Veterináři nařídili stáhnout 24 kilogramů medu Landis, který prodával řetězec Globus ve středních Čechách. Med obsahoval zbytky antibiotika dapson, které se u zvířat určených pro výrobu potravin v Evropské unii nesmí používat. „Jde o první výskyt v ČR v potravinách této látky, která je využívaná na léčení lepry, a první výskyt reziduí antibiotik v medu od kauzy Včelpo,“ vysvětlil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Na med upozornil spotřebitelský test Blesku

„Podnětem pro kontrolu byl výsledek testu zveřejněného začátkem prosince deníkem Blesk. Vyšetření v německé akreditované laboratoři mělo v rámci spotřebitelského testu objednaného deníkem detekovat přítomnost dapsonu. Vyšetření úředních vzorků v Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv tuto informaci potvrdilo,“ uvedl mluvčí.

Landis, med květový a medovicový se zemí původu ze zemí EU a mimo EU a datem minimální trvanlivosti do září 2022.
Autor: Dan Černovský

Konzumací medu, který obsahuje zbytky antibiotik, se lidé nevystavují akutnímu nebezpečí. Zbytky léčiv ale zvyšují z dlouhodobého hlediska odolnost bakterií vůči antibiotikům, čímž snižují jejich účinnost. Kolik medů se ze 60kusové šarže povedlo stáhnout, veterinární mluvčí zatím nevěděl. Veterináři prověřili ještě jednu šarži medu, a to s negativním výsledkem. V tuto chvíli nemají informace, že by med šel ještě do jiných prodejen.

Globus vrátí peníze

Podle mluvčí Globusu Rity Gabrielové řetězec stáhl z preventivních důvodů výrobky všech šarží od tohoto producenta z prodeje. „Tyto medy jsme stáhli ze všech hypermarketů okamžitě, důvodem bylo podezření na jejich nevyhovující kvalitu. Z preventivních důvodů jsme stáhli výrobky všech šarží tohoto distributora. V tuto chvíli je neprodáváme," sdělila ČTK Gabrielová. Pokud zákazníci výrobky koupili, mohou je vrátit v jakémkoliv hypermarketu Globus a dostanou zpátky peníze.

Na začátku prosince veterináři pozastavili distribuci této šarže, nyní nařídili jeho likvidaci a informovali slovenské orgány. Med distribuovala firma Alfa-R ze Slovenska. Přesný název medu je Landis, med květový a medovicový se zemí původu ze zemí EU a mimo EU a datem minimální trvanlivosti do září 2022.

Látka k léčbě lepry

"Přípravky s účinnou látkou dapson jsou schváleny pro použití pouze v humánní medicíně, nikoliv pro použití u potravinových zvířat. U lidí se používají zejména k léčbě lepry a dalších onemocnění," dodal mluvčí.

Naposledy se zbytky antibiotik v medu objevily v ČR v kauze podniku Českého svazu včelařů Včelpo, která vypukla v roce 2015.  Na tu také upozornil deník Blesk. Tehdy se ukázalo se, že dosud nezjištěný člověk přimíchával do českého medu ukrajinský. V Evropské unii je léčení včel antibiotiky zakázané. Milionové pokuty dostal výrobce i prodejci medu. Kauza se tehdy řešila i na státní úrovni, protože přes svaz se přerozdělují dotace pro včelaře.