Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jezevčíku Matýskovi někdo rozdrtil nohy a přehodil ho přes plot. V podezření jsou popeláři

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang, Ivan D. Hladík - 
30. prosince 2018
05:01

Bylo říjnové poledne, Věra Bugnerová (73) seděla ve svém domku v Chrášťovích na Strakonicku u oběda, když oknem zahlédla, jak jí něco přeletělo přes plot na dvůr. Když vyběhla ven, zjistila, že je to její milovaný čtyřnohý kamarád, jezevčík Matýsek (4).

Pejsek byl vážně zraněný. Seniorka ještě zaregistrovala popeláře, kteří odjížděli od jejího domu. Pozornost ale věnovala hlavně bezvládnému Matýskovi. „Rychle jsem sháněla sousedy, aby mě s ním odvezli k veterináři,“ řekla.

Rozdrcené klouby

Ve strakonickém Vetcentru se ukázalo, že má jezevčík otřes mozku a navíc obě přední nohy rozdrcené v kloubech. Následovala 4,5 hodinová operace.

„Dostal implantáty, kvůli komplikacím pak podstoupil ještě druhou operaci. Stále je u nás hospitalizován, nyní s ním rehabilitujeme. Čekáme, až při chůzi začne zapojovat všechny nohy,“ řekl veterinář Václav Vačkář. Dodal, že podle něj zranění odpovídají úrazu, např. po střetu s autem nebo pádu z větší výšky.

Popeláři zatloukají

Seniorka je přesvědčena, že jí Matýska srazili a pak ještě dolámali popeláři. „Zřejmě ho nechtěně přejeli. Byl jen omráčený, oni si ale asi mysleli, že je mrtvý, a proto mi ho přehodili přes dvoumetrový plot na dvůr," řekla.

Sami popeláři snaše paní Bugnerové přiznali, že na její pozemek vstoupili, protože tam šli na hrušky. Pes přitom zřejmě vyběhl na ulici. To, že by ho přejeli a pak přehodili přes plot, ale popírají.

Jejich nadřízený, Ludvík Němejc z technických služeb, uvedl, že vše osobně prošetřil. „Z pozice své funkce nejsem schopen ani oprávněn provádět jiné kroky, než vznést dotaz na zaměstnance, kterých se věc týká, a podle toho se pak zachovat. Výsledek mého šetření byl ten, že zaměstnanci tvrdili, že na pozemek paní Bugnerové nevstoupili a pejska přes plot nepřehazovali,“ uvedl.

Rozhodne to policie

„Nikdo jiný to udělat nemohl, byli tam v tu chvíli jen oni. Kdyby byli zazvonili a řekli, že ho omylem srazili, pochopila bych to,“ řekla seniorka, která nakonec podala trestní oznámení. Policie potvrdila, že se případem zabývá.

„Vyšetřujeme ho pro podezření z poškození cizí věci. Není však vyloučeno, že by mohlo dojít k překvalifikování na jiný přečin,“ uvedla policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Veterinář Václav Vačkář musel zraněného Matýska operovat dvakrát. Veterinář Václav Vačkář musel zraněného Matýska operovat dvakrát. | Jana Ulrichová

Léčba za desetitisíce

Matýska ještě čeká další rehabilitace, je proto stále v péči Vetcentra. Paní Věra za ním dojíždí, jedno ze setkání jim zprostředkovaly i Blesk tlapky.

„Na Vánoce ho dáme paní domů, pak se sem ale bude muset ještě vrátit na doléčení,“ řekl veterinář. Dodal, že dosud vyšla péče o Matýska na 30 000 až 40 000 korun.

„Víme, že je paní důchodkyně, že nemá moc peněz, nebudeme to proto po ní nijak vymáhat," dodal.

Paní Věra je ale rozhodnutá vše zaplatit, i když na splátky. „Jsem jim vděčná, že mi Matýska zachránili. Jsou to skvělí lidé, nechci jim zůstat dlužná,“ řekla. Pokud by chtěl někdo paní Bugnerové na léčbu jejího psího kamaráda přispět, zde je číslo jejího účtu, ověřené Blesk tlapkami: 1617987153/0800.

oltec ( 30. prosince 2018 20:00 )

divím se že toto sprosté hovado nosí zem špinavec smradlavec

peyschance ( 30. prosince 2018 16:24 )

Pan Yoda očividně neumí číst.

naidka ( 30. prosince 2018 14:49 )

Veterináři si nejvíc účtují za operační úkon, samotná medikace tak malého pejska moc nestojí.

naidka ( 30. prosince 2018 14:46 )

Nechápu, proč paní nezamyká branku od zahrady. Popeláři jí tam chodí na hrušky a ještě jí vypustí a srazí pejska, aspoň ho mohli otevřenou brankou položit na trávu a né ho házet přes plot. Podle videa Matýsek vypadá dobře, určitě se uzdraví, je veselý, to je hlavní.

sisi58 ( 30. prosince 2018 13:54 )

Protože si s ním nechci tykat. Tykám si s přáteli. A to tento podčlověk není.

Zobrazit celou diskusi