„Podle mě pan Assange má dostatečnou svobodu slova, ale každý z nás má svoji odpovědnost,“ reagoval Kalina na dotaz Blesku, zda svou kritiku Assangeova vystoupení prostřednitvím telemostu v Jihlavě nepřekročil mez svobody slova. Chybu vidí spíš na straně pořadatelů loňského festivalu v Jihlavě, kde je Kalina náměstkem primátora.

Takto se Kalina vyjádřil k otázce kolem Juliana Assange:

Video
Video se připravuje ...

Lídři z Vysočiny: Co by jim mohlo u voličů uškodit? Blesk TV

„Nepovažuji za hradniské, pokud se schovává na velvyslanectví, pokud skutečně je to člověk, který je nevinný, nedopustil se žádného deliktu. Uctívá svobodu, tak by měl za ni nést i následky,“ dodal. Julian Assange několik let pobývá na ambasádě Ekvádoru v Londýně. Ve Švédsku ho stíhají za sexuální delikt, on tvrdí, že je to záminka, aby mohl být vydán do USA kvůli zveřejnění tajných informací.

I přes nevoli Kaliny se Assange dostal loni na podzim v Jihlavě ke slovu. Prostřednictvím telemostu během festivalu dokumentárních filmů.
Autor: Václav Lang, Blesk.cz

Padesátiletý Jaromír Kalina vystudoval VŠCHT a řadu let působil ve sklářství a později jako sládek v jihlavském pivovaru. V roce 2011 vstoupil do KDU-ČSL a dnes je předsedou její krajské organizace na Vysočině. Od roku 2014 je radním a náměstkem primátora v Jihlavě.

Mezi problémy svého kraje jmenoval v debatě Blesku vodu, respektive sucho. Přimluvil se, aby se více peněz uvolnilo na přípravu projektů bojující proti suchu. Zastal se také církví požadujících navrácení majetku zestátněného komunisty.

Video
Video se připravuje ...

Jaromír Kalina (KDU-ČSL): Stát se angažuje v restitucích, to není demokratické Blesk TV

Za důležité považuje rovněž přesunutí dopravní zátěže jinam: „Naším cílem je určitě převést část osobní, a hlavně nákladní dopravy mimo dálnici D1. Tady se budeme bavit asi o vysokorychlostních tratích, budeme se tady samozřejmě bavit i o tom, že současná oprava dálnice velmi komplikukuje i situaci přilehlých obcí, takže je to samozřejmě i o obchvatech,“ prohlásil.

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry z Vysočiny. Na co lákají voliče? Blesk TV

Jaromír Kalina má manželku a čtyři děti. Má rád muziku a říká o sobě, že je odkojen hard rockem. Z koníčků a zálib preferuje ještě jízdu na kole, tenis a četbu, přičemž dává přednost historii a literatuře faktu. Je od dětství věřící, navštěvuje bohoslužby v kostele sv. Jakuba. Naopak jeho neřestí je kouření.

Podívejte se na celý záznam předvolební debaty na Vysočině:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty z Vysočiny: Uprchlíci, jaderný odpad a tragická D1 Blesk TV