Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Do Vánoc zbývá přesně 14 dní: Pomůže velký adventní kalendář svátečních příprav! Co a kdy udělat?

/
  • 10. prosince 2019 ● 11:34

    Do Štědrého dne zbývá přesně 14 dní! Pokud jste začali pomalu propadat panice, že nestíháte vánoční úklid, nezoufejte, máme pro vás návod, jak to stihnout postupně, pěkně den po dni a »nezbláznit« se přitom!

  • 1.

    DNES, 14 DNÍ DO VÁNOC

    Pokud máte doma děti, udělejte velkou čistku hraček. Stranou dejte ty, se kterými si už nehrají, a udělejte místo pro nové, které možná donese Ježíšek. Pokud máte doma hračky, které jsou v perfektním stavu, můžete je věnovat buď do dětských či azylových domovů, nebo do nemocnic. Určitě ještě někomu udělají radost.

    Autor: Shutterstock

  • 2.

    STŘEDA 11. PROSINCE 

    Stejnou čistku můžete udělat i ve svém šatníku. Vyndejte všechno oblečení ven ze skříní a postupně vracejte jen to, které opravdu nosíte! Zbytek rozdělte na hromádky: 1. vyhodit, nedá se už vůbec nosit, 2. dobrý stav, dám kamarádkám nebo prodám, 3. musím si to ještě rozmyslet.

    Praská vaše skřín ve švech? Musíte se zbavit zbytečný kousků!
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    ČTVRTEK 12. PROSINCE 

    Po úklidu v dětském pokojíčku a v šatníku přichází na řadu kuchyň a především špajz! Opět – vyndejte vše zkontrolujte datum spotřeby. Vyhoďte vše prošlé a to, co nebudete používat, nabídněte dál... Vyklizené skříňky nezapomeňte pořádně vytřít a nechat dobře vyschnout, než tam věci vrátíte.

    Vyzrajte tentokrát na předvánoční stres!
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    PÁTEK 13. PROSINCE

    Dnešní den bude patřit lednici. Ukliďte ji, vytřiďte prošlé potraviny, vytřete! Pokud odmrazujete mrazák, tak nyní je ten pravý čas! Ve zbylém čase se zaměřte na dveře v bytě, které umyjte.

    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    SOBOTA 14. PROSINCE 

    Patříte mezi ty, kteří chtějí mít na Vánoce čistá okna? Teď je vaše chvíle. Tento víkend se do toho pusťte a zapojte do toho celou rodinu! Nezapomeňte otřít žaluzie od prachu a do pračky hoďte záclony!

    Autor: Shutterstock

  • 6.

    NEDĚLE 15. PROSINCE 

    Dnes si udělejte volný den a vyrazte s rodinou nasávat vánoční atmosféru na trhy. Nepřemýšlejte nad úklidem, ani nad tím, co vše musíte ještě udělat...

    Autor: fotografové Blesku

  • 7.

    PONDĚLÍ 16. PROSINCE

    A teď si připravte nervy, tento den totiž budete věnovat utírání prachu ze všech sošek, skleniček a všeho možného, co máte doma vystavené a čemu se říká »lapače prachu«. Takže si připravte kýbl, vodu, případně nějaký přípravek a také nervy. Hurá na to.

    Předvánoční úklid
    Autor: profimedia.cz

  • 8.

     ÚTERÝ 17. PROSINCE

    Zkontrolujte seznam ježíška, zda máte opravdu vše pořízené a na nikoho jste nezapomněli. Klidně si vezměte tužku a vše hoďte na papír, ať to máte na očích. Následující dny budou v obchodech náročnější, tak je lepší mít vše pohromadě. Pokud máte domácího mazlíčka, nezapomínejte ani na něj.

    Autor: istock

  • 9.

    STŘEDA 18. PROSINCE

    Ve středu se vrhněte na světla, která máte doma. Otřete je od prachu. Pokud některé nesvítí, vyměňte při té příležitosti žárovku. Zaměřte se v tento den také na koberce, které vyčistěte, a pokud vám zbude čas, vysát můžete i matrace.

    Autor: Shutterstock.com

  • 10.

    ČTVRTEK 19. PROSINCE

    I kuchyňské spotřebiče si zaslouží vaši pozornost. Důkladně je všechny umyjte. Nezapomeňte tedy ani na vnitřek trouby, nebo na to, co máte uložené ve skříňkách – toastovač či friťák. Vydrbejte i odpadkový koš (zvenčí i zevnitř).

    Autor: Shutterstock.com

  • 11.

    PÁTEK 20. PROSINCE

    Pátek věnujte klasickému úklidu, který provádíte běžně. Prach, vysávání, vytírání. Koupelna, záchod, prostě tak, jak to máte doma nastavené!

    Zvládněte předvánoční úklid bez problémů a ještě ušetřete
    Autor: Profimedia

  • 12.

    SOBOTA 21. PROSINCE

    Všechny papíry a krabice, které máte doma připravené, odneste do popelnice na tříděný odpad. Po nadílce od Ježíška budou přeplněné. Stejně tak to udělejte i s dalším tříděným odpadem. Vše musí pryč z domu.

    Autor: istock.com

  • 13.

    NEDĚLE 22. PROSINCE

    Máte zabalené všechny dárky pod stromeček? Projděte si své tajné skrýše a zkontrolujte, zda máte opravdu vše přichystané. Případně neděli věnujte této příjemné »ježíškovské činnosti«. Úklid máte zvládnutý, zbývá jen vyprat lůžkoviny a čistě povléknout postele!

    Autor: profimedia.cz

  • 14.

    PONDĚLÍ 23. PROSINCE

    Poslední den si nechte jako rezervní, a pokud po balení dárků vznikl nějaký nepořádek, zlikvidujte ho a vysajte. NEZAPOMEŇTE na vánoční nákup potravin! Obchody se zítra úderem 12:00 zavřou a znovu otevřou až v pátek 27. prosince.

    Autor: Mária Rušinová, Michal Protivanský

  • 15.

    ÚTERÝ 24. PROSINCE

    Dnešní den si užijte v klidu a pohodě. Nazdobte stromeček a připravte sváteční večeři.

    Autor: iStock.com

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy