Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dost mocenskému monopolu Babiše, burcuje Bělobrádek po námluvách s Gazdíkem

Autor: ČTK, zst - 
19. března 2017
15:00

KDU-ČSL se už nemůže spokojit s tím, že bude hrát roli jazýčku na vahách. Pokud chce zabránit monopolizaci moci, musí být silným hráčem. A tomu může lidovcům pomoci koalice s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). V článku na internetových stránkách KDU-ČSL to uvedl lidovecký předseda Pavel Bělobrádek. Zároveň napsal, že z hodnotového hlediska volební koalice pro lidovce žádný problém nepředstavuje.

„Doby první republiky, kdy díky politickým dohodám stranických lídrů mohla být lidová strana vždy 'u toho' a tedy i s malým počtem mandátů ovlivňovat osudy země, jsou pryč. Standardní pluralitní stranická demokracie je oslabená a to, co hrozí, je naopak faktický mocenský monopol nového protestního hnutí (ANO Andreje Babiše, pozn. red.), které se touto svou ambicí vůbec netají,“ napsal Bělobrádek.

KDU-ČSL má podle něj v sobě zakotvenu snahu vyvažovat a stabilizovat politické spektrum a bránit extrémům. „V dnešní době už tak nelze činit z pozice onoho pověstného jazýčku na vahách. Ale pouze z pozice oné luxovské třetí síly, která bude rovnocenným a silným hráčem. Utvářením koalice se STAN tedy v žádném případě nerezignujeme na naše poslání. Právě naopak - snažíme se ho realizovat ve změněných podmínkách,“ napsal.

Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL i Sněmovny , po boku Pavla Bělobrádka a Mariana Jurečky Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL i Sněmovny , po boku Pavla Bělobrádka a Mariana Jurečky | ČTK

Přes hodnoty lidovců nejede vlak, tvrdí Bělobrádek

Z programového hlediska podle Bělobrádka není spolupráce lidovců se Starosty žádný problém. KDU-ČSL neustupuje ze svých zásadních hodnot. „Jasně jsme si při jednání se STAN řekli, že přes ně nejede vlak a také jsme dostali závazný slib, že nikdo z nominantů starostů nebude hlasovat proti našim zásadám v otázkách rodiny, manželství či bioetiky,“ uvedl.

Na kandidátkách také budou pouze lidé, která si obě uskupení navzájem schválí, uvedl. Nehrozí tak, že by za koalici kandidoval do Sněmovny někdo, koho KDU-ČSL nebo STAN považovali za zkompromitovaného nebo nedůvěryhodného.

Z 10procentní hranice šéf KDU-ČSL strach nemá

Podle Bělobrádka ani není třeba mít obavy z desetiprocentního volebního prahu, který musí koalice překročit pro vstup do Sněmovny. Připomněl, že při podzimních krajských volbách, kdy se nehlasovalo v Praze, oba subjekty získaly dohromady zhruba 480 tisíc hlasů. „Při šedesátiprocetní volební účasti je na překročení desetiprocentní hranice třeba půl milionu hlasů. Přičemž těch 480 tisíc hlasů jsme získali při účasti 35 procent, při vyšší účasti by jich logicky muselo být více,“ napsal Bělobrádek.

„Ale hlavně, my bychom si měli zakázat mluvit o desetiprocentní hranici. Malý je pouze ten, kdo si dává malé cíle. My musíme mířit daleko výš,“ uvedl. Podle něj je v Česku velká poptávka po slušné a nepopulistické volební alternativě.

Bělobrádek bojuje s roztroušenou sklerózou. S nadsázkou řiká, že neví, kdy také skončí na vozíku, i proto se angažuje například v projektech skupiny handikepovaných The Tap Tap:

Video  Rozhovor s Pavlem Bělobrádkem o hraní na kytaru i nemoci.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Video  Šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek se snaží podporovat Jedličkův ústav. S The Tap Tap si zahrál ve Státní opeře, teď přijal výzvu ke slanění Nuselského mostu.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Nezadat ( 20. března 2017 16:25 )

Nezadat ( 20. března 2017 16:14 )

socan68 .Máte na mysli toho čuráááka s KDU-čsl?Tak to vám dávám za pravdu.

salto ( 20. března 2017 09:09 )

Že by naši usouženou republiku potkalo to štěstí, že by se ta chamraď v koalici se svoločí nedostala do Parlamentu?

Nezadat ( 20. března 2017 08:30 )

Konečně dobrá zpráva po ránu,2 ***ské strany jedním vrzem po volbách v pr deli.O 10% si mohou jen zdát v opileckém stavu.

joudajoudovy ( 20. března 2017 06:57 )

chudacek prvok ani nevi o co go a bude cinit prohlaseni bohuzel, agenda k priznani socialnich davek se lisi od priznani statnich ci eu dotaci. zde nestaci zastirat nemakacenstvi, ale musis predlozit vypracovany projekt, ktery nekdo posoudi, schvali a penize vyplati. v pripade babise se te nemusim ani ptat, kdo takto konal? ale pripomenu, vlady ods, oda, us, top, vv, flaterniku, zelenych, ale i socanu.... bohuzel, prijem socialnich davek se neda srovnat s podnikanim. zde se prijem slozenky pocita mezi primitivni ukon, ale v podnikani musis mit alespon zakladni znalost o typu ucetnictvi, odpisech i novelizaci zakonu. bohuzel, jednani na uradu prace je odlisne s financnim uradem, ktery nikoho z kuze nestahuje, nebot se drzi zakonu, ktere poslanci i senatori z tradicnich politickych stran tak dlouho pripominkovali, az z toho vysel nekolika strankovy pasvil. a tudiz, jako vzdy, placas chimery a places na spatnem hrobe. at ti kalousek venuje cas, aby ti vysvetlil zaklady a seznamit te s realitou od kdy zakony mely ucinnost. porovnavaci a vylucovaci metodou prijdes na puvodce. na exponovanem miste by nemeli sedet zavistivy hrabosi...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa