Vitula je obdivovatel vědy a vesmíru, ale se sportem prý nekamarádí. Je ženatý a má dvě dcery. Zkušenosti sbíral na ministerstvu práce a sociálních věcí, kde působil jako první náměstek. Kromě toho, že je starostou města Židlochovice, působí také jako zastupitel Jihomoravského kraje.

V živě vysílané debatě Blesku Vitula řekl, že ambice dostat se dál než do krajské politiky nemá. „Mě spíš láká exekutiva, to znamená, že bych se radši pohyboval v úrovni řízení než v legislativě, to znamená například vedení kraje, toho se určitě rád ujmu,“ připustil.

Co dalšího Vitula v debatě řekl? Podívejte se na celý záznam:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů z Brna: O pančování vína, přesunu nádraží a falešné mluvčí kraje Blesk.cz

Největším problémem Jihomoravského kraje jsou podle Vituly silnice. „My navrhujeme, že přesuneme docela významný balík z toho, co se dnes rozdává, přes 800 milionů na různých dotacích, právě do oprav komunikací,“ řekl Vitula.

Další věc, která podle něj není tolik viditelná, ale o to je důležitější zejména z dlouhodobého hlediska, je příprava na čerpání strukturálních fondů. „Tam je potřeba říct, že třeba v oblasti, která mě extrémně zajímá, a tou je vzdělávání, je kraj vyloženě nepřipraven. Musím říct, že kraj selhal v přípravě projektů, které se měly nachystat, a dneska už mohly být pomalu rozjížděny,“ upozornil.

Jan Vitula se stal v březnu 2013 šéfem Fondu dalšího vzdělávání, kde čelil kritice, že si do jeho vedení přivedl své spolustraníky. S Jaroslavem Kacerem a Jindřichem Zuziakem se znali z brněnské TOP 09, oba se stali jeho spolupracovníky. „Když někam nastupujete do vrcholového managementu, do organizace, která má řekněme 150 lidí, tak jak jsme měli tam, tak si s sebou většinou přivedete někoho, na koho se můžete spolehnout. Já jsem neudělal nic jiného, než že jsem si s sebou přivedl dva lidi, kterým jsem opravdu věřil,“ vysvětlil.

Další otázky vyvolal i nedostatek podrobných informací o připravovaných projektech, i to ovšem Vitula smetl ze stolu. „To je úplný nesmysl, ty projekty visely na webu, navíc my jsme přípravu těch projektů zachytili v nějaké fázi, když jsme tam nastupovali, takže probíhala i diskuse na ministerstvu, kdokoliv z novinářů se přihlásil, ty informace mohl bez problémů dostat,“ dodal.

Co vzkázal svým voličům během třicetivteřinového monologu? Podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry jižní Moravy. Co slíbili voličům? Blesk TV

Fotogalerie
5 fotografií