Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka vrací úder: Boj za exhejtmana Zimolu chce Jihočechům překazit

Autor: ČTK, ula, vei - 
22. května 2017
20:05

Stanovy sociální demokracie neumožňují podle předsedy strany Bohuslava Sobotky svolání rozhodčího řízení. Právě to navrhla jihočeská ČSSD kvůli vyškrtnutí bývalého hejtmana Jiřího Zimoly z kandidátní listiny pro podzimní parlamentní volby. Lídr ČSSD na jihu Čech Stanislav Mrvka pro Blesk.cz uvedl, že záleží na výkladu stanov. Počká si na to, až svůj pohled Sobotka dodá písemně. 

Rozhodčí řízení podle stanov řeší pouze spory mezi členy sociální demokracie nebo členy a orgány strany. Nemůže ho vést jeden z kolektivních orgánů ČSSD proti jinému, uvedl v pondělí Sobotka.

Místopředseda jihočeské ČSSD Jaromír Novák v reakci na Sobotkova slova řekl, že o svolání rozhodčího řízení tedy zřejmě požádá některý z členů vedení jihočeské ČSSD, aby to bylo v souladu se stanovami. Vedení sociálních demokratů v regionu bude o situaci ještě jednat. „Ale preferujeme cestu diskuse před silovým řešením. Proto chceme využít možnosti rozhodčího řízení,“ řekl. Dodal, že jihočeská ČSSD nebude čekat s žádostí o rozhodčí řízení na návrat Zimoly, který je teď v zahraničí. Proto o řízení pravděpodobně požádá jiný člen jihočeského krajského výkonného výboru. 

„Tím spíše ne ve chvíli, kdy právě předsednictvo je orgánem, který stanoví sedmého rozhodce v případě, že se na něm nedohodnou strany sporu,“ prohlásil premiér a šéf ČSSD. Vedení strany Zimolu z kandidátky v pátek vyškrtlo s odůvodněním, že nechce, aby problémy, které vedly k jeho rezignaci, zatěžovaly ČSSD v předvolební kampani. Předseda jihočeských sociálních demokratů figuroval na posledním 22. místě kandidátní listiny.

Zimola promluvil před krajskými volbami o tom, jak s rebely chtěl „sejmout“ Sobotku:

Video  Zimola o tom, jak s rebely chtěl »sejmout« Sobotku: Byla to jen milá večeře.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Je důležité připomenout, že s výjimkou změny na posledním místě kandidátky nedošlo ze strany vedení ČSSD k žádné jiné úpravě a bylo respektováno jak krajským výborem navržené pořadí kandidátů, tak osobnost navrženého lídra,“ sdělil Sobotka. Věří tomu, že jihočeská ČSSD bude rozhodnutí předsednictva respektovat.

Také první místopředseda ČSSD Milan Chovanec se domnívá, že podle stanov nemůže požadavek na řízení vznést jihočeská krajská organizace. Se zněním jejího rozhodnutí se musí teprve seznámit, přesně ho nezná. Já si hlavně myslím, že tu námitku by musel položit pan exhejtman Zimola. Podle stanov podle nás nejde, aby se orgán domáhal řízení s orgánem, to znamená aby KVV Jihočeského kraje se domáhal jakéhosi smírčího řízení s předsednictvem strany,“ řekl Chovanec ČTK v Plzni. Při vyškrtnutí Zimoly z kandidátky podle Chovance postupovalo předsednictvo strany v souladu se stanovami a se schváleným plánem příprav na volby a zásad pro sestavení kandidátky. „Nevidíme tam žádný právní problém,“ uvedl. Pokud se dobře pamatuje, hlasování předsednictva bylo 21:1 pro vyškrtnutí Jiřího Zimoly. „Já jsem byl pro,“ dodal Chovanec.

Postup vedení strany podpořil místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se pátečního jednání neúčastnil. Hlasoval by ale rovněž pro vyškrtnutí Zimoly z kandidátky, protože jeho kauzy by prý strana mohla hájit jen složitě.

Zimola funkci opustil, aby umožnil vznik nové krajské koalice ČSSD, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012. Předchozí koalice, v níž figurovali sociální demokraté, ANO a Jihočeši 2012, se rozpadla kvůli kauzám výstavby rekreačního domu pro Zimolu a systému odměn pro vedení ve společnostech jihočeských nemocnic.

Jiří Zimola chce do Sněmovny:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
rego- ( 27. května 2017 13:11 )

Pokud toto tupé samolibé zubaté vejce zaprtek Sralbotka opět bude ve vládě,bude zle..natož u moci..To už se raděj odstěhovat na Ukrainu..Jedina naděje jsou Zeman s Babišem,to jsou politici co umí a nekradou a nelžou jako Sobotka,Kalousek atd..Jedině s ANO bude dobře!!!!!

joudajoudovy ( 23. května 2017 09:54 )

aby se udery nevratily zpet k sobotkovi? ani jedno oko nezustane, smichy, suche.

Nezadat ( 22. května 2017 23:41 )

lambrika ( 22. května 2017 21:41 )

dnes už i VV by získali víc hlasů než ČSSD

milofr ( 22. května 2017 21:27 )

Dobře to Slávek dělá, hezky ty socany potápí k bodu nevolitelní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa