Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

11. září 2001: Útoky, které změnily New York i Hollywood!

Autor: Blesk magazín, evakk - 
10. září 2011
22:15

Je to 10 let, co do dvou budov WTC zvaných dvojčata, narazila dvě letadla. Mrakodrapy se zřítily, zahynuly tisíce lidí, zmizela dominanta New Yoku. Teroristický čin ovlivnil celý svět. A odrazil se i na filmovém plátně. Asi 45 filmů bylo dodatečně nebo v průběhu natáčení pozměněno, zrušeno úplně nebo byla posunuta jejich premiéra. Změny se týkaly zejména akčních filmů, v nichž se bombarduje, snímků s teroristickou tématikou, ale i filmů, v nichž dvojčata »hrála« pouhé pozadí.

Film: Nosebleed

Co se stalo: nikdy nebyl natočen

„Reprezentují kapitalismus. Reprezentují svobodu. Reprezentují vše, o čem Amerika je. Zničit tyhle dvě budovy znamená dostat Ameriku na kolena!“ Tak zní úryvek ze scénáře, napsaného v 90. letech minulého století. Film Nosebleed o ohrožení „dvojčat“ se měl shodou okolností začít natáčet 11. září 2001. Byl to projekt Jackie Chana a akční snímek měl pojednávat o umývači oken ve WTC, který  náhodou vyslechne plán teroristů na zničení obou budov. Film se nikdy nenatočil.

Film: Spider Man 2

Co se stalo: Zmizela scéna za statisíce dolarů

Premiéra filmu se konala v květnu 2002, ovšem už dávno před tím byla natočena jedna z nejlepších upoutávek ve filmové historii. Scéna byla sice natočena původně jen pro trailer, ale režisérovi Raimimu se tak líbila, že ji chtěl vložit i do filmu samotného. Spiderman mezi dvě věže WTC utká pevnou síť, do které se chytí vrtulník… Ovšem po 11. září scéna musela zmizet. (Chcete ji vidět? http://film.moviezone.cz/spider-man/trailery) a byla nahrazena pohledem na nový Manhattan.

Film: Protiúder

Co se stalo: Odložená premiéra

Film s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli měl mít premiéru v říjnu 2001, byla však odložena až na únor 2002, protože hlavní hrdina, hasič Gordy Brewer, se mstí teroristům v Kolumbii za smrt svých blízkých. Teroristé v Chicagu zatím plánují další atentát… V kontextu s teroristickým činem v New Yorku se filmové společnosti nezdálo vhodné snímek poslat do kin (proč ještě děsit obyvatele Chicaga?). Stažen byl také oficiální podtitul filmu: Když válka zasáhne domov

Film: Zoolander

Co se stalo: Dvojčata byla vygumována

Komedie Bena Stillera, který se tu představuje jako model Derek Zoolander, se odehrává v prostředí módy v New Yorku. Byla natočena před útokem a pak bylo tedy nezbytné obě věže WTC z filmových scén vymazat nebo je alespoň počítačově zatemnit. V celém filmu se pohled na celý dolní Manhattan nikdy neobjeví.

Film: Lásce na stopě

Co se stalo: WTC digitálně zmizel

Romantická komedie o osudu a lásce se odehrává v New Yorku a ve všech scénách byly věže WTC digitálně odstraněny.

Film: Muži v černém II

Co se stalo: musel se přepsat scénář

Pokračování původní sci fi komedie se celé mělo odehrávat ve World Trade Centru, tedy ve „dvojčatech“. Po teroristickém útoku musel být scénář kompletně přepsán.

Film: Stroj času

Co se stalo: vystřižené scény

Z hotového filmu se musely vystřihnout scény ohnivých meteoritů, které padaly na Manhattan. Působilo by to prý na diváky depresivně a nechodili by do kina.

Film: Velký průšvih

Co se stalo: odložená premiéra

Komedie  v hlavní roli s Timem Allenem je o tom, jak tajemný kufřík s atomovou bombou změní život několika lidí. Je třeba kufřík vysledovat a deaktivovat, než vybuchne. Premiéra, plánovaná na podzim 2001 byla odložena o rok. Téma výbuchů bylo prostě příliš výbušné.

Film: Ulice New Yorku

Co se stalo: odložená premiéra, změna plakátu

Romantická komedie o životě singles v New Yorku měla mít premiéru v druhé polovině září 2001, ta však byla odložena až na konec listopadu. „V dané chvíli se mi to nezdálo vhodné,“ řekl  viceprezident společnosti Paramount Rob Friedman.  Změnil se také oficiální plakát. Na tom původním bylo newyorské panorama s výraznými dvojčaty nahrazeno tmavomodrým pozadím.

Film: Poslední loupež

Co se stalo: odložená premiéra

Další film, který měl mít premiéru v září 2001. Ta byla odložena o tři měsíce kvůli jediné scéně -  hlavnímu hrdinovi Joe Mooreovi (Gene Hackman) se podaří mazaně obejít bezpečnostní prohlídky na letišti.

Filmy o 11. září

Teroristický útok na dvojčata byl v hraném filmu dlouho tabu. Až k pátému výročí, tedy v roce 2006 se objevily dva snímky.

Let číslo 93

Americko-britský hraný film režiséra Paula Greengrasse o osudu cestujících a posádky letu 93.

Je to příběh o 44 lidech, které začínáme sledovat od příjezdu na letiště a pak v reálném čase absolvujeme jejich 90minutovou cestu vstříc obrovskému hrdinství tváří v tvář téměř jisté smrti,“ vypráví režisér Paul Greengrass. Při natáčení filmaři úzce spolupracovali s pozůstalými po pasažérech a členech posádky a využívali všechny dostupné materiály, které dokumentovaly osudný let a události na jeho palubě, jež vedly až k pádu letadla v Pensylvánii. Místo scénářů dostali herci natočené dokumenty o svých postavách, které jim pomáhaly lépe se s rolí ztotožnit. Aby snímek působil skutečně věrně, někteří pracovníci letištních kontrolních věží, kteří tuto tragédii pocítili jako první, si v Letu číslo 93 zahráli sami sebe.

World Trade Center

Americký hraný film režiséra Olivera Stonea z roku 2006.

Skutečný příběh dvou mužů, kteří jako poslední vyvázli živí z pekla Světového obchodního centra. Policisté Will Jimeno (Michael Pena) a John McLoughlin (Nicolas Cage) na rozdíl od svých kolegů jako zázrakem přežili, ovšem jsou zaživa pohřbeni pod šesti metry sutě. Přestože se navzájem nemohli vidět, slyšeli se a vzájemně si dodávali odvahu. To jim zachránilo život. Od svobody je totiž dělilo nekonečných dvanáct hodin, po které se k nim dostávali záchranáři.

Aby film co nejvěrněji odpovídal skutečnosti, točil se v reálných lokacích (pouze záběry ze zřícených budov pochopitelně vznikly ve studiu) a chronologicky. I proto ho ostřílený veterán Nicolas Cage považuje za jedno z nejnáročnějších ve svém životě. „V každé vteřině, kdy mě kamera snímala, jsem se ze sebe snažil dostat to nejlepší, protože jsem měl pocit, že tentokrát to má opravdu smysl,“ vysvětluje Cage.

Zobrazit celou diskusi