Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

1. duben 1989: Pohřbili poslední českou královnu

Císařovna Zita
Císařovna Zita  (Autor: ČTK)
Autor: red - 
1. dubna 2009
05:00

Přesně před dvaceti lety byla ve Vídni okázale pohřbena císařovna Zita. Zemřela v půlce března ve věku nedožitých 97 let. Zita byla poslední českou královnou, byla totiž manželkou posledního rakouského císaře a českého a uherského krále Karla I.

Pohřeb měla téměř stoletá aristokratka okázalý, rakouští ministři přislíbili dokonce vojenské pocty. „Proti pořádání téměř státního pohřbu však protestovali Mladí socialisté jakož i komunisté,“ psala agentura ČTK.

Z naší politické garnitury se samozřejmě nikdo posledního rozloučení neúčastnil. Není se co divit, jednak byla Zita šlechtična, a navíc ještě Habsburská. A komunisti nenáviděli všechny. Honorace z celého světa si ale takovou událost ujít nenechala. Tělo bylo uloženo do Císařské hrobky ve Vídni a srdce spočinulo v klášteře Muri ve Švýcarsku.

Pohřeb oživil vzpomínky na zašlou slávu habsburské monarchie a na to v Rakousku rychle zareagoval výzkum veřejného mínění. Podle něj se pro obnovu monarchie vyslovilo 15 procent obyvatelstva. U nás se myšlenka na návrat monarchie mohla veřejně vyslovit až po revoluci. Česká hrstka monarchistů o sobě dává tu a tam vědět při různých výročích, ale jsou spíš nostalgickým sdružením milovníků historie.

marsilius ( 19. dubna 2009 23:40 )

Samostatná monarchistická kandidátka pro volby do evropského parlamentu: http://www.korunaceska.org/volbyEU2009/kandidati.asp to mi nepřipadá jako projev nostalgického sdružení milovníků historie..

Zobrazit celou diskusi