Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příběh psího vozíčkáře: Britův život změnila těžká dopravní nehoda

Autor: red - 
4. října 2018
05:00

Život psa, který původně patřil muži bez domova, se razantně změnil téměř před třemi lety. Se svým pánem žil sice na ulici, ten se o něj ale dobře staral a dával mu lásku i potřebnou péči. Krátce před vánoci roku 2015 se ale stala nehoda, při které Brita srazilo auto. 

Jeho pána sice řidič minul o pár centimetrů, pes ale zůstal vážně zraněný. Brit málem zemřel a na „všechny čtyři“ se už nikdy nepostaví. Běhat totiž dokáže pouze s pomocí invalidního vozíku. Našel ale novou rodinu, a dostal tak šanci i na nový život.

Psa srazilo auto a řidič ani nezastavil

Při srážce s autem přitom Brit utrpěl těžký otřes mozku, měl zlomené obratle a porušenou míchu. To znamená, že ochrnnul na zadní tlapky a nemohl sám chodit. Svá zranění zázrakem přežil. Majitelé psů i dalších domácích zvířat dobře ví, že veterinární péče dokáže snadno zatočit s domácím rozpočtem. Ve chvíli, kdy Britův původní majitel neměl ani domov ani rozpočet, zůstal pes, po dopravní nehodě, bez pomoci

Zvíře od bezdomovce zachránili dobrovolníci

„O Britovi jsme se dozvěděli v květnu 2016 a hned jsme se za ním vypravili na Moravu. Podařilo se nám Britova páníčka bez domova přesvědčit, aby nám pejska daroval s tím, že mu poskytneme veškerou potřebnou veterinární péči,“ řekla k příběhu Jarmila Pávková, ředitelka organizace Psí život. „Brita jsme přebírali v opravdu zuboženém stavu, byl celý špinavý a zanedbaný,“ podotkla také.

První Britova cesta z ulice vedla rovnou do veterinární ordinace. „Odborné vyšetření ukázalo, že má zlomeninu třináctého hrudního obratle a jeho úlomky v míše. Kvůli dlouhé časové prodlevě od zranění nebyla už operace bohužel možná,“ konstatovala Pávková. „Také Britova pravá nožička na tom byla velmi špatně, měl jí celou sedřenou až na kost a měl na ní velké proleženiny,“ dodala. Pes navíc trpěl rozsáhlými kožními problémy a měl hnisavý zánět močového měchýře. 

Léčba trvala přes půl roku 

Uteklo půl roku a psí bezdomovec Brit se začal zotavovat. Pravou tlapku se lékařům, díky intenzivní péči a dlouhodobé rehabilitaci, podařilo zachránit. „Podařilo se obnovit reflexy v nožičkách, ale ani tak Brit nechodí a už chodit nebude. Dokáže jimi ale automaticky pohybovat a v invalidním vozíčku se je snaží zapojovat," vysvětluje Pávková. 

 

Ze zubožené hromádky neštěstí se během několika měsíců stal neskutečně milý, nekonfliktní a vděčný pes, který je i přes svůj hendikep plný života. Už nikdy ale nebude běhat za svým pánem bez pomoci koleček a kvůli přerušené míše po něm bude třeba trochu víc uklízet. Vinou úrazu totiž nemá Brit úplně pod kontrolou vyměšování a tak potřebuje častěji venčit. I přes své postižení ale našel nakonec své nové „doma“.

Druhá šance na život

„Kvůli jeho handicapu bylo velmi obtížné najít mu nový vhodný domov. Jediný pokus o adopci bohužel nedopadl dobře, péče o takového pejska zkrátka není vůbec snadná," vysvětluje ředitelka organizace Psí život. Navíc Brit je dost citlivé povahy a hodně upnul na dobrovolníky z organizace, která ho zachránila. A tohle pouto se nakonec ukázalo jako osudové.

Pejsek se stal už před rokem čtyřnohým partnerem jednoho z pracovníků. Dostal se do tak dobré kondice, že letos svou rodinu doprovodil na invalidním vozíčku i na dovolenou na horách. Jeho útočištěm rozhodně není venkovní kotec, ale teplá postel i s peřinou. Díky svému elánu dnes závodí i se svými zdravými, čtyřnohými přáteli.

Zobrazit celou diskusi