Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Plán otce ubodaného Petra krotí vedení komunistů: Trest smrti v programu nemáme

Autor: Václav Lang - 
22. dubna 2017
06:40

Jsem pro obnovení trestu smrti, řekl v rozhovoru pro Blesk.cz Kamil Vejvoda, který kandiduje za KSČM do Sněmovny. Ke konečnému trestu se přiklání i kvůli svému synovi Petrovi (†16), který před třemi lety padl za oběť vražedkyni Barboře Orlové ve žďárské škole.

„Za sebe bych trest smrti určitě obnovil. Samozřejmě by to nesmělo být okamžitě poté, co člověk spáchá nějaký trestný čin, abychom ho hned dali na elektrické křeslo, to je nesmysl. Ale s odstupem nějaké lhůty, třeba pěti let, aby se nestal nějaký omyl,“ řekl Blesku Vejvoda.

O syna přišel v říjnu 2014 poté, co ho ubodala schizofrenička Barbora Orlová, když bránil spolužačku. Vejvoda chce své síly upnout právě na to, aby se už podobné případy nestávaly. Rád by například duševně nemocným lidem nařídil nosit elektronické sledovací náramky, jako mají domácí vězni.

Šéf komunistů Filip: Jsme vázáni smlouvami

Se zavedením trestu smrti mají ale jeho straničtí šéfové problém. „Je to názor kolegy Vejvody, na který má právo. Já si jako právník a politik nedovedu představit výsledek jednání o vypovězení tolika mezinárodních smluv, kterými je ČR vázána, a jejich dopad na naši zemi. KSČM to v programu nemá,“ uvedl pro Blesk.cz šéf komunistů Vojtěch Filip.

Se stejnými argumenty jej odmítl i místopředseda KSČM Jiří Dolejš: „Česká republika je státem, který je vázán mezinárodní smlouvou o zákazu trestu smrti. KSČM to plně akceptuje, ostatně couvnout od těchto úmluv by nemělo zjevně na zločinnost vliv,“ řekl.

Zdrženlivě se k trestu smrti v rozhovoru pro Blesk.cz nedávno vyslovil i místopředseda KSČM pro ideologii Josef Skála. „Možná existuje kategorie trestných činů, velmi brutálních, nelítostných, kdy jich následně ani pachatel nelituje, kdy bych o obnovení trestu smrti možná uvažoval, řekl.

Ale jsem si vědom, že trest smrti je nástroj, kterého lze zneužít a nelze jej vzít zpátky. Nikterak neagituji za obnovení trestu smrti. Určitě bych nic takového neinicioval, dodal Skála.

Video  Metál pro Petra Vejvodu, který bránil spolužačku.  - Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
pablo41 ( 22. dubna 2017 08:34 )

A otec toho chlapce-hrdiny to při vstupu do spolku vrahů už musel vědět.

komarov ( 22. dubna 2017 07:46 )

 Komouši beztak zneužívali trest smrti proti slušným lidem k likvidaci svých protivníků

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa