Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Proč chodit na dentální hygienu?

 (Autor: Freepik)
6. října 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Správná péče o dutinu ústní je jedním ze základů zdravého chrupu a zářivého, bílého úsměvu. Měli byste si nejen pravidelně a správně čistit zuby, chodit na preventivní prohlídky k zubnímu lékaři, ale také chodit pravidelně na dentální hygienu.

Co je to dentální hygiena?

Jedná se o preventivní léčebný výkon, při kterém jsou odstraňovány příčiny parodontózy, zánětu dásní nebo krvácení dásní. Při dentální hygieně dochází také k odstranění zubního kamene, povlaku na zubech, nežádoucí pigmentace a jiných nečistot, které mohou zubům a ústní dutině škodit. Díky pravidelné dentální hygieně dochází k redukci bakterií, vzniká méně kazů a dojde ke zlepšení stavu vašeho chrupu. Všeobecně je doporučováno navštívit dentální hygienu 2x ročně.

Dentální hygiena je jako lékařský obor velmi mladá, v USA se vyvíjela od roku 1923 a v České republice byl její nástup výrazně pomalejší. První škola pro dentální hygienistky zde byla otevřena až v roce 1996. Od té doby je návštěva zubních hygienistů doporučována jako součást správné péče o zuby.

Co vás čeká při první návštěvě?

Pokud jste nikdy na dentální hygieně nebyli, možná budete cítit lehkou nervozitu, ale nemusíte se vůbec bát, dentální hygiena není nijak bolestivá.

Při první návštěvě se vás hygienistka zeptá na vaši domácí péči o zuby, jak často chodíte na preventivní zubní prohlídky a jestli máte nějaké potíže. Poté hygienistka zhodnotí stav dutiny ústní, dásní a zubů. V případě, že objeví zubní kaz či jiný problém, doporučí vám návštěvu stomatologa. Následuje důkladné čištění chrupu, při kterém se očistí všechny plošky zubů včetně mezizubních prostor. Také vám bude odstraněn zubní kámen i zubní pigmentace. Pokud trpíte parodontózou, doporučí vám hygienistka nejvhodnější řešení a péči. Na závěr vám dentální hygienistka předvede, jak správně čistit zuby.

Pokud je váš chrup v pořádku, dostanete další termín za půl roku.

Proč chodit pravidelně na dentální hygienu?

  • Díky pravidelnosti mohou být odhaleny potenciální problémy se zuby a může být zahájena včasná léčba a vhodná péče.
  • Budete mít hezčí úsměv a lepší dech.
  • Dentální hygienistka vám doporučí, jak si správně zuby čistit a také, jaké pomůcky používat.
  • Budete mít přesný postup domácí péče o chrup na míru vašim potřebám.

Na dentální hygieně můžete také podstoupit bělení zubů, ať už okamžité přístrojové bělení pomocí LED světla, které probíhá přímo v ordinaci, nebo si můžete zakoupit speciální profesionální bělicí sadu pro domácí použití.  

Využijte jednorázový příspěvek 500 Kč na dentální hygienu, který poskytuje VZP všem pojištěncům od 1 roku věku. Více informací naleznete zde. Pozor, příspěvek je u dospělých podmíněn preventivní prohlídkou u praktického lékaře, nikoli preventivní prohlídkou ani pravidelnou prohlídkou u stomatologa.

Dětem a mladistvým do 18 let VZP nabízí tento příspěvek i bez nutné předchozí návštěvy preventivního vyšetření u pediatra.

O tento příspěvek je možné čerpat pouze online, tzn. prostřednictvím aplikace Moje VZP.