Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stres u psů: Kde se bere a jak se s ním vyrovnat

Výživa psů.
Výživa psů.  (Autor: Blesk tlapky)
Autor: uá, kl - 
22. července 2023
13:24

Psi stejně jako lidé mohou být ve stresu. Důvodů může být mnoho, a nemusí jít nutně jen o nějaký traumatický zážitek. Stres mohou vyvolat i různé, neznámé podněty nebo návštěvy veterináře. Příznaky stresu přitom není dobré podceňovat, protože hrozí trvalé následky.

Stres se u psů nejčastěji projevuje nervozitou a neklidem. Pes nevydrží na jednom místě, nechce být v pelíšku, pobíhá nebo přechází z místa na místo a nemá chuť k jídlu. Jsou i jedinci kteří se naopak schovají „do kouta“ a páníčkovi se straní. Pokud je pes ve velkém stresu, může u něj dojít ke strnulosti nebo svalovému třesu, může být agresívní, štěkat, výt, zrychleně dýchat a intenzívně slinit. V případě vystavení dlouhodobému stresu se může dokonce sebepoškozovat, může zvracet nebo mít průjem.

Foto: 

Co stres způsobuje?

Pokud je pes ve stresu, je nutné zjistit, co jej způsobilo. Nejčastějšími důvody jsou změny, a to jak prostředí, například při stěhování nebo odjezdu na dovolenou, tak i majitele, což je pro psy jeden z vůbec největších stresorů. Vyvolat stres ale může i příchod nového člena domácnosti včetně nového psa, hlasité zvuky, hádky v rodině, cestování v dopravních prostředních nebo návštěvy veterináře a psích salonů. Vzhledem k tomu, že se jedná o společenské zvíře, trpí pes i při nedostatečném kontaktu s páníčkem nebo s jiným psem. Proto není vhodné nechávat zvíře často dlouhodobě samotné.

Traumata z minula

Psi mohou být poznamenaní i traumatickým zážitkem z minulosti. Špatné zkušenosti si nesou v sobě, pamatují si je, a pokud jim je pak cokoli připomene, dostanou se do stresu. Typickým příkladem toho jsou psi, kteří zažili týrání, nebo psi z množíren.

Jak stres řešit?

Nejlepší je stresu předcházet, a to tím, že se všemu, co jej způsobuje, vyhneme. Ne vždy je to ale možné, v takovém případě je potřeba pomoci psu stres co nejlépe zvládat. „Mluvte na něj klidně, ať z vás cítí pohodu. Zaměstnejte jej hrou, žvýkáním nebo čicháním. Některým jedinců postačí ke zvládnutí stresu přítomnost a podpora páníčka, naopak jiní se mohou odreagovat hračkou nebo žvýkacími pamlsky. Na psychickou pohodu zvířete má vliv i strava. Důležité je krmit pravidelně kvalitním krmivem jako jsou například granule Starvita,“ zmiňuje výživová poradkyně společnosti Mountfield Kristýna Hromádková.

Josef124 ( 11. ledna 2024 21:30 )

Psi jsou mnohem vnímavější než si myslíme. Vidím to na našem Hollym. Když mám dobrou náladu, je i on veselý, plný života a chce si hrát, ale jak mám náladu pod psa, tak si zaleze do boudy a je radši schovaný. I kvůli němu jsem si objednal Krupa Kratom z http­s://ww­w.adam­krupa­.cz/ , abych si nějak stabilizoval nálady a nebyl konečně tak podrážděný.

Zobrazit celou diskusi