Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Připravíme zákon, který domácnostem zlevní plyn, slíbila Vitásková

Autor: Tomáš Koníček - 
17. března 2016
15:13

Šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková má podporu premiéra, který v rozhovoru pro Blesk slíbil, že vláda je připravena debatovat o úpravě energetického zákona, jež by v důsledku snížila ceny plynu!

„ERÚ by se měl podívat na své možnosti, které má, a eventuálně pokud bude potřeba upravit legislativu, tak by měl přijít s návrhy na změny příslušné legislativy. Já mohu za vládu říci, že my jsme samozřejmě připraveni k diskuzi,“ prohlásil Bohuslav Sobotka.

„Absolutně souhlasím s tím, co pan premiér Blesku řekl a tím podpořil náš úřad. Bude to pro nás snazší práce,“ řekla Vitásková s tím, že ERÚ připraví podklady pro úpravu zákona, které předá ministerstvu průmyslu a obchodu.

Díky tomu je tu šance, že by mohla být cesta za levným plynem pro miliony Čechů hezky umetená. Vitáskové úřad prý bude pokračovat v analýzách k získání podkladů pro to, aby ministerstvo mohlo předložit zákon, který by ERÚ dovolil stanovovat maximální ceny (nebo maximální marže) pro konečného spotřebitele.

Asi až příští rok

Nový zákon? Alena Vitásková se obává, že to potrvá. „Je to běh na dlouhou trať. Takový zákon je totiž mnohdy výsledkem práce regulovaných subjektů, v tomto případě dodavatelů plynu a lobbistů, kteří vyvíjí tlak. Takže snad to bude příští rok,“ doufá šéfka ERÚ, podle níž jí například maďarský kolega vypráví o báječných podmínkách u nich, kde bývají podobné zákony schválené v řádech týdnů.

Video  Nový zákon má snížit ceny za plyn, plánuje šéfka regulačního úřadu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Blesk se zeptal radního Radka Lacka, pod kterého patří Pražská plynárenská: Proč je v Praze nejdražší plyn?

Proč mají Pražané nejdražší plyn v Česku? A to přesto, že Pražskou plynárenskou, a. s., vlastní město? Na to se Blesk zeptal radního Radka Lacka (49, ANO). Ten skandální ceny obhájit nedokázal.

Blesk se na začátku roku pustil do rozkrývání situace na trhu s plynem. Podstatou je to, že dodavatelé plynu už roky neuvěřitelně zvyšují své marže. Plyn na burze přitom už léta padá, ale cenu ve svých základních cenících drželi stále stejnou! S nejvyššími maržemi v základním ceníku je nejdražší Pražská plynárenská.

A je to o to horší, že se jedná o firmu vlastněnou městem – tedy Prahou! Logicky proto hledáme odpovědi na magistrátu. Takto odpovídal radní Radek Lacko (ANO), který je předsedou představenstva společnosti Pražská plynárenská Holding, a.s., jež vlastní Pražskou plynárenskou.

Kdo a proč rozhodl o přidělení desítek milionů korun na odměny vedení Pražské plynárenské, a. s.? (jde celkem o 81 milionů)

„Jediný akcionář Pražské plynárenské, a. s.“

KOMENTÁŘ BLESKU: Stručná odpověď pana radního uvádí jen známý fakt, že odměny schválilo samo město, které je jediným akcionářem firmy Pražská plynárenská Holding, která Pražskou plynárenskou vlastní. Vůbec ale nevysvětluje, proč tak pražští radní rozhodli. Byli šéfové firmy opravdu královsky odměněni za odírání Pražanů?

Komu a v jaké výši byly odměny rozděleny?

„Nejedná se pouze o odměny, ale uveřejněná částka zahrnuje celkové mzdové náklady vynaložené na ředitele, statutární orgány, dozorčí radu a vedoucí zaměstnance (včetně v průběhu daného období odstoupivších), jak je uvedeno ve výroční zprávě za rok 2014.“

KOMENTÁŘ BLESKU: Ani tato odpověď není uspokojivá. Celkové náklady na 24 vedoucích pracovníků Pražské plynárenské za rok 2014 jsou neuvěřitelných 81 milionů. Kdo a za co to má?

Kdo rozhoduje o cenách plynu, který distribuuje tato firma? Proč jsou jeho ceny nejvyšší v ČR, přestože firmu plně ovládá hl. m. Praha?

„Představenstvo PP, a.s. Pokud vím, neplatí to ani v případě základního ceníku, který navíc není ze strany zákazníků aktuálně vyhledáván, protože tito zcela logicky preferují jednotlivé nabízené cenově výhodné produktové balíčky.“

KOMENTÁŘ BLESKU: Zde pan radní buď neví, nebo úmyslně mlží. Podle srovnávače cen plynu, na nějž je odkaz na stránkách Energetického regulačního úřadu, je plyn od Pražské plynárenské extrémně předražený. Při 6 MWh (odhadovaná průměrná spotřeba v Praze) se firma »honosí« 167. místem ze 168 porovnávaných nabídek. Základní ceník je přitom mezi odběrateli pravděpodobně tím nejvíce využívaným. A ani zřejmě nejvýhodnější tarif, který nově Pražská plynárenská nabízí, Rodina +, zdaleka není nízký. Na trhu jsou desítky levnějších nabídek, k využití slevy je navíc nutné se firmě upsat na dva roky.

Radní Lacko nemá čas

Po obdržení stručných odpovědí Blesk pana radního požádal o osobní rozhovor. V něm by Radek Lacko mohl zkusit občanům vysvětlit, jestli je cílem městské firmy Pražská plynárenská, a. s., služba Pražanům, nebo jejich odírání a vyplácení pohádkových odměn »papalášům«. Přestože však radní předběžně osobní rozhovor přislíbil, nakonec na něj údajně nemá čas. „Pan radní bohužel momentálně nemá žádný volný termín, pošlete prosím dotazy mailem,“ řekla Blesku jeho asistentka Dana Rokosová.

Pražská plynárenská zlevnila… Vyplatí se to?

Po článcích Blesku přišla Pražská plynárenská (stejně jako RWE) s reakcí. Od 1. května letošního roku zlevní všem zákazníkům zemní plyn o 11 procent. Je to správná cesta, zákazníkům se opravdu sníží náklady. Ale… je to naprosto nedostatečné zlevnění. Pražská plynárenská si v tarifech prostě jen trochu sníží marži. Místo 164 procent třeba na 137! To je stále nehorázné odírání – vše schované pod heslo, že zlevňují. Jenže díky klesající ceně na trhu si vlastně firma podrží podobné marže, jako měla dřív, když byl na burze plyn dražší.

rockyshowman ( 19. března 2016 12:41 )

 Když to smrdí basou, tak se plachty otáčejí! Této paní se nic nestane, kdo má prachy ten jede! Již to chce konečně změnu!!!!!!! Tak národe uvažuj! Ti co tady byli a jsou už mohou odejít od koryt. Chce to vzít rozum do hrsti!!!

stepanek871 ( 18. března 2016 10:07 )

Ta, která má už dávno sedět teď nejvíc kvičí. Nebyla to právě ona kdo chtěl okrádat lidi ? Ona to měla samozřejmě lépe vymyšlené. Nabažit se na elektřině pomocí jističů. A teď když jí táhne na *** tak je najednou ta, která nedovolí okrádání zákazníků Za státní peníze si bude vozit *** po městech a bude tam házet špínu na ostatní. Ono se pak zapomene na tu její. Blesk si rozjel výbornou a jistě i výnosnou kampaň s EP energy a čím větší z toho uděláme sračku tím líp. Jako vždy že ? Zaměří se někdo i na marže ostatních obchodníku ? Například na restaurace, kina, veřejné WC atd.?? Zajímalo by mne jakou má marži Blesk na prodeji svých bulvárních sraček. Pochlubíte se ? A prokážete to ?

panamira ( 17. března 2016 16:38 )

Jsme občané nebo ovce. Krade se za každou cenu. Po mně potopa.

Zobrazit celou diskusi