Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Podivín žije se smečkou ovčáků, psi ohrožují místní. Týrání, mají jasno veterináři

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
18. července 2019
05:10

Pozemek plný harampádí a mezi ním na dvě desítky zdivočelých, ustrašených kříženců německých ovčáků. Zvířata se mezi sebou množí, navzájem se napadají a utíkají do vsi, kde děsí místní. Jejich majitel František Doležal (70) se jich ale nechce vzdát, raději se prý zabije.

Podivínský senior, který na okraji Chrudichrom na Blanensku na pozemku svého bratra hromadí odpadky a žije mezi nimi se smečkou psů, si problém nepřipouští. Psy, kteří, jak sám přiznal, ani nemají jména, nemá očkované a obci za ně neplatí. Některé drží na řetězech, část jich pobíhá na volno.

Psi se na pozemku mezi sebou množí, navzájem se napadají a utíkají do vsi Psi se na pozemku mezi sebou množí, navzájem se napadají a utíkají do vsi | Jana Ulrichová

Bez ucha, bez nohy

Nesocializovaná zvířata napadají jeho i sebe navzájem. Jeden pes nemá po šarvátce ucho, další přišel o přední nohu. V době, kdy byly na místě reportérky Blesk tlapek, byla na pozemku i vážně pokousaná fena s hlubokou otevřenou ranou na hlavě. „Oni by se roztrhali. I já od nich byl dokousaný. Jeden mě pokousal a utekl. Už se nevrátil,“ přiznal senior.

V tom, že psi napadají jeho i sebe navzájem majitel problém nevidí. Reportérky viděly na místě zraněnou fenu s obrovskou otevřenou ranou na hlavě, kterou nenechal ošetřit V tom, že psi napadají jeho i sebe navzájem majitel problém nevidí. Reportérky viděly na místě zraněnou fenu s obrovskou otevřenou ranou na hlavě, kterou nenechal ošetřit | Jana Ulrichová

Je to týrání

„Je to velký problém, který řešíme už léta. Psi mu utíkají, lidi se jich tu bojí. Není měsíc, aby mi na stole nepřistála nějaká stížnost,“ řekl starosta Chrudichrom Pavel Holub. Na místo proto poslal inspektory krajské veterinární správy, kteří zjistili u psů strachovou agresi a smečkové chování. Konstatovali, že zvířata týrá tím, že je drží v nevhodných podmínkách a dovoluje, aby si vzájemně způsobovala utrpení. Navrhli proto jejich odebrání.

Radši se oběsím

Senior se ale zvířat nechce vzdát. Reportérkám tvrdil, že je miluje. „Kdybych neměl psy, tak se jdu oběsit nebo skočím pod vlak. Já je živím, vařím jim,“ prohlásil. Dodal, že za ně bude obci platit, pak to ale zase odmítl s tím, že je důchodce. Slíbil, že zvířata bude držet od sebe, aby se dál nemnožila, o kastraci ale nechtěl ani slyšet. S jednou z fen se začal mazlit, vzápětí ji ale praštil po hlavě a tahal ji za čenich. Prý proto, že pokousala jinou fenu.

Případ teď řeší odbor životního prostředí Městského úřadu v Boskovicích, kterému Blesk tlapky nabízí pomoc. Pro případ odebírání zvířat zajistily několik spolků, které jsou ochotny vzít si psy do dočasné péče. Další ještě shání, zájemci, kteří by s umístěním chtěli pomoci, mohou volat na číslo 777599405.

František Doležal řekl, že než by se psů vzal, raději se zabije František Doležal řekl, že než by se psů vzal, raději se zabije | Jana Ulrichová

Porušuje dva zákony

František Doležal porušil podle inspektorů Krajské veterinární správy Jihomoravského kraje hned dva zákony, a to zákon o veterinární péči, protože své psy neočkuje, i zákon na ochranu zvířat proti týrání, a to tím, že je chová v nevhodných podmínkách a tak, že si sami sobě způsobují utrpení, a navíc nezabránil jejich úniku.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Mnau1 ( 18. července 2019 10:57 )

To je tragedie nase zakony na ochranu zvirat.Hlavne, ze se strany predhanely, ktera vypracuje zakon proti tyrani.A nevyresilo se nic.To jsou jenom kecy,aby jako politici vykazovali nejakou cinnost. Krutosti na zviratech se dejou denne a nejsou to jen psi a kocky.Jatka by mely mit sklenene zdi, aby se kazdy mohl podivat na tu hruzu.O tom uz pred 30 lety mluvil Paul McCartney s manzelkou Lindou. Nebo chudery kravy ,telatka, prasatka, ovce, slepice atd.v jakych podminkach ziji ve velkochovech. Taky kdyz se vyvazeji do vychodnich statu,ta cesta plna utrpeni.Chudaci maji polamane nohy,nedaji jim vody.....

cocumysvole ( 18. července 2019 10:33 )

Ti psi vypadají dobře a zdravě i bez drahý veterinární péče. To že se občas mezi sebou poperou? No je to jejich přirozenost. Týraný pes je spíš přetloustlý jezevčík který sotva leze a panička ho nutí pořád něco žrát. To je týrání.

Ciman ( 18. července 2019 10:18 )

Souhlasim aby ty psy odebrali z nevhodnych podminek. Co je to za cloveka ktery hladi fenecku a pak ji prasti do hlavy a ty dalsi ani nerikam. Vybini si vstek na zviratech. Nydlet tady tak konci.

illenne ( 18. července 2019 09:52 )

Dědka zavřít do léčebny , protože tohle není není normální. Psy odebrat a poskytnout jim ošetření. Možná jsem někteří zdivočelí. Ten bordel na pozemku, tam musí být veškerá hmyzí havěť . Za stav na pozemku odpovídá majitel, tedy jeho bratr. Vyzvat ho, aby dal pozemek do pořádku, vypadá to tam jako na skládce. Pokud to nedá do pořádku, tak napařit mu pořádnou pokutu, že něco takového dopustí.

Monikay ( 18. července 2019 08:58 )

je vidět jak jsou ty postupy bezzubé. prakticky na něj nemůžou

Zobrazit celou diskusi