Dárek od ROH a Mikuláše

O tom, že jsou vánoční kolekce stále hitem, na který se nezapomíná, svědčí i komentáře pod dobovou reklamní fotografií. Většině pamětníků se vybaví, co cítili, když jako děti krabičku s čokoládovými figurkami otevřeli poprvé...

Mnozí je dostali od Mikuláše. A ten zase pro děti od ROH v práci…„Byly to nejlepší kolekce, které po otevření voněly Vánocemi,“ vzpomíná Helena. „Ano, kolekce, které voněly, už jen, co se otevřelo víko, a v tom byly třeba i řetěz a nebo háčky. A hezky barevně kolorované figurky. Nostalgie z dětství,“ píše v komentáři další pamětnice.

Jasno má i Markéta: „Ten úsměv holčičky na obrázku není hraný. Kolekce v té době ještě byly dobré, a hlavně se na ně člověk opravdu těšil, protože jsme nebyli přeplácaní nekvalitní čokoládou přes rok,“ dodává.

Jak je to s čokoládou dnes? 

Nejkrásnější období v roce se blíží a regály obchodů se už nějakou dobu prohýbají pod nejrůznějšími čokoládovými dobrotami. Jenže v takovém množství můžete snadno koupit laciné náhražky, které mají ke skutečné čokoládě hodně daleko. Výrobci sázejí na to, že spotřebitele zlákají k nákupu svého produktu barevným a líbivým vzhledem a nízkou cenou. Jenže to se nemusí vyplatit!

Čtěte pozorně složení

Vzhledem, obalem a někdy i cizojazyčným názvem »Choco« výrobci evokují, že jejich výrobky jsou ze skutečné čokolády, vězte, že může jít o laciné náhražky. A jak to poznáte? Jedině tak, že si přečtete složení!

Jakmile hned v úvodu popisu výrobku najdete pojem „mléčná pochoutka“, „výrobek s kakaovou polevou“ nebo „kakaová pochoutka“, čokoládu v něm nenajdete. Hnědá hmota totiž často obsahuje jen samý cukr a jiné rostlinné tuky než tuk typický pro čokoládu – kakaové máslo. Pouze výrobky z opravdové čokolády mají ve složení uvedeno, že jde o čokoládu.

Hnědá hmota vs. čokoláda

Čokoláda a čokoládové výrobky mají vždy ve složení kakaové máslo nebo kakaovou hmotu. Pokud je v receptuře kakaový prášek a ztužené či částečně ztužené rostlinné tuky (jiné než kakaové máslo), jedná se o čokoládovou náhražku – kakaovou pochoutku nebo výrobek s kakaovou polevou.

Na pořadí záleží

Dejte pozor na to, v jakém pořadí jsou jednotlivé přísady ve výrobku zastoupené. Ingredience, která je na prvním místě, je ve výrobku obsažená nejvíce. Čokoláda a především mléčná čokoláda má často na prvním místě ve složení cukr (hořká může také obsahovat cukr, ale obvykle ho má méně).

Množství cukru (sacharózy) se sice na obale nedočtete, ale můžete jej odhadnout z tabulky výživových hodnot, kde je uvedený celkový obsah cukrů, kam patří u mléčných čokolád i mléčný cukr. Jeho podíl je okolo 4 až 5 procent z celkového obsahu cukrů. Důležité je i vybírat čokoládu podle procenta kakaové sušiny. Čím vyšší, tím méně cukru výrobek má.

Bacha na podfuky!

Nejen spotřebitelé se snaží ušetřit, ale i výrobci, a to právě s vědomím, že málokdo studuje složení výrobku. Takže například z čokolády na vaření, na kterou byli kuchtíci a hospodyňky zvyklí, udělali „pouze“ čokoládovou polevu, což uvádějí ve složení výrobku, ale tradiční obal změnili pouze tak, že z něj vymazali slovo čokoláda a ponechali jen nápis „na vaření“.

Co má obsahovat?

Hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny, zatímco mléčná, která vzniká přidáním sušeného mléka, musí obsahovat nejméně 25 %. A co se skrývá pod pojmem kakaová sušina? Patří sem kakaové součásti, jako jsou kakaová drť, kakaová hmota, kakaový prášek, kakaové máslo, kakaové výlisky a kakaový tuk.

Mléčná, nebo „palmolejová“ náplň?

Čokoládové dobroty s náplní se mohou tvářit, že jsou z mléka či čokolády, ze složení však můžete zjistit, že víc než mléčného tuku či kakaového másla je v náplni levné náhražky – palmového oleje. Opět se zde vyplatí sledovat pořadí ingrediencí ve složení, které je vždy sestupné – od složky, které je ve výrobku nejvíce, po ingredienci, které je v něm nejméně. V takovém případě jsou kvalitnější ty výrobky, které mají ve složení na předním místě kakaové máslo, mléko či mléčný tuk.

Fotogalerie
3 fotografie

VIDEO: Jak poznat kvalitní vánoční sladkosti

Video
Video se připravuje ...

Jak poznat kvalitní vánoční sladkosti Igor Hellebrandt