Vitální komisařka zasedá ve volebních komisích už od roku 1948. Vynechala jen jednou, když si před pár lety vyrazila na dovolenou. Se členy komise tvoří sehraný tým, někteří s ní dohlížejí na průběh voleb desítky let. „Vždycky jim navařím, připravím občerstvení. Jinak si to ani neumím představit,“ poznamenala.

Letos navíc pekla i večer před volbami pečený čaj. Jeden z členů komise ho totiž chtěl ochutnat. „Dala jsem tam jahody, rybíz, pomeranč i rakytník. Je moc zdravý,“ konstatovala.

Většinu voličů dobře zná, stejně jako ji má stále v povědomí několik generací obyvatel ve městě. Pracovala totiž 26 let jako vedoucí kulturního domu a 28 let vedoucí kina. „Je mi čtyřicet let a dodnes mám v živé paměti, jak důrazně nám jako dětem vysvětlovala, že se do divadla chodí včas a v uličce se prochází čelem k sedícím,“ usmíval se muž, co právě odvolil.

Elán nejstarší členku stále neopouští. Vede Klub důchodců města, je předsedkyní okresního výboru svazu postižených. Každý rok vozí autobus seniorů do Kašperských Hor na rekondiční pobyt. Její celoživotní láskou je ale divadlo. „Dvacet let mám předplatné do Státní opery. Rodině říkám, na Vánoce nechci žádné dárky, jen vstupenky. Musím ale do divadla jezdit vlakem, protože v Praze není kde zaparkovat,“ posteskla si majitelka Škody 125. Řidičák vlastní 52 let a stále si dojede, kam potřebuje.

„Odhaduji, že přijde tak 62 procent voličů. Míváme většinou největší účast,“ poznamenala komisařka. A co ji na práci ve volební komisi stále láká? „Mám ráda ten styk s lidmi. Občas s nimi prohodím pár slov. Většinu voličů totiž dobře znám. Veselí má jen šest a půl tisíce obyvatel,“ dodala.

Fotogalerie
5 fotografií