Tradice přípravy vánočních cukrovinek je hluboká, v historických záznamech jsou zmiňovány už v 16. století. Ale v jiné podobě, než jej známe dnes. První recepty na tradiční vánoční cukroví, jak jej známe dnes, se v kuchařských knihách začaly objevovat až na počátku 19. století.

Vánočka s muzikou nebo peřinky

Na Vánoce nesměla chybět vánočka. Dříve bývala hlavním jídlem, které se podávalo s omáčkou připravenou z různých druhů ovoce. Té se říkalo rozvárka nebo taky muzika.

Kromě vánočky byly oblíbené i tzv. peřinky. Malé buchtičky z kynutého těsta se pekly několik dní před Vánoci, podávané ale byly až na Štědrý den. Před jídlem se polévaly horkým mlékem a byly sypané například mákem nebo sušeným ovocem. Sváteční cukrovinky se připravovaly z dostupných surovin nebo výpěstků. Základem těst tak bylo sádlo, sušené i čerstvé ovoce, víno, mrkev, rozinky nebo brambory a pro doslazování býval používaný med.

Jak je to dnes?

Základ je dnes vesměs všude stejný – nejčastěji se pečou vanilkové rohlíčky, linecké cukroví a perníčky. A jako poslední pečeme cukroví krémové, např. vosí hnízda nebo plněné ořechy. Teď je správný čas vrhnout se také na přípravu nepečeného cukroví, jako jsou například rumové nebo kokosové kuličky.

Všechno cukroví můžete ukládat do jedné krabice nebo stejného potravinového boxu, navzájem si ničím nevadí. Pokud ani těsně před Vánoci cukroví není změklé, můžete vyzkoušet osvědčené rychlé triky cukráře Pavla Meduny.

Aby cukroví změklo...

1. Za pomoci jablka

Rozkrojte jablko na poloviny a vložte jej do boxu nebo krabice s cukrovím.

2. Pomocí vlhké utěrky

Cukroví uložte o papírové krabice a tu podložte vlhkou utěrkou. Cukroví do sebe vlhkost natáhne a postupně změkne.

3. V troubě

Nahřejte troubu na 120 °C, vložte do ní hrnek s horkou vodou a poté plech s cukrovím na cca 10 – 15 minut. Cukroví do sebe natáhne potřebnou vlhkost a zvláční.

VIDEO: Rumové kuličky: recept na snadné vánoční cukroví

Video
Video se připravuje ...

Rumové kuličky: recept na snadné vánoční cukroví 

Zdroj: Globus