Pokud nebudete hladovět, nebudete mít velkou chuť. Konzumací krabiček si osvojíte stravovací návyky, přibližně odhadnete množství jídla v závislosti na denní době.
„Kdyžvás přepadají například noční chutě, zřejmě jste něco zanedbali přes den a tělo si to žádá později. Přes den si tělo žádá příjem jídel s vyšším množstvím sacharidů, a pokud málo jíme, projeví se to právě večer, kdy nás honí mlsná,“ vysvětlil Lavický.
Pokud jdete do restaurace, čemu se asi nikdo z nás jednou za čas nevyhne, musíte se vyhnout zejména tučným a smaženým jídlům.
Vybírat byste měli převážně z ryb, bílých mas. Jídlo by mělo obsahovat dostatek zeleniny a komplexních sacharidů.
Zde je pár tipů, jak si nenarušit dietní režim:
1) Vyberte si restauraci, kde dělají lehká jídla a především saláty – italské, mexické, indické, řecké či vegetariánské restaurace.
2) Během dne normálně jezte, abyste nepřišli do restaurace s prázdným žaludkem – potom tam samozřejmě sníte i větší porce jídla a budete mít chuť na nezdravé pokrmy.
3) K pití si dejte nejlépe obyčejnou vodu např. s citrónem a vyhněte se alkoholu, popř. si dejte sklenku vína.
4) Klidně si dejte lehký předkrm v podobě malého salátu, mozzarely s rajčaty a bazalkou nebo polévku. Na oběd už nebudete mít takový hlad.
5) K obědu si dejte například filet z lososa s mačkaným bramborem a dušenou zeleninou. Pokud si ale dáte předkrm, postačí k obědu pouze polévka.
Připravila dietavkrabičce.cz
Jídelníček na pátek
Snídaně: Ovesné vločky s jogurtem a čerstvým ovocem
Dopolední svačina: Jahodové pyré s mátou
Oběd: Pečený filet halibuta s lehkým bramborovým salátem
Odpolední svačina: Španělská sušená šunka" Jamon Serrano" s medovým melounem
Večeře: Sezónní salát s malinovo-balsamikovým dresinkem a sýrem camembert
Celkový denní energetický příjem: Energie: 5059 kJ. Bílkoviny 74 g, tuky 46 g, sacharidy 126 g, vláknina 29 g.
Ovesné vločky s jogurtem a čerstvým ovocem - stupeň obtížnosti: 1, příprava: 5 minut
Na 1 porci budeme potřebovat: 35 g ovesných vloček, 150 ml bílého jogurtu (do 3%) a 100 g čerstvého ovoce.
Ovesné vločky smícháme s bílým jogurtem, promícháme a zdobíme čerstvým nakrájeným ovocem.
1 porce obsahuje: Energie 1247 kJ. Bílkoviny 12 g, tuky 7 g, sacharidy 48 g.
Jahodové pyré s mátou - stupeň obtížnosti: 1, příprava: 5 minut
Na 1 porci potřebujeme: 200 g čerstvých jahod, mátu, limetku, třtinový cukr.
Čerstvé jahody rozmačkáme vidličkou s troškou cukru a limetkové šťávy. Dobře vychladíme.
1 porce obsahuje: Energie 511 kJ. Bílkoviny 1,5 g, tuky 1 g, sacharidy 28,5 g.
Pečený filet halibuta s lehkým bramborovým salátem - stupeň obtížnosti: 3, příprava: 20 minut
Na jednu porci potřebujeme: 170 g halibut filet, sůl, olivový olej, tymián, citrón, 100 g brambor se slupkou, fialovou cibuli, kyselou okurku, hrubozrnnou hořčici, pepř, pažitka.
Ryba: Filet namarinujeme olivovým olejem, bylinkami a citrónovou šťávou, pečeme na pánvi cca 4-5 minut.
Salát: Brambory ve slupce uvaříme v celku. Vlažné je rozpůlíme a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, okurku a hrubozrnnou hořčici.
Dochutíme solí, pepřem, přidáme sekanou pažitku a kapku olivového oleje.
1 porce obsahuje: Energie 1741 kJ. Bílkoviny 36,5 g, tuky 18 g, sacharidy 28,5 g.
Španělská sušená šunka" Jamon Serrano" s medovým melounem - stupeň obtížnosti: 1, příprava: 5 minut
Na 1 porci budeme potřebovat: 45 g šunky Jamon Serrano a 100 g medového melounu.
Šunku krájíme na velmi tenké plátky a zdobíme medovým melounem.
1 porce obsahuje: Energie 523 kJ. Bílkoviny 12,5 g, tuky 6 g, sacharidy 6 g.
Sezónní salát s malinovo-balsamikovým dresingem a sýrem camembert - stupeň obtížnosti: 2, příprava: 10 minut
Na 1 porci budeme potřebovat: 30 g malin, lžičku medu, balsamikový ocet, olivový olej, 150 g čerstvé zeleniny, 25 g sýru camembert.
Dresing: Maliny povaříme s kapkou vody a prolisujeme přes jemné sítko do misky. Přidáme balsamikový ocet, olivový olej, med a vymícháme do hladké konzistence.
Čerstvou zeleninu nakrájíme, ozdobíme sýrem camembert a pokapeme dresingem.
1 porce obsahuje: Energie 1037 kJ. Bílkoviny 11 g, tuky 14 g, sacharidy 15 g.
Všechny uvedené recepty jsou z knihy „Vaše krabičková dieta – Připravte si doma sami“