Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výchova koček v Čechách. Jak pečovat o domácího mazlíčka?

 (Autor: Mars Czech s.r.o.)
2. května 2022
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Kočky jsou od přírody svérázná stvoření. I ony ale vyžadují naši pozornost a péči. V Čechách vlastní alespoň jednu kočku 34 % domácností a toto číslo stále roste. Přinášíme tipy a rady, jak s kočkami vycházet, aby se z vás stali nerozluční parťáci.

S pokorou a respektem

Naučit něco kočku je velmi jednoduché, byť z toho nemusí být tolik nadšená jako naši psí parťáci. „Při tréninku je nutné s kočkou uzavřít něco jako dohodu o provedení práce. Ty pro mě něco uděláš a za to získáš to, co chceš. Proto je nutné najít pro kočku správnou motivaci. V podstatě je to velmi podobné jako u lidí,“ říká kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová. Všímejte si, jak kočka reaguje. Sledujte, co se jí líbí a co ji naopak dráždí. „Není pravda, že si kočky netvoří vztah se svým majitelem. Kočky mají velmi bohatý citový život, a i jejich vazby k ostatním členům rodiny jsou velmi pevné. Proto se musíme ke zvířeti chovat s láskou a respektem a ona nám to bohatě oplatí,“ říká Klára Nevečeřalová. Pozorováním a nasloucháním mazlíčka pomůžete budovat váš vztah a zajistit, aby se kočka opravdu cítila jako doma.

Co by měla kočka jíst?

Možná nás napadne, že to, co je jí přirozené. Vědci z výzkumného centra Waltham prokázali, že kočky preferují stravu nutričně podobnou své přirozené kořisti. Díky těmto zásadním poznatkům dokážou výrobci krmiva Whiskas v podstatě napodobit potravu, kterou by si zvíře vybralo instinktivně samo. Výzkum z Waltham zjistil, že pro kočky je ideální profil živin, který poskytuje 50 % metabolizované energie z proteinů, 40 % z tuků a 10 % z uhlohydrátů. „Tento profil hlavních živin zahrnuje vysoký obsah proteinů, tuk na kontrolované hladině a omezené uhlohydráty, tedy ideální poměr živin, který pokrývá všechny fyziologické potřeby koček,“ říká veterinář a odborník na zvířecí stravování MVDr. Leoš Železný.

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová a veterinář Leoš Železný Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová a veterinář Leoš Železný | Mars Czech s.r.o.

Pozor na zbytky od stolu

Kočky nesní vše, co se jim předhodí. A navíc mohou přestat jíst krmivo, které jim zpočátku nedělalo problém. Ve výzkumném centru Waltham byla prokázána schopnost koček rozlišit krmivo podle obsahu jednotlivých složek, a to bez ohledu na příchuť. Obecně je tak doporučováno podávat průmyslově vyrobenou stravu, která obsahuje všechny klíčové živiny. „Nejnebezpečnějším nešvarem majitelů je podávání zbytků ze stolu. Kočka je jiný živočišný druh a složení lidské stravy pro ni může mít i dlouhodobé zdravotní následky. Dalším problémem může být krmení syrovými surovinami. Někdy v dobré víře podáme kočce syrové maso, ale to může obsahovat různé bakterie nebo i parazity. Lepší je proto poskytovat mazlíčkovi kvalitní průmyslově připravenou stravu, která je založená na vědeckých základech. Tak pro ni děláme to nejlepší,“ říká MVDr. Leoš Železný.