho primárním záměrem zlehčit utrpení Čechů v období protektorátu (viz vyjádření exministryně Vákové, po otci sudetské Němky - že se Čechům za protektorátu zase tak moc nedělo)? Budou v té vaší "šou" vystupovat i hodní sudetští Němci, zapojení v odboji proti Hitlerovi? Opravdu se domníváte, že ti vaši ochotníci můžou pocítit skutečný strach našich dědečků a babiček, který v nich vyvolávalo gestapo? Nemáte dojem, že totálně znevažujete všechny, kteří byli v té době povražděni Němci?(Julie)
Foto
Dobrý den, zaprvé rodina nejsou žádní ochotníci, ale skuteční lidé, nehrají, ale prožívají situace. A proč bych měla zlehčovat dobu tím, že se pokusím ukázat, jak to bylo tehdy těžké i pro obyčejné lidi? Naopak, když se o tomto aspektu války bude mluvit, tak ji poznáme líp a uvědomíme si, co se tehdy stalo. Učebnice dějepisu neobsahují vše..Nezapomeňte také, že přes všechnu tragičnost doby se lidé snažili normálně žít, chodit do kina, byly svatby, fotbalové zápasy, rodily se děti. Je to znevážení? Odpovíte si jistě sama.
Dobrý den, jen jsem se chtěl zeptat - kolik kameramanů se v domě obvykle pohybuje? Jsou použity i skryté fixní kamery? Děkuji(Jan Křivánek)
Foto
Dobrý den, nemohu prozrazovat všechny detaily natáčení, ale mohu říct ,že kameramanů bylo několik a měli jsme i fixní, nikoliv skryté kamery. točilo se 24 hodin denně.
Dobre rano! Jak zajistíte zdraví účastníků? Docela na tvrdo! Dost připomíná Parala Pokušení AZZ Sorry - téměŕ se neda psat(Trnkova)
Foto
Dobrý den, měli jsme při natáčení na telefonu lékaře, nikomu se nic nestalo, jen jedna kamera to nepřežila ve zdraví.
Opravdu považujete za vkusné dělat realityshow z války a lidského utrpení?Tato doba byla tisíckrát zdokumentována ze všech stran, což by pro informovanost mělo stačit.Tímto se ale každopádně zviditelníte, a obávám se, že o to vám jde především.(Rutarová)
Foto
Já od počátku práce na projektu říkám, že je to nový formát, nikoli reality show. Tento nový formát umožňuje ukázat, co dokument nedokáže - vlastní zkušenost dnešního člověka, v tom je jeho největší přínos, v tom je zajímavý.
První díl pořadu mě docela zaujal, ale myslím si, že by úplně stačilo, když se rodina dostala do prostředí 30.až 40. let, ráno, pokud nezatopí nemají snídni ani teplo, musí prát v ruce a hlavně městská rodina do hospodářství s tolika zvířaty a ještě dostávat tak těžké úkoly. Doba protektorátu a války by tam vůbec nemusela být. Co Vás vedlo k tomu vybrat tak strašlivou dobu?(Hanka Nováková)
Foto
Chci ukázat, jak lidé v té době asi mohli uvažovat, jak se potýkali s řekněme běžnými starostmi, jak se snažili přežít v tom hrozném čase. Objeví se tam mnoho situací, které jsou pro nás dnešní lidi k zamyšlení o tom, co je v životě vlastně důležité, jak by se zachovali v mezních situacích. To je smysl projektu, ne ukazovat dojení a praní na valše nebo stupidní hádky v rodině. Navíc je to doba, kterou si opravdu musíme připomínat, lidé rychle zapomínají..
Zaujalo to.(Petra)
Foto
Zdá se, že Dovolená v protektorátu zaujala nejen u nás, ale taky v zahraničí, je to nový formát, a tak působí celkem velké emoce. Ozvala se BBC World Radio Service, Holanďané, německá ARD, americká ABC News a další.
Mě by zajímalo, kolik bude mít tato RS dílů a kdy se budou vysílat.(Vladana)
Foto
Dobrý den, seriál má 8 dílů, půjdou vždy v úterý a ve čtvrtek ve 20 hodin na ČT1, finále je v sobotu 13.6.
Který blbec si vymyslel ty kalhoty pod kolena a podkolenky u pánů. Nespletli si kostyméři století?(Ivo Adler)
Foto
Dobrý den, rodinu a herce oblékali kostýmní výtvarnice a kostymérky, které dobře znají oblečení, jaké se nosilo v jednotlivých dobách. Pomáhal i historik a architekt. Jsou to zkušení profesionálové, myslím, že je poněkud přehnané nazývat je, jak jste napsal.
Dobrý den, jak vás napadlo, že zpracujete zrovna toto téma?(Nika)
Foto
Dobrý den, rodinné vzpomínky a moje záliba v historii. Prostě mě jednoho dne napadlo, že nejsilnější a nejpřesvědčivější bude, když pošlu do minulosti dnešní skutečnou rodinu, aby si vyzkoušela, jaké to tehdy mohlo být.
DOBRY DEN KDE VZNIKLA MYŠLENKA TUTO REALITY SOU UDĚLAT JINAK TO JE KRÁSNĚ UDĚLANE MUJ MUŽ DĚLA V ČT TAKY SE NAM PODILEL.VELKÝ DIK VÁM PATŘI PLÁŠKOVÁ ŠÁRKA.(PLÁŠKOVÁ ŠÁRKA.)
Foto
Dobrý den všem čtenářům, začnu touto otázkou, je taková úvodní..nápad napsat tento projekt mě napadl na základě vzpomínek mých prarodičů, kteří válku prožili na Vysočině. Babička mi jako malé holce vyprávěla, jak pašovali jídlo z vesnice do města, jak krmila husu bramborovými šiškami, jak strýček Alois, lékař, léčil zraněné odbojáře a tak dál. Zůstalo to ve mně a došlo mi, že je to zcela zapomenutá část druhé světové války a že by si zasloužila připomenout. Snažila jsem se přiblížit protektorátnímu světu, jak je to jen možné a tím, že Dočekalovi-Lustykovi si prožijí určité okamžiky protektorátu na vlastní kůži, tak ukázat divákům, jak zlá a těžká doba to byla.