Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Desítky koček živořily v malém bytě. Bez vody a krmení! Matka se synem u soudu slova o týrání popírají

Autor: ses - 
17. března 2023
14:21

Případ údajného týrání více než 40 koček se vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 9. Matku se synem, kteří se týrání měli dopouštět, potrestal v létě loňského roku podmínkou a zákazem chovu. Kvůli zanedbanému úklidu a špatným podmínkám se mezi kočkami měly šířit nemoci a veterináři jich po odebrání museli několik utratit. Matka se synem svou vinu nepřipouštějí. Poukazují na to, že se kočky mohly nakazit až po odebrání v útulku a ze znaleckých posudků podle nich ani přímo nevyplývá, že by se v bytě kočky trápily.

Případem údajného týrání více než 40 koček se začal Obvodní soud pro Prahu 9 zabývat již v létě loňského roku. Dopustit se ho měli matka (49) se synem (22), kterým se původně údajně bohulibý úmysl nečekaně vymkl z rukou, až postupně přerostl v noční můru pro sousedy.

V panelákovém bytě o rozměru 60 metrů čtverečních v Horních Počernicích mělo žít 44 koček, které podle státní zástupkyně neměly dostatek krmení ani pití. V bytě se navíc neuklízelo a sousedé si dlouhodobě stěžovali na nesnesitelný zápach. Kvůli špatným podmínkám se mezi kočkami měly také šířit různé nemoci a veterináři několik z nich museli při odebírání utratit.

Obvodní soud ženě a jejímu synovi za to loni v létě uložil podmínku a zákaz chovu, proti rozsudku se ale odvolali a odvolací soud toto rozhodnutí zrušil. Případ se tak v pátek vrátil zpět k obvodnímu soudu. Obžalovaná Barbora N. i její syn tvrzení z obžaloby odmítají. Hájí se tím, že o péči o kočky jí požádala známá, která je v době pandemie potřebovala dočasně někam přemístit kvůli rekonstrukci prostor, kde do té doby pobývaly. Koček se měl na nějakou dobu ujmout její syn, který v bytě sám bydlel.

Kdy a kde se nakazily?

Podle obhajoby je sporná zdravotní dokumentace, která byla provedena při zabavení koček a umístění do útulku a ze které ve svých posudcích vycházeli soudní znalci. Že je zdravotní dokumentace mizerná, přitom sami znalci připustili. Nepodařilo se zatím jednoznačně prokázat, kdy a do jaké míry se kočky nakazily.

Soudní znalkyně veterinářka Martina Vítová Halbichová u pátečního soudního jednání uvedla, že v některých protokolech byly například konstatovány výtoky z očí, ale nebyla specifikována jejich intenzita ani jejich celkový zdravotní stav. Zároveň podotkla, že je pro útulky při takto velkém počtu koček obtížné zajistit perfektní zdravotní dokumentaci a že jejich neúplnost je bohužel běžnou praxí.

S posuzováním psychického stavu koček je to podle soudní znalkyně také velmi obtížné: „S kočkami to není jako s lidmi, není moc způsobů, jak posuzovat jejich psychiku. Lze například sledovat jejich ochotu ke hře nebo nějaké interakci, ale ani to samozřejmě není stoprocentně spolehlivé. Tohle je na veterinární medicíně nevděčné,“ řekla Martina Vítova Halbichová. Kočka je podle ní tvor, kterého musí člověk posuzovat individuálně.

Předsedkyně soudního senátu Zuzana Kotyzová tak rozhodla, že bude proveden revizní znalecký posudek, který by případ měl více objasnit. Obhajoba ještě předtím namítala, že vzhledem k neúplnosti zdravotní dokumentace, je nepravděpodobné, že by revizní posudek přinesl závažnější zjištění a navrhovala případ řešit ve správním řízení.

Vypracování dalšího posudku bude trvat tři měsíce a soud se k projednávání případu vrátí až v létě. Na příštím zasedání by mělo dojít i na výpověď samotného syna, doposud se odehrávala vždy v jeho nepřítomnosti.

Video  Ženy šly donaha, aby pomohly opuštěným kočkám. Během dvou hodin vybraly desetitisíce. (2019)  - Kateřina Lang
Video se připravuje ...

Ramita ( 20. března 2023 13:13 )

Má ta lidská bestie trpět přesně jako trpěla ta nebohá zvířátka. Spáchala zlo a zlo se jí na 100% vrátí! Ať shnijí v pekle takzvaní lidé, kteří jsou schopni těchto krutostí a násilností proti bezmocným živým bytostem!

Zobrazit celou diskusi