Co se v testu, který vyjde už v pátek v deníku Blesk a na Blesk.cz, dozvíte?
● Která značka je nejchutnější?
● Kolik masa směsi obsahují?
● Co do omáček nepatří?
● A musíte si za kvalitu připlatit?
Boloňské ragú slaví 130 let
Není to rajčatová omáčka, ale masová. Rajčata, celer, mrkev a víno mají pouze umocnit výslednou chuť, ale neměly by být dominantní. Zatímco v Česku se vžil pojem boloňská omáčka, v Itálii se jí říká spíš boloňské ragú (ragú alla bolognese).
Jak název napovídá, jde o omáčku původem z italského města Bologna. Jeden z nejstarších dohledatelných receptů pochází z kuchařky Pellegrina Artusiho z roku 1891. O století později, v roce 1982, byl tento recept dokonce patentován.
Špagety jako urážka
Ačkoli u nás máme boloňskou nejčastěji spojenou se špagetami, v Itálii tuhle verzi rozhodně neuznávají. Město Bologna dokonce usiluje o to, aby v restauracích byly zakázány boloňské špagety, které jsou oblíbené zejména u turistů. Boloňské ragú se původně připravovalo s lasagnemi nebo s plochými nudlemi zvanými tagliatelle.
Jak uvařit těstoviny, aby se neslepily? Podívejte se na VIDEO:
Jak uvařit těstoviny, aby se neslepily