Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Revoluční novinka pro chovatele: V novém registru najdou dárce psí krve

Autor: peb, ČTK - 
31. května 2019
15:28

Nový registr dobrovolných psích dárců Červená tlapka má pomoci psům, kteří potřebují transfuzi krve. Majitelé do něj mohou registrovat větší psy. O vzniku registru v pátek informovali jeho zakladatelé v tiskové zprávě. Zakladatelku projektu Alici Bílou přitom přivedla na nápad zkušenost s vlastním psem, který potřeboval transfuzi.

„Naší fence Jasmíně diagnostikovali cysty na slezině a musela akutně na operaci. Najednou jsme byli postaveni před problém sehnat pro ni doslova v řádu hodin vhodného dárce krve. Na pražské veterinární klinice, kam jsme volali, bohužel zrovna nic na skladě neměli. A ani náš veterinář moc nevěděl, jak nám pomoci, uvedla. 

Darovat krev může dvouletý až osmiletý pes, který váží aspoň 20 kilogramů, netrpí žádnou chronickou nemocí a neužívá léky. Odebírá se asi 250 až 400 gramů krve podle váhy psa, zákrok trvá asi čtvrt hodiny a pes je před odběrem veterinářem vyšetřen.

Na webu je možné vyhledávat na mapě nebo podle poštovního směrovacího čísla a oslovit přes kontaktní formulář, další komunikace je již soukromě. V současné době je evidovaná necelá desítka psích dárců. Většinou dárce evidovaly, případně hledaly veterinární kliniky. Některé provozují i krevní banky, kde je krev několik týdnů k dispozici.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi