Kapry, tolstolobiky a také štiky vydal rybník Široký. Kromě běžných ryb vylovili rybáři i několik pěkných kousků. Třeba kapra, který vážil úctyhodných 7 kg. Tolstolobik pak měl dokonce 14 kg. „Kaprovi trvá pět let, než doroste takovýchto rozměrů, tolstolobikovi pět až šest let,“ vysvětlil zootechnik Klatovského rybářství Jan Kanta.

Oproti loňsku jsou ale ryby celkově menší. A podraží. Kvůli štědrovečernímu kapru tak budou lidé muset sáhnout hlouběji do kapsy. „Loni jsme na Vánoce prodávali kapra za 88 Kč/kg. Letos zdražíme o 5 až 10 Kč na kile,“ řekl zootechnik Klatovského rybářství Jan Kanta.

Důvodem zdražení je především sucho. „Ale také i vyšší ceny krmení a vyšší náklady na chov. Kvůli horku jsme třeba museli okysličovat vodu v rybnících,“ dodal Kanta.

Rybáři z Klatovského rybářství letos loví 300 rybníků. Velkou akcí bude v sobotu 27. října výlov Hnačovského rybníka na Klatovsku. Letos se tady uskuteční i rybářská pouť. „S výlovem začneme v 8 hodin. Hodinu poté začneme prodávat živé ryby. Lidé uvidí i tradiční pasování na rybáře a ukážeme jim, jak se správně ryby filetují,“ dodal Kanta.

Plánované výlovy rybníků Klatovského rybářství: 24. 10. Lužanský rybník,  27. 10. Hnačovský rybník, 30. 10. Kovčínský rybník, 7. 11. Nezamyslický rybník, 8. 11. Mezholezský rybník a 15. 11. Jivjanský rybník.

 

Fotogalerie
11 fotografií