Rybí salát podobně jako jiné saláty s majonézou jsou doménou pultů lahůdek. Jejich historie vzniku a vývoje je spjatá se stravováním na dvorech panovníků a šlechticů. Často šlo o speciality, které byly vyráběné z kvalitních a vzácných či obtížně dostupných surovin. Postupem času ale lahůdky zlidověly, což je znát při porovnávání dnešních receptur a těch, které byly před sto lety. Dnes se již například nesetkáváme s majonézou připravovanou z olivového oleje.

Zmíněné »zlidovění« se odehrálo především v první polovině 20. století, od 50. let se do té doby manuální výroba lahůdek stala mechanizovanou. A další vliv na jejich kvalitu měl rozvoj nabídky obchodů, který vyžadoval prodloužení trvanlivosti a také poptávku po laciných surovinách bez ohledu na kvalitu. Jaké jsou v současnosti rybí saláty z obchodů? A jde kvalita ruku v ruce s cenou? Čtěte už zítra v testu Blesku.

Video: Jak uvařit těstoviny, aby se neslepily

Video
délka: 01:57.66

Jak uvařit těstoviny, aby se neslepily 

Fotogalerie
1 fotografie